Overslaan en naar de inhoud gaan

Wist jij dat de prijzen voor elektriciteit en aardgas dit jaar gedaald zijn?

Miniatuurvoorbeeld

Onlangs je eindafrekening in de bus gekregen? De kans is groot dat je geld terugkrijgt. Dat komt omdat de prijzen voor elektriciteit en aardgas gedaald zijn. Je leest het goed: gedaald. Volgens de Vreg gingen de meeste consumenten uit van duurdere energieprijzen. Dat is de meest opvallende vaststelling van de jaarlijkse Marktmonitor, die het gedrag van de Vlaamse energieklant in kaart brengt.

Variabele tarieven zaaien verwarring

De Vreg denkt dat de scherpe maar tijdelijke prijsstijgingen van eind 2018 de gezinnen op het verkeerde been gezet hebben. Resultaat: maar liefst 44% van de ondervraagde consumenten ging uit van een prijsstijging. En dat terwijl de prijzen voor elektriciteit met 3,18% gedaald zijn tussen juli 2018 en juli 2019. Voor aardgas is die daling nog scherper: de prijs daalde met bijna 15%. Ook de variabele tarieven zaaien verwarring. 11% van de gezinnen denkt een variabel contract te hebben, in werkelijkheid heeft maar liefst een kwart van de gezinnen een variabel contract.

 

Vast of variabel?

Wat is het verschil?

Meer en meer Vlamingen kiezen voor groene stroom

De Marktmonitor toont ook aan dat de Vlaming zich goed voelt bij zijn energieleverancier: 90% is gemiddeld tevreden. Toch overweegt een derde van de klanten een switch naar een andere leverancier. De prijs blijft het belangrijkste argument om over te stappen. 66% van de gezinnen zou willen veranderen voor een gemiddelde besparing van 159 euro. 2019 was trouwens een recordjaar voor leverancierswissels. Eind september was 20,5 procent van de gezinnen van stroomleverancier veranderd en maar liefst 22,5 procent van gasleverancier. Eindigen doen we met een groene noot. Steeds meer Vlamingen kiezen bewust voor groene stroom. Ondertussen heeft 42% van de gezinnen een contract voor groene energie.

Op zoek naar het beste tarief?

Simuleer het hier!

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen