Overslaan en naar de inhoud gaan

Op eigen benen met een thuisbatterij, kan dat?

Miniatuurvoorbeeld

Het aanbod aan thuisbatterijen neemt met de dag toe. Vooral lithium-ionbatterijen zijn erg in trek. Het gaat om hetzelfde type batterij die je ook in smartphones, laptops en elektrische wagens terugvindt. In vergelijking met andere batterijen hebben die het grootste rendement. Houd wel rekening met een prijskaartje van 4.000 tot 8.000 euro.

Hoe werkt zo een thuisbatterij nu precies en wat levert het je op?

 

Thuisbatterij

Het principe van een thuisbatterij is simpel. Eigenaars van zonnepanelen kunnen de batterij koppelen aan hun installatie. Elektriciteit die ze niet meteen zelf verbruiken, kan tijdelijk bewaard worden op de thuisbatterij. Je hebt daarvoor wel een geschikte omvormer nodig, zeg maar het brein van je installatie. Een omvormer meet op elk moment hoeveel elektriciteit je produceert en hoeveel je nodig hebt. Sterker nog: de omvormer zorgt ervoor dat de groene stroom die je niet meteen verbruikt, automatisch in de batterij terechtkomt. En omgekeerd, wanneer je panelen geen energie opleveren, je eerst stroom van je batterij en dan van het net plukt. Een omvormer bewaart het evenwicht tussen je persoonlijke vraag en aanbod naar elektriciteit. Houd er rekening mee dat niet elke omvormer die taak aankan. Kijk dus zeker na of de omvormer van je installatie daarvoor geschikt is vooraleer je een thuisbatterij bestelt.

 

Een elektrische wagen als thuisbatterij ?

In Nederland zijn ze er volop mee aan het experimenteren.

Wachten op digitale meter

Is zo een thuisbatterij nu de moeite waard of niet? Moeilijk te zeggen. De meeste eigenaars van zonnepanelen hebben een terugdraaiende teller. Omdat ze het stroomnet gebruiken, moeten ze een prosumententarief betalen. Daar zal een thuisbatterij niets aan verhelpen. Mogelijk zorgt de digitale meter voor een oplossing. De meter maakt een onderscheid tussen de stroom die je produceert en de stroom die je van het net haalt. Waarschijnlijk komen er daardoor nieuwe tarieven voor eigenaars van zonnepanelen, maar voorlopig is dat niet duidelijk. Allicht komt er de komende maanden een politieke oplossing.

 

 

Wil je een offerte voor een batterij ontvangen?

Contacteer ons via [email protected]

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen