Overslaan en naar de inhoud gaan

Een afvalberg van 400 kg per jaar per persoon!

Er zijn nu ongeveer 7,3 miljard mensen op onze planeet. Elke dag gooien we onze verpakkingen in de vuilnisbak, die wekelijks wordt geleegd door de vuilniswagen

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Déchets plastiques organisés pour être recyclés

Wat er daarna gebeurt, is niet ons probleem. Of toch wel? Op deze manier creëren we in België gemiddeld 1,5 ton afval per gezin per jaar. Wat gebeurt er met ons afval nadat het ons huis verlaat?

Veel afval komt in de oceanen terecht. Er drijft intussen zo veel rommel rond, dat er sprake is van heuse afvalcontinenten. Verschillende ondernemers hebben al nagedacht over dit probleem en uiteenlopende oplossingen aangedragen. Twee van deze initiatieven werden recent uitgewerkt, met groot success

 

1. The Plastic Bank: vervuiling én armoede bestrijden

David Katz, een jonge Amerikaanse ondernemer, had het idee om afvalsanering te koppelen aan ontwikkelingsstrategieën voor arme landen. Lokale werklozen verzamelen en sorteren afval, en ontvangen in ruil daarvoor een loon. Het afval wordt gerecycleerd tot grondstoffen voor 3D-printers en verkocht aan industrieën die werkzaam zijn op dit gebied. Zo financiert het project zichzelf, en wordt het afval waardevol!

 

2. The Ocean Clean Up: afvalsanering op zee

Boyan Slat, een jonge Nederlandse ondernemer, heeft een project ontwikkeld om zo veel mogelijk afval te verzamelen dat meedrijft in de grote cirkelvormige stromingen van de oceanen. Dit project wordt vooral gefinancierd door crowdfunding, een concept waarbij mensen geld kunnen investeren in zaken of activiteiten waarin ze geloven. Slat hoopt de komende vijftien jaar tot 50% van het afval te verzamelen.

We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om deze projecten een kans op slagen te geven! Een klein gebaar kan al een groot verschil maken. Deze projecten een duwtje in de rug geven, is echter niet voldoende. We kunnen ze enkel doen slagen als we in de toekomst met zijn allen samenwerken om onze afvalberg te verkleinen.  We hebben maar één planeet, dus we kunnen er maar beter zorg voor dragen! Bewust met afval omgaan kan op allerlei manieren. Hieronder vind je enkele ideeën om je op weg te helpen:

Miniatuurvoorbeeld