Overslaan en naar de inhoud gaan

Vergeet je dak niet te isoleren tegen 2020!

Woningen die in 2020 geen geïsoleerd dak hebben, kunnen onbewoonbaar worden verklaard. Wacht dus niet te lang met je isolatiewerken, anders riskeer je een heffing.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
installation isolation toiture inclinée

Waarover gaat het?

Met het Energierenovatieprogramma 2020 wil de Vlaamse overheid de klimaatverandering counteren. Het actieplan richt zijn pijlen op drie doelen: dakisolatie, dubbele beglazing en zuinige verwarmingsketels.

Tegen 2020 moeten alle Vlaamse daken dus voldoende geïsoleerd zijn. Het gebruikte isolatiemateriaal moet een minimale R-waarde hebben van 0,75 m²K/W. Anders gezegd: de isolatielaag moet minstens 3 tot 4 centimeter dik zijn, afhankelijk van het gebruikte materiaal. Is je zolder onverwarmd en niet ingericht? Dan kan je ook de zoldervloer isoleren. Houd er wel rekening mee dat je de totale oppervlakte moet isoleren en dat er risico is op condensatieproblemen.

Vergeet niet dat het om een verplichting gaat. De Vlaamse overheid kan en zal controles uitvoeren. Wie de isolatieregel aan zijn laars lapt, komt in de problemen. De burgemeester van de gemeente of stad waar je woont, kan de woning ongeschikt of zelfs onbewoonbaar verklaren. Je krijgt dan één jaar de tijd om de werken uit te voeren, anders riskeer je een heffing.

TotalEnergies tip: profiteer van de isolatieverplichting om je huis uit te breiden. Waarom zou je de zolder niet ombouwen tot een speelkamer voor de kids? Of een logeerkamer voor vrienden en familie, een tweede badkamer... Enfin, ideeën genoeg.

Waarom isoleren?

Een goed geïsoleerd dak heeft alleen maar voordelen.

  • Je energiefactuur daalt met 30%.
  • Je krijgt een groter wooncomfort.
  • Je woning stijgt in waarde.
  • Je draagt je persoonlijk steentje bij aan de klimaatstrijd.

Hoe kan je bewijzen dat je woning voldoende geïsoleerd is?

Je kan de aanwezigheid van dakisolatie (of zoldervloerisolatie) aantonen met:

  • Het energieprestatiecertificaat (EPC)
  • het postinterventiedossier van je woning
  • een bouwplan, lastenboek of factuur (de documenten moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden)

Isoleren: hoeveel kost dat?

Dakisolatie kost tussen de 30 en de 40 euro per vierkante meter. Met een goede isolatie bespaar je jaarlijks makkelijk 365 euro op je verwarmingskosten. De investering is ook snel terugverdiend: na drie jaar al!

Is je zolder al heringericht en is het daardoor onmogelijk het dak aan de binnenkant te isoleren? Dan kan sarking een goed alternatief zijn. Sarking is een techniek om je dak aan de buitenkant te isoleren, zonder dat je de binnenbekleding hoeft te verwijderen. Handig, maar ook best prijzig. Reken op 150 tot 200 euro per vierkante meter.

Steunmaatregelen

Omdat isoleren zo belangrijk is, kan je op heel wat steunmaatregelen rekenen. Zo ontvang je een premie tot zes euro per vierkante meter wanneer een aannemer de isolatie installeert. Ga je zelf aan de slag? Dan heb je recht op drie euro per vierkante meter. Dit overzicht bundelt alle incentives:

  • De netbeheerders geven een:
    • premie voor dakisolatie (of zoldervloerisolatie). Je mag de dakisolatie zelf plaatsen of laten plaatsen door een aannemer.
    • burenpremie. Deze premie is voor projectbegeleiders die per project minstens 10 woningen helpen energiezuinig te maken.
    • totaalrenovatiebonus. Je kan deze bonus krijgen als je minstens 3 energiebesparende maatregelen neemt.
  • Sommige gemeenten geven een gemeentelijke of provinciale premie voor dakisolatie. Vind je gemeentelijke en provinciale premies via de premiezoeker. Of neem contact op met je gemeente.
  • Voor bepaalde huurders en verhuurders zijn er ook de sociale isolatieprojecten voor huurwoningen.
  • Wie zijn dak of een deel van zijn dak vernieuwt en tegelijk dakisolatie plaatst, kan in aanmerking komen voor een verbeteringspremie. Je woning moet minstens 25 jaar oud zijn en je inkomen mag een bepaalde grens niet overstijgen.

Isolatieplannen? Lampiris helpt je graag verder. Vraag je offerte aan!

Een offerte aanvragen