Overslaan en naar de inhoud gaan

7 tips voor energiezuinig thuiswerk

Nog nooit werkten zoveel Belgen tegelijk thuis als het afgelopen jaar. Voor wie de job het toelaat, is het thuiskantoor stilaan een zeer vertrouwde plek. Dat scheelt een pak aan reistijd en is ook nog eens beter voor het milieu. Maar hoe hou je het telewerk duurzaam en energiezuinig? Wij geven je 7 handige tips.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
thuiswerk-7-tips-besparen-elektriciteit

1. Kies zorgvuldig je werkplek

Wanneer je op zoek gaat naar een goede werkplek in huis, denk je wellicht vooral aan een plek waar je weinig gestoord wordt. Maar er zijn nog factoren waarmee je best rekening houdt, zoals bijvoorbeeld het licht.

Gebruik het natuurlijk daglicht!

Kies voor een werkplek met veel natuurlijk licht. Zo kan je af en toe genieten van een mooi uitzicht, maar kan je ook je lampen zo lang mogelijk uit laten. Je gebruikt zo ook meteen de zon als extra energiebron. Mooi meegenomen in de winter. Heb je toch nood om bijkomende verlichting te gebruiken, kies dan voor led-verlichting!

2. Verlucht maar vermijd tocht

Vergeet niet om je werkplek regelmatig te verluchten. Zet elke dag voor je begint te werken een kwartiertje de ramen open. Zo voorkom je vochtproblemen in huis en laat je verse lucht terug binnen. Bijkomend voordeel: een geventileerde woning warmt veel sneller op en dat is alleen maar goed voor je verbruik!

Verluchten is goed, maar tocht wil je natuurlijk vermijden. Controleer daarom deuren en vensters op mogelijke tochtgaten en dicht ze met isolerend materiaal of kies voor een eenvoudige tochtband.

3. Ga voor een dikke trui

Thuiswerk zorgt er ook voor dat je al sneller de verwarming overdag een graadje bijdraait. Probeer altijd eerst te kiezen voor een lekker warme trui. Zo kan je de verwarming een graadje lager draaien en tot wel 7% energie besparen. Een te hoge temperatuur zorgt trouwens voor een lagere productiviteit. 

verwarming-temperatuur-besparen-thuiswerk

4. Hou de temperatuur in je huis constant

Probeer je verwarming nooit volledig uit te draaien. Je verwarming moet namelijk het hardst werken om een kamer op te warmen. Zo kan je overdag, als je werkt, de verwarming op 20°C zetten. Ga je slapen, draai dan de verwarming twee graadjes lager. Je verwarming hoeft zo ‘s ochtends minder hard te werken om de ruimte opnieuw te verwarmen.

5. Hou je aan je vaste huishoudschema en profiteer van de daluren

Verander je dagelijkse gewoonten niet

Het lijkt misschien gemakkelijk om tijdens de middagpauze snel een wasje te draaien, maar hou je toch vast aan je normale huishoudschema. 

Profiteer van daluren

Heb je nachttarief? Doe dan de grote huishoudelijke taken ‘s avonds na het werk. Tijdens deze uren is de prijs van je elektriciteit een stuk lager. En zo heb je bovendien tijd voor een virtuele koffiepauze met je collega’s. Veel ontspannender!

Maar opgelet met die koffie en thee. Vul je waterkoker alleen met de hoeveelheid water die je echt nodig hebt. Hoe meer water je laat koken, hoe meer energie je verbruikt.

Kijk uit voor sluipverbruik

Zijn er apparaten die je niet gebruikt tijdens het werk? Schakel deze dan uit. Zo vermijd je alvast heel wat sluipverbruik.

6. Gebruik je werklaptop

Een laptop van het werk gekregen? Gebruik die dan in plaats van je eigen computer. Een laptop is trouwens een stuk zuiniger in energie. Laad je laptop ook enkel op als hij volledig leeg is. Dat is niet alleen goed voor je energiefactuur, maar ook uitstekend voor de accu. Een extra tip: zet je beeldscherm op de eco-stand om de accu te sparen.

7. Deconnecteer na je werkdag!

En dat bedoelen we letterlijk én figuurlijk. Waak over je werk-privébalans en probeer je vaste kantoorritme te volgen. Zodra je je laptop hebt dichtgeklapt, kan je alle stekkers uit het stopcontact trekken, ook die van je extern beeldscherm als je daarmee werkt. Zo voorkom je opnieuw ongewenst sluipverbruik. Nog gemakkelijker: verzamel al je werkstekkers in één stekkerdoos en trek die op het einde van de werkdag gewoon uit.