Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderhoud verwarmingsketel: stap voor stap

Thumbnail

De stappen van een ketelonderhoud

  1. Als eerste stap controleert onze technicus heel wat elementen, zoals de ventilatie van de stookruimte, de al dan niet verplichte aanwezigheid van openingen voor de verbrandingscontrole enz. Zo krijgt hij al een eerste algemeen beeld over de conformiteit en veiligheid van de installatie.
  2. Daarna reinigt hij de installatie, in het bijzonder het verwarmingselement, de brander en de sproeier (voor stookolie). Dat houdt in dat hij alle deeltjes verwijdert die de leidingen verstoppen. Doe je dat niet, dan raakt je toestel verstopt en oververhit, wat leidt tot warmteverlies en een hogere CO-uitstoot.
  3. Daarna doet hij een volledige controle van de installatie en regelt hij alles af voor een optimaal rendement en een optimale veiligheid. Tijdens deze fase en na het onderhoud voert de technicus verschillende metingen uit: verbrandingstemperatuur, CO- en CO2-gehalte, watertemperatuur, verbrandingsrendement enz.
  4. Als alles afgesteld is, gaat hij na of de installatie goed werkt. Hij controleert de conformiteit van de warmtegenerator, de ventilatie van de stookruimte en de afvoer van de verbrandingsgassen.
  5. Na het onderhoud geeft de technicus je feedback over je installatie en bezorgt hij je een wettelijk attest. Bewaar dat attest zorgvuldig, want het kan worden opgevraagd door de verhuurder of verzekeringsmaatschappij in geval van schade.

 

logo ligne cochée check list

Goed om te weten:

Een goed onderhouden verwarmingsketel gaat drie keer langer mee. Bovendien loop je vijf keer minder risico op een defect.

Wat als ik geen onderhoud uitvoer?

Een slecht onderhouden verwarmingsketel kan heel wat gevolgen hebben, zowel op veiligheids-, wettelijk als financieel vlak.

Veiligheid

Zoals eerder vermeld, komt er bij een slecht onderhouden verwarmingsketel meer koolstofmonoxide vrij. Dit kleur- en geurloze gas kan in een hoge concentratie leiden tot vergiftiging. 

Wetgeving

Het periodieke onderhoud van je verwarmingsketel is wettelijk verplicht en moet uitgevoerd worden door een erkend technicus. Voor een stookolieketel moet het onderhoud jaarlijks gebeuren. Voor een gasketel is dat om de twee jaar in Vlaanderen en om de drie jaar in Wallonië. Na het onderhoud overhandigt de technicus je een officieel attest dat je moet bewaren voor controle of problemen.

Financieel

Bij een slecht onderhouden verwarmingsketel is een defect of incident snel gebeurd. En de herstelling kan voor een gepeperde rekening zorgen. Door slecht gebruik gaat je installatie mogelijk ook minder lang mee.

Wacht dus niet langer en draag zorg voor je verwarmingsketel!

Ik plan mijn onderhoud

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen