Overslaan en naar de inhoud gaan

Hernieuwbare energie: België op weg om de Europese doelstellingen te halen

Thumbnail

Ons land moet tegen 2020 13% van zijn totale energiebehoefte met hernieuwbare energie produceren. Ter herinnering: Europa wil tegen 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 20% verminderen, 20% energie besparen én 20% hernieuwbare energie produceren.

 

Hernieuwbare energie in België

Op dit ogenblik is ongeveer 80% van de opgewekte elektriciteit in België afkomstig van koolstofarme energiebronnen. Verrast? Vergeet niet dat kernenergiecentrales vandaag nog altijd ongeveer 66% van onze elektriciteit produceren. Aardgas is goed voor 21%, wind- en zonne-energie voor 3, respectievelijk 5%. Biomassa maakt deel uit van de 5% “resterende energiebronnen”. Houd er rekening mee dat bij hernieuwbare energie de energiemix verschilt van dag tot dag. Zo spelen onder meer de weeromstandigheden een belangrijke rol bij de productie van zonne- en windenergie.

 

Onzekere toekomst

Wie de actualiteit een beetje volgt, weet dat ons land belangrijke beslissingen gaat nemen over onze energiebevoorrading. Bedoeling is dat de kerncentrales tegen 2025 uitdoven. Vraag is hoe we de capaciteit die daardoor wegvalt, kunnen opvangen. Op dit moment is het koffiedik kijken. De politieke partijen zijn volop in overleg. Wordt vervolgd, met andere woorden. Al mag je er wel zeker van zijn dat Lampiris volop de kaart blijft trekken van 100% groene stroom.

 

Groene stroom? Ja!

Het geniale van groene stroom is dat ze gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen als zonlicht of windkracht. Met hernieuwbaar bedoelen we dat de energie onuitputtelijk is. En dat is een groot voordeel in vergelijking met bijvoorbeeld aardolie of steenkool, waarvan we nu al weten dat de voorraden vroeg of laat op zijn.

Groene energie is ook een zegen voor het milieu. Want bij de opwekking van “gewone” elektriciteit met olie of steenkool, komt er veel CO2 vrij. Doet dat een belletje rinkelen? Zou best eens kunnen, want CO2 of koolstofdioxide wordt in verband gebracht met klimaatverandering. Door volop voor groene energie te kiezen, helpen we samen het milieu een handje. Samen? Jazeker! Want ons milieu is een gedeelde verantwoordelijkheid. Dankzij de groene energie van Lampiris kan je je persoonlijke ecologische voetafdruk alvast verkleinen.

 

Gegarandeerd groene stroom

Of je thuis in de woonkamer het verschil kan merken tussen groene en gewone elektriciteit? Dat niet. Maar Lampiris garandeert je wel 100% groene stroom. Hoe we dat doen? Europa heeft daarvoor een slim systeem bedacht. Producenten van groene energie krijgen een bewijsstuk voor elk megawattuur (MWh) dat ze opwekken en op het net plaatsen. Zo een garantie van oorsprong, kortweg GO, bewijst dat de elektriciteit wel degelijk groen is. Energieleveranciers kunnen die bewijzen opkopen, wanneer ze groene stroom afnemen van hun producenten. Met andere woorden: wij kopen evenveel garanties als we MWh verkopen.

Thumbnail

Hernieuwbare energiemix Lampiris

Wat is de hernieuwbare energiemix van Lampiris?

  • Windenergie! Bijna 60% van al onze energie komt van windmolens.
  • Biomassa is goed voor een aandeel van 20%. Met biomassa bedoelen we alle hernieuwbare brandstoffen van plantaardige oorsprong. Denk aan houtblokken, granen, koolzaad en zelfs olijfpitten.
  • 19% van alle Lampiris-elektriciteit komt van biogas, waarbij organische materialen vergist worden. We hebben het dan niet alleen over aardappelslib of bermgras, maar ook over de vergisting van kippen-, koeien- en varkensmest!
  • Om het plaatje compleet te maken: zonne-energie en waterkracht vervolledigen onze energiemix.

1000 lokale producenten

Kan je een schoon milieu verzoenen met een gezonde economie? Ja, hoor! Lampiris werkt samen met meer dan 1000 lokale producenten van groene energie. In 2017 was 95% van de ingekochte energie voor particuliere klanten afkomstig van Belgische spelers. Met die keuze onderscheiden we ons duidelijk van andere leveranciers. Elke maand sluiten nieuwe partners zich bij Lampiris aan. In 2018 gaan we nog een stapje verder.

Thumbnail

Onze ambitie? Alle energie voor onze particuliere klanten bij lokale producenten opwekken. Zo stimuleren we de economische activiteit en steunen we de ontwikkeling van groene energie in België. Ook jij kan je steentje bijdragen tot een beter milieu en een sterke economie. Je steunt misschien zelfs een producent bij je om de hoek!

Misschien zit er wel een groene producent vlakbij! Vind hem hier!

Hernieuwbare energie dicht bij huis

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen