Overslaan en naar de inhoud gaan

Op eigen benen met een thuisbatterij, kan dat?

thuisbatterij-lampiris-zonnepanelen

Het aanbod aan thuisbatterijen neemt met de dag toe. Vooral lithium-ionbatterijen zijn erg in trek. Het gaat om hetzelfde type batterij die je ook in smartphones, laptops en elektrische wagens terugvindt. In vergelijking met andere batterijen hebben die het grootste rendement. Houd wel rekening met een prijskaartje van 4.000 tot 8.000 euro.

Hoe werkt zo een thuisbatterij nu precies en wat levert het je op?

 

Thuisbatterij

Het principe van een thuisbatterij is simpel. Eigenaars van zonnepanelen kunnen de batterij koppelen aan hun installatie. Elektriciteit die ze niet meteen zelf verbruiken, kan tijdelijk bewaard worden op de thuisbatterij. Je hebt daarvoor wel een geschikte omvormer nodig, zeg maar het brein van je installatie. Een omvormer meet op elk moment hoeveel elektriciteit je produceert en hoeveel je nodig hebt. Sterker nog: de omvormer zorgt ervoor dat de groene stroom die je niet meteen verbruikt, automatisch in de batterij terechtkomt. En omgekeerd, wanneer je panelen geen energie opleveren, je eerst stroom van je batterij en dan van het net plukt. Een omvormer bewaart het evenwicht tussen je persoonlijke vraag en aanbod naar elektriciteit. Houd er rekening mee dat niet elke omvormer die taak aankan. Kijk dus zeker na of de omvormer van je installatie daarvoor geschikt is vooraleer je een thuisbatterij bestelt.

 

Een elektrische wagen als thuisbatterij ?

In Nederland zijn ze er volop mee aan het experimenteren.

De thuisbatterij, een goed idee?

Is zo een thuisbatterij nu de moeite waard of niet? Met oog op de toekomst is het vooral handig voor mensen met zonnepanelen. De meeste eigenaars van zonnepanelen hebben een terugdraaiende teller. Omdat ze het stroomnet gebruiken, moeten ze een prosumententarief betalen. Vanaf 1 januari 2021 zullen sommige prosumenten in Vlaanderen hun injectie terug laten kopen door hun leverancier. Dat is enkel mogelijk voor prosumenten met een PV-installatie ouder dan 15 jaar, een nieuwe installatie of eventueel andere installaties op verzoek van de klant.

Wat betekent dit concreet?

Eigenaars van zonnepanelen zullen niet langer het prosumententarief betalen en hun energie wordt ook niet meer gecompenseerd. Het is dus effectief het einde van het principe van de terugdraaiende teller. De prosument moet dus betalen voor de elektriciteit die hij van het net onttrekt en moet de energie die hij in het net injecteert - de energie van zijn zonnepanelen - laten terugkopen. Dat systeem is minder voordelig voor zowat alle prosumenten.

Om de energiefactuur zo laag mogelijk te houden, zullen betrokken prosumenten hun eigen verbruik dus maximaliseren. Dit kan door een minimale hoeveelheid elektriciteituit het net te halen en een maximum van hun eigen productie te verbruiken. Hierbij is een thuisbatterij dus erg nuttig. 

Een thuisbatterij, fiscaal aangemoedigd!

In Vlaanderen

De Vlaamse regering moedigt het gebruik van thuisbatterijen door de consument alleen maar aan. Tot het einde van 2021 kan je voor je thuisbatterij met een omvormersvermogen van 10 kVA een premie aanvragen.  Je hebt als eigenaar van een thuisbatterij recht op €250 per KwH van de werkelijke capaciteit.  De premie bedraagt maximaal €3200 euro en kan nooit meer zijn dan 35% van je investeringskosten. Laat je gelijktijdig ook een hybride omvormer installeren, dan kan je 50% van de kostprijs van de omvormer in de totale investeringskosten voor je batterij mee laten opnemen. 

Wie een digitale meter moet aanvragen bij de netbeheerder, heeft recht op een verhoogde premie met maximaal €300 extra.

Hoe vraag je je premie aan? Je hebt tot 31 december 2021 de tijd om je premie aan te vragen. Let wel op: je thuisbatterij moet voor die datum ook geplaatst zijn en je batterij moet minstens 10 jaar aangesloten blijven. Loodbatterijen met een waternavulmogelijkheid hebben geen recht op een premie. Meer informatie lees je op de website van vlaanderen.be

 

 

Wil je een offerte voor een batterij ontvangen?

Contacteer ons via [email protected]

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen