Overslaan en naar de inhoud gaan

Thuiswerken in een donsjas of mijn laptop 2 uur eerder uitzetten?

Thuiswerken heeft heel wat voordelen. Maar wegen die op tegen de extra kosten? Sommige huishoudens hebben hun energie-, water- of internetfacturen zien stijgen. Dus wat is nu het beste: op de even dagen het toilet niet doorspoelen, of stiekem je smartphone opladen in de wasserette in de buurt? De helft van de lampen losschroeven, of al je maaltijden koud opeten? Neen, da’s te gek voor woorden … Een beter idee? Onze tips lezen om op een meer energiezuinige manier te telewerken zonder verlies van comfort.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris-teletravail-eco-friendly

Thuiswerken is best cool

Byebye files en overvol openbaar vervoer. Adieu, omgevingslawaai en getater in de kantoortuin. Snel een wasje draaien of soep maken voor het avondeten tussen de vergaderingen door? Da’s al een zorg minder voor vanavond. Een oppas zoeken omdat de kleinste een oorontsteking heeft? Niet meer nodig! Op dat vlak biedt telewerken een pak mogelijkheden.

Maar de hele dag thuis doorbrengen ...

… betekent ook dat de verlichting en de verwarming (of de ventilator, bij warm weer) een groot deel van de dag aan moeten blijven. Computers, tweede schermen, printer en modem draaien op volle snelheid. En vergeet de gsm, waterkoker of espressomachine niet … De kantine? Ook thuis. Dus je gebruikt het fornuis, de microgolf en de vaatwasser wat vaker. En hoe zit het met waterverbruik? Klamme handjes als je de cijfers op je meter leest? Zoek de fout maar in het kleinste kamertje ... Want elke keer je het toilet doorspoelt, loopt er 6 tot 9 liter water weg door de afvoer. Dat gaat snel!

De oplader uit het stopcontact halen, of fronsen als je de meteropname ziet?

De koelkast 10 keer per dag opentrekken, op zoek naar iets lekkers. Het laatste concert van Angèle op repeat op de tablet, terwijl je de e-mails van collega's beantwoordt. De lader van de laptop 's nachts in het stopcontact laten zitten. De verwarming op 21°C zetten, zodat je in T-shirt kunt werken … Het klopt dat we toen we startten met telewerken - geen idee hadden welke impact ons gedrag zou hebben op onze energierekening.

Tips om je facturen onder controle te houden

Energiezuiniger telewerken is minder ingewikkeld dan je misschien zou denken. Wedden dat je nieuwe gewoonten op lange termijn een automatisme worden?

Laten we beginnen met de basis:

  • Schakel je toestellen helemaal uit en trek de stekker uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt.
  • Werk in een ruimte met veel natuurlijk licht.
  • Trek iets warms aan in plaats van de verwarming hoger te zetten.
  • Spoor tochtgaten en -kieren op.

Dit kan je ook nog doen:

  • Werk als het kan in een aparte ruimte. Verwarm alleen deze ruimte wat meer en houd de deur gesloten. Zo voorkom je dat je je hele woning onnodig warm stookt.
  • Installeer een slimme thermostaat (vanaf € 35) en thermostaatkranen (van € 15 tot 35 per kraan) om de temperatuur van elke kamer in huis te regelen.
  • Gebruik een ledbureaulamp met een lage wattage in plaats van de plafondverlichting die meer energie verbruikt.
  • Laat de verlichting niet overal in huis branden.
  • Verlaag de helderheid van je schermen (computer, smartphone, enz.).
  • Gebruik een thermoskan, en laat de koffiemachine niet de hele dag aan staan om de koffie warm te houden.
  • Maak het beste van het feit dat je thuis bent, en profiteer van de 100% gratis wind- en zonne-energie om je wasgoed buiten te drogen.
teletravail-lampiris-eco-friendly-durable

Nog meer goede daden voor de planeet?

  • Gebruik je ecocheques om duurzaam meubilair en duurzame kantoorartikelen te kopen. Denk ook aan tweedehandsmateriaal!
  • Verban water in plastic flessen. Filter je leidingwater met houtskoolstokjes.
  • Kook zelf in plaats van kant-en-klaarmaaltijden te laten bezorgen in plastic bakjes. Minder afval en beter voor je gezondheid!
  • Recycleer! Een potloodhouder nodig? Een leeg, schoon blikje is perfect.
  • Een boodschap doen? Spring op je fiets of ga langs bij je lokale handelaars.
  • Je glas water omgestoten? Gebruik wasbare en herbruikbare doekjes in plaats van servetten en keukenrol.
  • Maak je mailbox regelmatig leeg en gebruik groenere internetzoekmachines, zoals Ecosia, Lilo en YouCare die de vervuiling die door jouw zoekopdracht ontstaat, compenseren … Wist je trouwens dat elke internetzoekopdracht tussen de 0,2g en 7g CO2-uitstoot met zich meebrengt?

En natuurlijk: als je dat nog niet hebt gedaan, schakel dan over op groene stroom! Ook al betekent telewerken dat je wat meer energie verbruikt, dan nog zal het gebruik van duurzame en hernieuwbare energie je impact op het milieu beperken.

Fan van onze duurzame energie? Moedig een thuiswerkende vriend aan om over te schakelen op groene energie en ontvang elk ... € 30!

Ik word peter