Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetenschappers toveren vervuilde lucht om in schone energie

Vervuilde lucht omzetten naar schone energie. Het lijkt magie, maar toch zijn onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven erin geslaagd. 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
avant après baisse pollution air ville

De wetenschappers bouwden een klein apparaat dat bestaat uit twee kamers. Tussen die twee kamers zit een membraan. Als de vervuilde lucht door het membraan gaat, wordt het omgezet in waterstofgas. Dat waterstofgas kan worden opgeslagen, om later als brandstof te gebruiken, bijvoorbeeld voor waterstofbussen van De Lijn.

Membraan

De onderzoekers slaan twee vliegen in één klap. Ze zorgen én voor schone lucht én voor alternatieve energie. Het geheim van hun oplossing zit in het membraan. De onderzoekers brengen daar nanomaterialen op aan. Die nanomaterialen doen dienst als katalysator voor de processen in het apparaat. Vroeger werden die cellen gebruikt om waterstof te winnen uit water. Maar de onderzoekers ontdekten dat je hetzelfde kan doen met vervuilde lucht.

Zonlicht

Het apparaatje werkt alleen als het belicht wordt. De onderzoekers willen daarvoor zonlicht gebruiken. De technologie die ze daarvoor inschakelen, heeft veel gelijkenissen met die van zonnepanelen. De wetenschappers concentreren zich daarom op het verbeteren van de materialen, zodat ze het zonlicht nog efficiënter kunnen gebruiken om reacties op te wekken. Op dit moment gebeuren de testen – letterlijk - op kleine schaal: hooguit enkele vierkante centimeter. Op termijn willen de onderzoekers de technologie opschalen. Zodat de industrie het proces kan toepassen.

Wordt dit apparaatje een mooie aanvulling op de markt van de groene energie? Ontdek hier welke vormen van groene energie er nu al bestaan!

Ontdek nu!