Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe verhuis je met je kinderen?

verhuizen met je kind verhuis kind

Hoe bereid je je kinderen voor op de verhuizing?

De voorpret is het leukste! Vergeet zeker niet om je kinderen te betrekken bij je plannen en hen goed voor te bereiden.

 1. Begin met het belangrijkste: zoek al goed op voorhand een nieuwe school of crèche voor je kind. Ga na op welke school je kind zich het beste thuis zal voelen. Veel scholen en crèches hebben immers een lange wachtlijst. Je wilt natuurlijk zeker zijn dat je kind een plaatsje heeft.  
 2. Kies voor je verhuis een rustige periode uit, zoals bijvoorbeeld een schoolvakantie. Hierdoor kan je op het gemak inpakken en je kinderen betrekken. Wees positief en enthousiast over de verhuis. De kans is groot dat je kinderen je enthousiasme gaan overnemen en de verhuis als iets positief gaan beschouwen.  
 3. Licht je kinderen op het juiste moment in. Oudere kinderen kan je bij het proces betrekken: laat hen meehelpen om een nieuwe school uit te kiezen, bijvoorbeeld. Jongere kinderen vertel je pas het best over de verhuis als je hen iets concreet kan laten zien, zoals het nieuwe huis of de nieuwe school. Heb je hele jonge kinderen? Dan kan het een slim idee zijn om samen boekjes over verhuizen te lezen, zodat ze zich mentaal kunnen voorbereiden.  
 4. Neem al eens een kijkje bij de nieuwe woonst. Zo kunnen je kinderen zich een beter beeld vormen bij de verhuis. Ontdek samen met hen de buurt en zoek leuke dingen, zoals een toffe speeltuin.
verhuis-kind-kinderen-spelen-verhuizen-inpakken

Waar heeft je kind nood aan enkele dagen voor de verhuis?

De drukte en de spanning rond de verhuis begint te stijgen. Je bent volop bezig met het regelen van de laatste dingetjes en je verhuisdozen aan het vullen. Vergeet niet om je kind voldoende aandacht te geven.

 1. Organiseer een afscheidsmoment. Gaat je kind al naar school? Breng de leerkracht op de hoogte, zo kan er in de klas geknutseld worden aan een afscheidscadeau. Je kan ook een afscheidsfeestje organiseren voor de vriendjes uit de buurt.  
 2. Vergeet niet om met je kind over zijn emoties te praten. Het is normaal om bij een verhuis verdriet of angst te voelen. Neem die angst als ouder serieus en benoem deze ook. Misschien kan je zelf vertellen dat jij de verhuis ook spannend vindt? Zo voelt je kind zich niet alleen.
verhuizen met je kind inpakken helpen

Verhuis zonder zorgen met Lampiris!

Wij zorgen voor jouw energie!

Verhuis op een leuke en toffe manier met je kinderen!

De grote dag is aangebroken! Als je kinderen nog heel jong zijn, is het misschien beter om een oppas in te schakelen zodat jij je op de verhuis zelf kunt concentreren. Zijn je kinderen iets ouder? Dan kunnen ze perfect meehelpen!

 1. Laat je kind zelf zijn spulletjes inpakken. Hierdoor wordt de verhuis een tastbaar iets. Schrijf gedetailleerd op wat in welke doos zit. Zo vind je gemakkelijk hun favoriete knuffelbeer terug als dit op de doos geschreven staat, dan in één van de drie dozen waarop speelgoed geschreven staat. En waarom laat je je kinderen niet op de dozen tekenen?  
 2. Een verhuishulp kan handig zijn, maar laat je kinderen meehelpen. Zo voelen ze zich nuttig. Ze kunnen lichte dozen naar de verhuiswagen brengen of hun slaapkamermuur in het nieuwe huis te verven. Zorg voor kleine taakjes die ze aankunnen en hou altijd de veiligheid in het oog.  
 3. Creëer een veilige plek voor je jongere kinderen in je oude en nieuwe thuis waar ze zich tijdens de verhuis kunnen terugtrekken. Je kan ook een kindertas inpakken, waarin je hun favoriete spulletjes stopt, zoals hun favoriete knuffelbeer of leesboek. Zo kunnen ze tijdens de drukte even tot rust komen.
verhuis baby tips

Verhuizen met een baby: hoe pak je dat aan?

Verhuizen met een baby: het is niet evident. Dit zijn de belangrijkste zaken waarme je rekening moet houden tijdens een verhuis.

 1. Ga tijdig op zoek naar een crèche. Zoals eerder vermeld, werken veel crèches met een lange wachtlijst.  
 2. Een verhuis is ook het moment om overbodige spullen weg te gooien of weg te geven. Let erop dat je niet te veel wegdoet: baby's hebben nood aan houvast. Richt de nieuwe kinderkamer dus in met de vertrouwde meubels en verf de muren in dezelfde lik verf als in je vorige woonst.  
 3. Probeer tijdens de verhuis een verhuisbedrijf in te schakelen zodat jij je volledig op je baby kunt focussen. Is dat te duur? Schakel je moeder of een vriend(in) in of regel een oppas. Zo kan jij al je aandacht aan de verhuis zelf geven.  
 4. Na de verhuis heb je het waarschijnlijk superdruk. Investeer in potjesvoeding: zo hoef je 's avonds niet in de weer met papjes te maken. En daarbij, in welke doos zat nu weer de keukenmachine?

Na de verhuis: je kinderen hebben nood op zich aan te passen

Het zwaarste werk zit erop! Nu is het vooral belangrijk om jezelf aan te passen aan je nieuwe omgeving. Kinderen passen zich heel snel aan, maar met deze tips kan je het proces voor hen vergemakkelijken!

 1. Laat je kinderen zelf hun kamer inrichten. Sommige kinderen hebben nood aan dezelfde structuur uit hun vorige kamer, anderen willen graag een volledige nieuwe kleur. Laat hen kiezen. Het is belangrijk dat ze zich zo snel mogelijk thuis voelen.  
 2. Zorg voor regelmaat en hou vast aan de dagelijkse routine. Voor kinderen zijn duidelijke afspraken erg belangrijk: zo leren ze de grenzen kennen en kunnen ze binnen die grenzen op onderzoek uitgaan.  
 3. Vergeet de oude omgeving niet! De kans is groot dat je kind in de dagen na de verhuis nog last heeft van heimwee. Geef je kind ruimte om die gevoelens te uiten. Je kan ook regelmatig bezoekjes brengen aan de oude buurt, zodat je kind langzaam afscheid kan nemen.  

Nog meer verhuistips?

Onze checklist om niets te vergeten!

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen