Overslaan en naar de inhoud gaan

Invoering slimme meters goed idee, ondanks extra kost van € 28

Dat zegt de VREG, de Vlaamse energieregulator in een kostenbatenstudie. Bij een uitrol over 20 jaar blijft de winst beperkt tot “maar” 336 miljoen euro. Pittig detail: de gezinnen moeten wel 28 euro per jaar méér betalen voor zo een slimme meter…

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris_slimme_meter

Nieuwbouw of een renovatie zijn een ideale gelegenheid om slimme meters te installeren

De Vlaamse regering wil vanaf 2019 geleidelijk aan overal slimme meters invoeren. Met slimme meters kunnen gezinnen hun energieverbruik permanent in de gaten houden. De uitrol zou beginnen bij eigenaars van zonnepanelen en bij mensen met een budgetmeter. Daarna moeten alle andere consumenten volgen. Nieuwbouw of een renovatie zijn een ideale gelegenheid om de meters te installeren.

 

De VREG verwacht dat gezinnen elk jaar 28 euro meer zullen moeten betalen: 16 euro extra voor elektriciteit en 11,5 euro voor gas.

De vraag is wie dat allemaal zal betalen. In de eerste plaats zijn dat de distributienetbeheerders, omdat zij het zijn die de meters gaan plaatsen. Maar die distributienetbeheerders zullen op hun beurt de kosten doorrekenen aan de eindconsument, via een hoger distributietarief. De VREG verwacht dat de gezinnen daardoor elk jaar 28 euro meer zullen moeten betalen: 16 euro extra voor elektriciteit en 11,5 euro voor gas. Daar staat weliswaar een energiebesparing tegenover. Omdat ze hun verbruik in real time kunnen zien, zullen gezinnen hun gedrag ongetwijfeld aanpassen. Lees: meer energie verbruiken tijdens de daluren. Al durft de VREG daar geen precies cijfer op te plakken.

 

Er hoeft niemand meer langs te komen om de meterstand door te geven

De VREG ziet verschillende voordelen aan de invoering van de slimme meter. Zo wordt het zo goed als onmogelijk om te knoeien met de meters of met groene-stroomcertificaten. Verder vallen er bepaalde kosten weg. Er hoeft bijvoorbeeld niemand meer langs te komen om de meterstand door te geven. De slimme meter speelt die informatie namelijk automatisch door. De VREG gaat er ook van uit dat er minder betwistingen zullen zijn bij een verhuis en de bijhorende overdracht van de energie-aansluiting. Tenslotte zullen bedrijven en gezinnen hun gedrag bijsturen. De VREG rekent daarvoor op een energiebesparing van gemiddeld 1,8 procent. Volgens de EU zou het zelfs gaan om een besparing van 3%. Europa gaat ervan uit dat er tegen 2020 tweehonderd miljoen slimme meters zullen zijn. De EU rekent dat elke slimme meter 160 euro aan gas en 309 euro aan elektriciteit helpt besparen. Die “winst” gaat niet alleen naar de gebruiker, maar ook naar de netbeheerders en dergelijke.