Overslaan en naar de inhoud gaan

Op eigen benen met een thuisbatterij, kan dat?

thuisbatterij-lampiris-zonnepanelen

Het aanbod aan thuisbatterijen neemt met de dag toe. Vooral lithium-ionbatterijen zijn erg in trek. Het gaat om hetzelfde type batterij die je ook in smartphones, laptops en elektrische wagens terugvindt. In vergelijking met andere batterijen hebben die het grootste rendement. Houd wel rekening met een prijskaartje van 4.000 tot 8.000 euro.

Hoe werkt zo een thuisbatterij nu precies en wat levert het je op?

Thuisbatterij

Het principe van een thuisbatterij is simpel. Eigenaars van zonnepanelen kunnen de batterij koppelen aan hun installatie. Elektriciteit die ze niet meteen zelf verbruiken, kan tijdelijk bewaard worden op de thuisbatterij. Je hebt daarvoor wel een geschikte omvormer nodig, zeg maar het brein van je installatie. Een omvormer meet op elk moment hoeveel elektriciteit je produceert en hoeveel je nodig hebt. Sterker nog: de omvormer zorgt ervoor dat de groene stroom die je niet meteen verbruikt, automatisch in de batterij terechtkomt. En omgekeerd, wanneer je panelen geen energie opleveren, je eerst stroom van je batterij en dan van het net plukt. Een omvormer bewaart het evenwicht tussen je persoonlijke vraag en aanbod naar elektriciteit. Houd er rekening mee dat niet elke omvormer die taak aankan. Kijk dus zeker na of de omvormer van je installatie daarvoor geschikt is vooraleer je een thuisbatterij bestelt.

Een elektrische wagen als thuisbatterij ?

In Nederland zijn ze er volop mee aan het experimenteren.

De thuisbatterij, een goed idee?

Is zo een thuisbatterij nu de moeite waard of niet? Dat hangt af van de regio waar je woont.

In Vlaanderen

Wat Vlaanderen betreft, kunnen we alvast met zekerheid zeggen dat een thuisbatterij een goed idee is. Het Grondwettelijk Hof schafte daar op 14 januari 2021 immers het principe van de terugdraaiende teller af en op 1 maart 2021 werd dit arrest effectief gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Hierdoor vallen alle Vlaamse prosumenten met een digitale meter onder het nieuwe tariefsysteem met injectietarief.

Wat betekent dit concreet?

Eigenaars van zonnepanelen zullen niet langer het prosumententarief betalen en hun energie wordt ook niet meer gecompenseerd. Het is dus effectief het einde van het principe van de terugdraaiende teller. De prosument moet dus betalen voor de elektriciteit die hij van het net onttrekt en kan de energie die hij op het net injecteert - de energie van zijn zonnepanelen - laten terugkopen tegen een vergoeding: het injectietarief

Of dit systeem al dan niet voordeliger is, hangt af van je verbruik. Maar om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden, is het altijd interessant om je eigen verbruik te maximaliseren. Een thuisbatterij laat zelfs toe je autoconsumptie te verhogen met 35 tot 60%.  Dit kan door een minimale hoeveelheid elektriciteit uit het net te halen en een maximum van je eigen productie te verbruiken. Hierbij is een thuisbatterij dus erg nuttig!

In Wallonië

In wallonië blijft het principe van de terugdraaiende teller bestaan. De investering in een thuisbatterij is daar, afhankelijk van je persoonlijke situatie, minder aan de orde.

In Brussel

In Brussel met het systeem van gedeeltelijke compensatie, is het interessant om een batterij te plaatsen om het eigen verbruik te verhogen. Er is echter geen subsidie en gezien de kosten van een batterij is het zonder subsidie niet rendabel genoeg.

Een thuisbatterij, fiscaal aangemoedigd!

In Vlaanderen

De Vlaamse regering moedigt het gebruik van thuisbatterijen door de consument alleen maar aan. De regering maakte daarom een budget van 22 miljoen euro vrij om toe te wijzen aan batterijpremies, wat voldoende is om de installatie van 9565 8kWh-installaties met een premie van €2300 euro te ondersteunen.

Tot het einde van 2024 kan je voor je thuisbatterij met een omvormersvermogen van 10 kVA een premie aanvragen.  Maar opgelet, het bedrag hiervan neemt geleidelijk aan af.

Tot 31 maart 2021 heb je als eigenaar van een thuisbatterij recht op €250 per kWh van de werkelijke capaciteit.  De premie bedraagt maximaal €3200 euro en kan nooit meer bedragen dan 35% van je investeringskosten. 

Vanaf 1 april 2021 gelden echter bijgestuurde voorwaarden:

Het toegekende premiebedrag voor batterijen tot 6 kWh stijgt dan naar €300€ per kWh i.p.v. €250. Voor batterijen tussen 6kWh en 9kWh blijft het bedrag €250/kWh. Ligt de capaciteit van je batterij hoger dan 9kWh, dan wordt er geen premie toegekend.

De premie na 1 april bedraagt maximaal €2550 en kan nooit meer bedragen dan 40% van de investeringskost.

Heb je dus een batterij met een capaciteit lager dan 10kWh? Dan vraag je je premie best aan vanaf 1 april. Ligt de capaciteit van je batterij hoger dan 10kWh? Dan kan je best nu investeren.

Laat je gelijktijdig ook een hybride omvormer installeren, dan kan je 50% van de kostprijs van de omvormer in de totale investeringskosten voor je batterij mee laten opnemen.

Hoe vraag je je premie aan?

Je hebt eind 2024 de tijd om je premie aan te vragen. Let wel op: je thuisbatterij moet voor die datum ook geplaatst zijn en je batterij moet minstens 10 jaar aangesloten blijven.

Na 1/4/2021 moet je de premie aanvragen uiterlijk binnen de 6 maanden na de datum van de eindfactuur. Opgelet, loodbatterijen met een waternavulmogelijkheid hebben geen recht op een premie. Meer informatie lees je op de website van vlaanderen.be

Wil je een offerte voor een batterij ontvangen?

Contacteer ons via [email protected]

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen