Overslaan en naar de inhoud gaan

Op kot? Easy game!

Kot étudiant aménagé

In een ideale wereld is je zoon of dochter zich al volop aan het voorbereiden op het nieuw academiejaar. De kans is  groter dat ze liever bommetjes maken in het zwembad, uit eten gaan met hun lief of straks een festivalletje meepikken ... #wezijnookjonggeweest

De Belgische home organizer Carine V geeft je negen praktische tips! 

Wekenlang heb je allerlei websites afgeschuimd op zoek naar een fatsoenlijk kot. Daarbij ben je van de ene verbazing in de andere gevallen: “Zo veel geld voor zo'n krot? Hoe durven ze!” of “Allemaal goed en wel, maar ik zoek een kot, geen paleis!”. Eindelijk is het toch gelukt: je hebt een degelijk kot gevonden.

Het enige minpuntje? Het is niet bemeubeld ...  Daar gaat je vooruitzicht voor een vlotte verhuis! Plots moet je lijstjes maken van alles wat je nodig hebt om een kot in te richten. Uiteraard probeer je dat tot een minimum te beperken. Gelukkig staat home organizer Carine V voor je klaar met enkele nuttige tips om de verhuis zo vlot mogelijk te laten verlopen! Prima timing, niet?

Concreet actieplan nodig?

Volg deze checklist!

1. Haal alle meubelen die je hebt bewaard ‘voor het geval dat ...’ van de zolder  

Bekijk alles wat je nog staan hebt en kijk wat nog bruikbaar is voor een studentenkamer.  We zetten allemaal wel meubelen opzij ‘die ooit wel eens van pas zullen komen’. Dit is het ideale moment om ze van onder het stof te halen.” 

2. Ruim op zoals Marie Kondo

Als home organizer geef ik in dergelijke situaties altijd één advies: maak van de gelegenheid gebruik om je spullen op te ruimen. Nu je toch moet kijken wat nog bruikbaar is voor op kot, kan je beter de spullen die je niet meer nodig hebt, meteen weggooien. Heb je die vier serviezen écht nodig?” 

3. Iets waarmee je kinderen het zeker eens zullen zijn

Oude spullen hergebruiken is top, maar vergeet niet dat je kinderen ook recht hebben op een aangename eigen stek. Ook al is het een tijdelijke accommodatie, studenten brengen minstens vijf dagen per week op kot door. Ze moeten er ook graag studeren om te kunnen slagen.  De kans bestaat dat ze die afschuwelijke bloemengordijnen van je overgrootmoeder liever willen ontvluchten dan op kot te zitten blokken.” 

4. Elke ruimte haar eigen functie  

Ook al gaat het om een kleine ruimte, zorg voor een duidelijke afbakening van de verschillende functies: studeren, je klaarmaken, ontspannen en slapen.  Gebruik waar nodig een rekje of kapstok om de zones af te bakenen.”   

5. Een goed ingericht bureau

Met volle aandacht studeren doe je aan een bureau.  Weinig ruimte is nooit een excuus om geen bureau te hebben. Ook al wil je zoon of dochter liever een zetel en beweren ze bij hoog en bij laag dat ze perfect op hun bed kunnen studerenZorg er bovendien voor dat het bureau goed is uitgerust.  Een degelijke bureaustoel en aangepaste verlichting zijn cruciaal om efficiënt te studeren.  Zorg ook voor opbergmogelijkheden, een pennenhouder en een muurplanner, zodat ze helemaal klaar zijn voor het nieuwe schooljaar.” 

6. Kleerkast  

Je hoeft niet de hele inhoud van hun kleerkast te verhuizen, ze komen toch geregeld naar huis. Is dat niet zo? Vergeet dan niet dat de herfst eraan komt en voorzie zeker enkele knuffeltruien voor de winter!”   

7. De keuken  

Het is echt niet nodig om maïzena voor witte EN bruine saus mee te geven. Zelf meegemaakt: een vriendin had de hele keukenkast van haar ouders geplunderd in de veronderstelling dat ze elke avond lekker zou kokkerellen. Het zal je wellicht niet verbazen dat ik twee jaar later die twee pakjes maïzena ongeopend mee terug naar ouders verhuisde? Tenzij je kind chef-kok wil worden, hoef je niet te veel mee te geven: drie à vier soorten kruiden zijn ruim voldoende om lekker en gezond te koken."   

8. Koop duurzaam  

Koop spullen die ook na de studententijd nog zullen meegaan. Als je echt een nieuw dekbed moet kopen, kies dan een exemplaar dat na de studies mee kan verhuisd worden. Overweeg je om een lelijke lamp te kopen, omdat ze toch niet duur is? Denk dan twee keer na en kies misschien een wat duurder exemplaar dat ze vijf jaar later graag willen meenemen naar hun nieuwe woonkamer.”   

9. Trap niet in de val van de bekende Zweedse (of andere) meubelzaak  

Het plan: samen de belangrijkste meubelen kopen: een bed, een bureau en een kleerkast. Jullie hebben duidelijk afgesproken om geen onnodige aankopen te doen.  De enige doelstelling? De verhuis naar het kot zo vlot mogelijk laten verlopen. Na bijna drie uur rondlopen in de winkel hebben jullie inderdaad een bed en een bureau gevonden. Daarnaast ook een dekbedovertrek, badlakens, bestek, een wc-borstel, een rond tapijtje, een bijzettafel, twee keukenhanddoeken (alsof die ooit gebruikt zullen worden!) en een mooi theeservies (iedereen weet toch dat studenten altijd thee drinken?).  Ik wil niet gemeen doen en ik begrijp wel dat je het graag naar je zin maakt in je nieuwe stek, maar daarvoor hoef je nog niet de hele winkel leeg te kopen ...” 

Zou je de hele rompslomp liever overlaten aan iemand die er iets van kent? Dan kun je Carine V inschakelen. Ze maakt een inventaris op van wat je al hebt en wat je nodig hebt, en werkt samen met een verhuisfirma om je een perfect ingericht kot af te leveren, zonder dat jij je ergens zorgen over hoeft te maken. 

Ons energieadvies voor ouders van kotstudenten?

Houd rekening met de kosten. Soms zijn deze inbegrepen, soms ook niet ... In dat laatste geval zijn deze besparingstips onontbeerlijk:  

  • Zeg de kotstudent(e) dat ze met één actie per dag hun ecologische voetafdruk al kunnen verkleinen. Dit artikel doorsturen is wellicht doeltreffender dan zelf het onderwerp ‘energiebesparingen’ aansnijden. Per slot van rekening is het in hun eigen belang dat ze onze aarde beschermen (over 50 jaar lopen ze hier nog rond, ook al lijken ze soms afkomstig van een andere planeet!). Bovendien zal het stukje over het lokaal aperitiefje hen zeker aanspreken.
  • Nodig hen bovendien uit om hun kot schoon te maken met koud water. Als je koud water als excuus kunt gebruiken om het even over het huishouden te hebben, waar wacht je dan nog op? Speel ook hier in op hun ontluikende milieubewustzijn!

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen