Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Thumbnail

Lang leve de zonnepanelen

Je zonnepanelen hebben een vrij lange levensduur. Volgens experts bedraagt die meer dan 25 jaar. Tijdens de eerste 10 jaren hebben de panelen een maximaal rendement, tijdens de volgende 10 een rendement van 90%. Maar na 25 jaar daalt de rentabiliteit van je installatie tot 80%.

 

Pas op: dat betekent niet dat je zonnepanelen na 25 jaar moeten worden vervangen. Daarom moet je eerst weten hoeveel elektriciteit je verbruikt en dit vergelijken met je productie. Als je zonnepanelen nog voldoende elektriciteit opwekken om te voldoen aan je behoeften, hoef je je installatie niet te vervangen. Jij bepaalt dus zelf wanneer de panelen aan vervanging toe zijn.

 

Omdat je zonnepanelen op het dak liggen, waar weinig beweging is, verslijten ze minder snel. Dit verklaart de levensduur van je toekomstige installatie. Zonnepanelen blijven dus een rendablele investering.

 

De omvormer: een onderdeel dat verslijt

De omvormer, dat is een andere zaak. Dit is een essentieel onderdeel van je installatie. Zonder deze kast kan je de elektriciteit die door je zonnepanelen wordt geproduceerd niet gebruiken. De omvormer transformeert de gelijkstroom van je zonnepanelen in wisselstroom die je kan gebruiken om je woning te verlichten. Geen omvormer, geen elektriciteit van je zonnepanelen.

De levensduur is echter beperkt. Het wordt aangeraden om dit belangrijke onderdeel na een tiental jaar te repareren of te vervangen. De prijs hangt af van het vermogen. Wij raden je aan om de omvormer niet in de buurt van een warmtebron of water te plaatsen. Dit verlengt zijn levensduur.

 

Recyclage van panelen

Beslis je toch om je installatie voor zonne-energie te vervangen, vergeet dan niet dat je ze kan recycleren. De materialen worden hergebruikt voor de productie van nieuwe zonnepanelen of siliciumstaven.

Wanneer je zonnepanelen op je dak plaatst ben je dus gerust voor minstens 25 jaar.

 

Het is duidelijk dat het rendement daalt. Maar dan nog zijn zonnepanelen over een periode van 25 jaar meer rendabel dan een spaarrekening. Investeren in zonne-energie voor je woning blijft winstgevend.

Klaar om de stap te zetten?

Vraag een gratis offerte aan

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen