Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektrische wagen milieuvriendelijker dan waterstofauto

voiture electrique qui recharge avec une borne

Wetenschappers discussieerden daar al langer over. Het onderzoek laat er geen twijfel over bestaan: de elektrische wagen komt als winnaar uit de bus.

De productiekost van een elektrische batterij is lager dan die van een brandstofcel

De conclusie van de wetenschappers is glashelder: elektrische auto’s zijn veel milieuvriendelijker. De onderzoekers zien daarvoor drie belangrijke redenen.

  1. Om te beginnen is de productiekost van een elektrische batterij pakken lager dan die van een brandstofcel voor waterstofwagens.
  2. Bovendien is een elektrische batterij veel energie-efficiënter dan een brandstofcel.
  3. En tenslotte scoort ook de infrastructuur van de elektrische wagens beduidend beter. Elektrische auto’s worden immers aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld de opgewekte energie van zonnepanelen tijdelijk opvangen. De infrastructuur voor waterstofauto’s daarentegen levert geen enkele meerwaarde.

Elektrische auto’s zijn de beste keuze om de CO2-uitstoot terug te dringen

Markus Felgenhauer

Elektrische auto’s zijn de beste keuze om de CO2-uitstoot terug te dringen

Kleine kanttekening: de wetenschappers gaan uit van enkele bijzondere veronderstellingen. Zo laten ze hun onderzoek afspelen in de toekomst. Meer bepaald op een moment waarop duurzaam vervoer stukken betaalbaarder is dan vandaag. Verder kozen ze de Californische stad Los Altos Hill als locatie. “We bestudeerden het effect van de grootschalige adoptie van elektrische- of waterstofauto’s op het totale energieverbruik van een samenleving”, zegt Markus Felgenhauer, hoofdauteur van het onderzoek. “Onze conclusie: elektrische auto’s zijn de beste keuze om de CO2-uitstoot terug te dringen, voornamelijk door de lage kosten van de batterijen en de hogere energie-efficiëntie. Auto’s met waterstof-brandstofcellen kunnen pas concurreren als ze veel goedkoper worden. Maar uit onze bevindingen blijkt dat waterstofauto’s ook in de toekomst stukken duurder blijven dan elektrische auto’s.”

Hoewel het onderzoek zich toespitst op één stad, gelden de resultaten volgens de onderzoekers voor veel andere plaatsen. In de toekomst willen ze grotere gebieden onderzoeken. Zodat het voor politici en beleidsmakers duidelijk wordt wat de meest efficiënte manier is om klimaatverandering te bestrijden.

Interesse gewekt in elektrische wagens? Lampiris verwent wie groen rijdt.

10.000 kilometer gratis

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen