Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke soorten zonnepanelen zijn er ?

Op de daken zie je verschillende soorten zonnepanelen om elektriciteit mee op te wekken: zwarte en blauwe, met of zonder opvallende randen, klassieke dikkere of flexibele dunnere, waarvan sommigen zeggen dat ze de toekomst zijn.  Maar welke verschillen zijn er tussen al die PV-panelen? En welke voor- en nadelen hebben ze? We geven je graag een helder overzicht.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris_PV_types

Polykristallijne zonnepanelen

Laten we met de goedkoopste beginnen: de polykristallijne fotovoltaïsche panelen. Dat zijn vaak blauwe zonnepanelen met een goed zichtbare rand in ongekleurd aluminium. Ze danken hun naam aan de manier van produceren. De basisgrondstof silicium wordt gesmolten en na afkoelen & stollen liggen de kristallen niet netjes op een rij. Door die wat 'chaotische' positionering vangen ze zonlicht dat uit een bepaalde richting komt wat minder goed op.

Dit financieel voordelige paneel heeft troeven en minpunten:

  • + snelle, eenvoudige massaproductie
  • + dus ook goedkoper
  • + werken wat beter bij indirect zonlicht en bewolking
  • - deze panelen ogen doorgaans minder mooi
  • - wat lager rendement, dus meer oppervlakte nodig voor eenzelfde opbrengst

 

Monokristallijne zonnepanelen

 Deze PV-panelen worden ook gemaakt van gesmolten silicium, maar bij het beter gecontroleerde stollingsproces komen de kristallen netjes in dezelfde richting terecht, van chaos is hier geen sprake. Dat heeft een groot voordeel: als de panelen goed georiënteerd liggen, in de richting van de zon, leveren ze je meer energie.

Ook deze panelen hebben voor- en nadelen:

  • + beetje meer rendement en daardoor wat beter geschikt voor kleinere daken
  • + werken beter bij direct zonlicht
  • + doorgaans volledig zwart, wat soberder en mooier overkomt
  • - werken wat minder bij bewolking en schaduw
  • - complexere productie maakt ze ook wat duurder

 

Andere soorten zonnepanelen

Naast deze twee soorten fotovoltaïsche panelen, zijn er ook nog de thermische, of 'zonneboilers'. En er bestaan ook hybride vormen, de fotovoltaïsch-thermische zonnepanelen of PVT-panelen. Die combineren de twee: onder het PV-paneel dat elektriciteit opwekt zit een zonnecollector waarmee warm water wordt geproduceerd. Dat kan een oplossing zijn voor wie heel weinig plaats heeft. Maar doorgaans worden deze twee systemen - of een van de twee - apart op het dak gemonteerd.

 

Produceer jouw eigen energie !

Ik vraag een offerte !

We helpen je hier graag mee

Bij TotalEnergies zijn we een voorstander van lokale productie en moedigen we onze klanten al sinds jaren aan ook zelf elektriciteit op te wekken. Daarom richtten we TotalEnergies Zonnepanelen op, een aparte afdeling waar je terechtkan bij de beste experts en plaatsers van fotovoltaïsche panalen. Zodat je jarenlang de vruchten kan plukken van een betrouwbare installatie op jouw dak.

Graag meer weten?

Contacteer ons dan, 100% vrijblijvend, voor meer informatie of een offerte op jouw maat.  

Wil jij ook gaan voor duurzame energie?

Bekijk ons aanbod