Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldwijd al meer dan 100 steden afhankelijk van groene energie

Wereldwijd zijn er nu al meer dan 100 steden die minstens 70% van hun elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen halen. In 2015 waren dat er amper 42.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris_Ville_energie_renouvelable_eolienne

Steeds meer steden schakelen over van fossiele brandstoffen naar groene energie. Dat blijkt uit cijfers van CDP, Carbon Disclosure Project, een organisatie die steden en bedrijven aanmoedigt hun milieu-impact in kaart te brengen. Van de meer dan 570 geregistreerde steden zijn er 101 die minstens 70% groene energie gebruiken voor hun elektriciteitsvoorziening.

Acties tegen klimaatverandering

Auckland, Nairobi, Oslo en Brasilia hebben op het eerste zicht weinig met elkaar gemeen. Maar wat deze grootsteden met elkaar verbindt, is hun voorliefde voor groene elektriciteit. Stuk voor stuk zijn ze erin geslaagd om fossiele brandstoffen te vervangen door hernieuwbare energie. Volgens CDP-directeur Nicolette Bartlett tonen de cijfers aan dat zo een shift realistisch is. Het hoeft dus zeker niet bij mooie dromen te blijven.

Acties tegen klimaatverandering beginnen trouwens steeds vaker in de steden. Vorig jaar hebben ruim 7.400 burgemeesters uit meer dan 120 landen afgesproken om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Met dank aan … Donald Trump! Want de burgemeesters reageerden vooral op de beslissing van de Amerikaanse president om de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

 

Hernieuwbare energieprojecten

Verrassend genoeg zijn er in Latijns-Amerika 30 steden die al helemaal draaien op hernieuwbare energie. Die uitstekende score heeft twee oorzaken. Zo maken de Zuid-Amerikaanse steden meer gebruik van waterkrachtcentrales. Bovendien registreren ze ook vaker hun inspanningen bij de CDP. Dat levert een vertekend beeld op. Want als je de investeringen erbij neemt, krijg je een ander plaatje. Zo investeren Zuid-Amerikaanse steden amper 183 miljoen dollar in hernieuwbare energieprojecten. Een peulenschil vergeleken met de Europese inspanning van maar liefst 1,7 miljard dollar. Toch telt Europa amper 20 steden met hoofdzakelijk groene energie.

In eigen land heeft Gent zich kandidaat gesteld om Green Capital te worden in 2020. De titel is vergelijkbaar met culturele hoofdstad van Europa. Als Gent wint, wordt de stad een rolmodel binnen Europa voor duurzaamheid. De IJslandse hoofdstad Reykjavik spant vandaag de kroon. Waterkracht en geothermie leveren er alle elektriciteit. Tegen 2040 steekt Reykjavik nog een tandje bij: alle auto’s en ook het openbaar vervoer moeten dan 100% koolstofvrij zijn.

 

Thumbnail