Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonne-energie 2021: een nieuwe premie voor zonnepanelen in Vlaanderen!

fotovoltaïsche panelen in vlaanderen

De Vlaamse regering heeft haar goedkeuring gegeven voor een nieuwe premie voor zonnepanelen vanaf januari 2021. De Vlaamse prosumenten zullen dit initiatief ongetwijfeld toejuichen!

Een premie tot 1500 euro voor zonnepanelen?

De premie wordt uitgereikt aan gezinnen die in deze vorm van duurzame energie willen investeren. Houd er wel rekening mee dat deze subsidie niet aan iedereen wordt toegekend en dat er enkele strikte voorwaarden aan verbonden zijn:

  • De premie geldt niet voor nieuwbouwwoningen. Enkel de eigenaars van gebouwen die al op het net aangesloten zijn en die voor 1 januari 2014 een stedenbouwkundige vergunning hebben aangevraagd hebben recht op deze premie.
  • Het bedrag hangt af van de grootte van de installatie en kan in bepaalde gevallen oplopen tot 1500 euro. De premie kan wel niet meer zijn dan 40% van de totale prijs van de plaatsing.

In elk geval levert de premie wel een mooi voordeel op als je weet dat de prijs van een installatie tussen €5000 en € 5500 ligt. Bovendien wordt de premie drie jaar lang uitgereikt (van 2021 tot 2024). Op die manier kunnen geïnteresseerden een weloverwogen beslissing nemen.

Een jaarlijkse aanpassing van het premiebedrag

Om oversubsidiëring tegen te gaan, wil de Vlaams minister van Energie (Zuhal Demir) het premiebedrag jaarlijks herzien. Bijgevolg zal het bedrag van deze investeringspremie elk jaar met een kwart dalen. In totaal wordt er een bedrag van 32 miljoen euro voor uitgetrokken.

Hoe gaat de premie in zijn werk?

De premie is alleen geldig voor PV-installaties tot 10 kVA-omvormervermogen, waarvoor je één keer een investeringspremie kan aanvragen. De premie is afhankelijk van het omvormervermogen. Zo krijg je in 2021 voor de eerste 4 kWp €300 per kWp. Bijkomend kan je een premie van €150 per kWp krijgen voor een vermogen tussen 4 kWp en 6 kWp. Voor een vermogen groter dan 6 kWp zal je geen premie ontvangen. Belangrijk om te weten is dat de premie in de loop van de jaren wordt afgebouwd. Tenslotte geldt de premie enkel voor installaties op het dak. De installatie moet drie maanden na ingebruikname bij Fluvius worden gemeld en mag binnen een periode van 15 jaar niet verplaatst worden naar bijvoorbeeld een ander perceel.

Met andere woorden, ook in 2021 blijft het supervoordelig om zonnepanelen te installeren. En daar stopt het goede nieuws niet! De huidige batterijpremie wordt met één jaar verlengd, waardoor het nog gemakkelijk wordt om je eigen opgewekte energie op te slaan. Wat houdt de batterijpremie precies in? Het komt erop neer dan je met een batterijpremie maar liefst 35% van de investeringskosten kunt terugkrijgen. Laat je tegelijkertijd met de installatie van je thuisbatterij ook een hybride omvormer plaatsen, dan loopt de terugbetaalde investeringskost op tot 50%! Meer over thuisbatterijen lees je in dit artikel.

berekening van het energieverbruik van een woning

Waarom voert Vlaanderen opnieuw een premie in?

Via dit systeem wil de Vlaamse regering het voor mensen interessant houden om in zonnepanelen te investeren nadat het systeem van de terugdraaiende teller opgeschort werd.

Het einde van de terugdraaiende teller

Tot op vandaag plukken gezinnen met zonnepanelen de vruchten van hun installatie dankzij het systeem van de terugdraaiende teller. Die teller draaide in twee richtingen:

  • De meterstand stijgt wanneer je elektriciteit van het net afneemt.
  • De meterstand zakt wanneer je elektriciteit in het net injecteert.

Dankzij het compensatieprincipe kunnen de prosumenten die elektriciteit op het net injecteren hier munt uit slaan en op het einde van het jaar een energiefactuur van bijna nul euro hebben. Dit voordelige systeem werd als onjuist beschouwd. Eigenaars van zonnepalen die haast evenveel elektriciteit verbruikten als ze op het net injecteerden, moesten geen distributiekosten betalen. Daarom is er in Vlaanderen (sinds 2015) een prosumententarief ingevoerd. We begrijpen dan ook waarom men besloten heeft om dit tarief vanaf 1 januari 2021 op te schorten.

In het nieuwe tariefsysteem gunstig?

In het nieuwe tariefsysteem wordt er een terugleververgoeding gegeven voor de geïnjecteerde - en dus niet direct verbruikte - energie. Als je zelf niet voldoende verbruikt, kunnen je zonnepanelen weleens minder winstgevend zijn. Vlaanderen heeft dan ook besloten om een premie toe te kennen om te vermijden dat minder mensen in zonnepanelen gaan investeren. 

Toch kun je nog van het vorige systeem profiteren. Als je zonnepanelen voor 31 december 2020 geplaatst worden, bestaat de kans dat je het systeem van de terugdraaiende teller nog vijftien jaar gebruiken. Het vorige systeem is namelijk een doorn in het oog voor de Vlaamse energieregulator, VREG, en de federale overheid. Zij zijn momenteel de regeling van het systeem met de terugdraaiende teller aan het aanvechten voor het Grondwettelijke Hof. Zuhal Demir, de Vlaamse minisiter van Energie, riep begin juli al op om niet te overhaast zonnepanelen te plaatsen voor 31 december 2020. Dit omdat niemand kan garanderen dat het oude systeem geldig blijft voor mensen die voor 31 december 2020 zonnepanelen plaatsen, door de aanvechting voor het Hof. 

Afsluitend kunnen we stellen dat de eenmalige investeringspremie goed nieuws is voor de Vlaamse gezinnen omdat de plaatsing een stuk goedkoper is. Houd er wel rekening mee dat het systeem van de terugdraaiende teller voordeliger blijft! Aarzel dan ook niet als je je zonnepanelen nog tijdig kunt plaatsen. Kies nu voor groene energie!

Ben je geïnteresseerd in onze zonnepanelen?

Vraag een offerte en laat je eigen panelen plaatsen!

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen