Overslaan en naar de inhoud gaan

Eén actie per dag om je ecologische voetafdruk te verkleinen

Verklein je ecologische voetafdruk! De wereld is niet in één dag gebouwd. We stellen je daarom enkele eenvoudige dagelijkse acties voor die je deze week nog kan nemen. Verandering hoeft niet ingrijpend te zijn!

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris-geste-eco-nature

Maandag: ik schakel de verwarming uit

Is het mooi weer? Schakel je verwarming uit of zet de thermostaat wat lager.

Kleed je in laagjes als het wat frisser wordt. De thermostaat kan meteen lager! Als je al vaker een trui of cardigan draagt, draag er nog een extra laagje onder of boven. Een coltrui of een lekker warm onderhemdje zijn de ideale partners in crime: discreet maar efficiënt eens het kouder wordt.

Dinsdag: ik kook zonder te koken

Ga op dinsdag voor een slaatje, boterhammen, een wrap of een buddha bowl. Dat is een Aziatisch geïnspireerd gerecht geserveerd in een kommetje met niet-gemengde groenten - geraspte wortelen, sla, scheuten …-, peulvruchten, dierlijke of plantaardige eiwitten en zetmeelhoudende producten. Als een slaatje of bowl zonder gekookte ingrediënten zoals eieren of peulvruchten - kikkererwten, linzen, quinoa …- niet je ding is, kan je je maaltijd de vorige dag al samen met het eten voor maandag klaarmaken. Vergeet dan uiteraard niet om voor elke pan telkens dezelfde kookplaat te gebruiken. Zo benut je de reeds aanwezige energie en verspil je niets. Je hoeft de ingrediënten dan enkel op te bergen in een afsluitbare doos en tot de volgende dag koel te bewaren.

 

Woensdag: ik kijk thuis even welke apparaten ik niet gebruik en dus uit het stopcontact kan halen

Je wil geen energie verspillen voor apparaten die je niet gebruikt. De koplopers op dat vlak zijn computers en tv die stand-by staan, én de gsm-lader. Ecologisch omschakelen is soms niet ingewikkelder dan dat.

 

Donderdag: ik pas de helderheid van mijn computerscherm aan

Waarschijnlijk de eenvoudigste actie van allemaal! Ga op zoek naar het helderheidspictogram (een zonnetje of een gloeilamp, vaak in de buurt van de cijfers boven aan het toetsenbord) en druk erop om de helderheid te verlagen. Als je in een donkere omgeving zit, is lage helderheid voldoende. Als het erg klaar is, kies dan voor een wat hogere helderheid. Je kunt de waarde in elk geval altijd iets verminderen.

 

Vrijdag: ik kies voor een lokaal aperitiefje

Hoe lokaler het product, hoe korter de keten en hoe minder energie er nodig is om je aperitief van bij de producent tot in je glas te brengen. België heeft heel wat te bieden op het vlak van feestelijke lokale drankjes: gearomatiseerd water, biologisch appelsap, gin (uit Biercée), Belgische whisky (Belgian Owl), schuimwijn (l’Insoumise van Vin de Liège), wijn en uiteraard ook bier! We hebben zelfs ecologische rietjes (stroboo, rietjes uit bamboe die gemaakt worden door leerlingen van een school in Stavelot). Het enige wat je nu nog moet doen, is er met volle teugen van genieten!

 

Zaterdag: ik doe mijn boodschappen bij een kleine buurtwinkel, een groenteboer of een boerderij in de buurt

Als je kiest voor een korte keten, is er minder energie nodig om je producten te vervoeren. Ga als je kunt te voet om boodschappen. Vraag het aan gelijk welke gezondheidsdeskundige: wandelen levert alleen maar voordelen op voor je lichaam. Als het zowel voor jezelf als voor de planeet goed is, dan is de keuze snel gemaakt, niet?

 

Zondag: ik meld me af voor een nieuwsbrief die ik toch niet lees

Per verstuurde mail wordt naar schatting 10 g CO2 geproduceerd. Hoe dat komt? De e-mail passeert langs verschillende datacenters, die allemaal energie verbruiken. Mails die niet verwijderd worden, zijn ook een bron van CO2. Voor de opslag ervan is immers energie nodig. Als je je dus uitschrijft voor nieuwsbrieven die je toch niet leest en je mailbox eens grondig schoonmaakt, zorg je niet alleen voor meer orde – je zou al die info toch ook niet bijhouden op papier? – maar bespaar je daarnaast heel wat tijd en verklein je bovendien je ecologische voetafdruk. Makkelijk toch?

Ontdek onze duurzame energie

Meer weten