Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke apparaten verbruiken veel energie in een woning?

four allumé qui consomme de l'énergie

Zijn energie-intensieve apparaten bij jou thuis zelf opgedoken?

Wat betekent de term "energie-intensief"?

Energieslokkers? Een woord dat regelrecht uit de wereld van de dinosauriërs komt? Welnee! Apparaten en woningen die een grote hoeveelheid energie verbruiken, worden gewoonlijk als "energie-intensief" gekwalificeerd. Zie je al waarover we het willen hebben? Apparaten die zomaar een maximale hoeveelheid elektriciteit verslinden. Zou het niet eens tijd zijn om ze te bedwingen en om te leren ze te identificeren?

Wasmachine, droogtrommel, televisie, computer, stofzuiger: al deze apparaten zijn perfect in jouw dagelijkse leven geïntegreerd. Al te vaak is het moeilijk om te bepalen wat zij elk jaar aan energie verbruiken. En dat terwijl wij een vaag idee hebben van de verbruikte hoeveelheid watt.

Welke hardleerse energieslokkers zijn er in jouw interieur aanwezig?

1-De verwarming

Na een klein onderzoek komt de ereplaats toe aan de verwarming, meer bepaald aan de elektrische verwarming. Wist je dat ongeveer 50% van het jaarlijkse budget dat we aan energie besteden voor verwarming bestemd is? Bijgevolg is dit zeker het eerste punt dat we moeten analyseren. Welke systemen gebruik je om je te verwarmen? Is jouw woning goed geïsoleerd?

2-De elektrische ovens

Daarna is het de beurt aan de elektrische ovens en de kookplaten om op het podium aan te treden. Gevolgd door een hele reeks huishoudtoestellen: droogtrommel, wasmachine, vaatwasser, koelkast, diepvries, computer, televisie, modem, strijkijzer, ...

De strijd tegen energie-intensieve apparaten is aangebonden

Om deze apparaten doeltreffend op te sporen, geven we jou enkele tips waarmee je best wat energie kunt besparen:

  • Kies bij voorkeur voor huishoudtoestellen van klasse A++ of A+++.
  • Gebruik de functie "ventilatiewarmte" voor je oven. Dit vermindert jouw kooktijden.
  • Kies een pot die even groot is als jouw kookplaat. Ja, je zult veel meer energie besparen! Doe een deksel op je kookpot om de bereiding te versnellen en wacht niet tot de bereiding klaar is om de kookplaten uit te schakelen. Benut hun warmte, zelfs als ze al uitgeschakeld zijn.
  • Wanneer het buiten mooi weer is, hang je was dan buiten te drogen in plaats van je droogkast te gebruiken. De zonnestralen zullen je helpen om je energieverbruik te verminderen.
  • Laat je vaatwasser in "Eco"-modus werken en wacht tot de machine vol zit vooraleer die aan te zetten.
  • Voor je wasmachine kun je opteren voor een wascyclus op 30° om wat energie te besparen.
gsm en charge qui consomme de l'électricité

Gedaan met verspillen!

Er is veel meer dan alleen maar energie-intensieve apparaten die energie verbruiken. Er zijn ook een aantal handelingen die we uit gemakzucht niet doen. Bijvoorbeeld: laders die we nooit uit het stopcontact halen of apparaten die we gewoonweg in stand-by laten.

Wist je dat een lader die in het stopcontact blijft zitten verder elektriciteit verbruikt, zelfs als het apparaat er niet op aangesloten is? Op het eerste zicht kan dit onbelangrijk lijken, omdat het verbruik van deze laders niet groot is. Maar voor de meest geconnecteerden onder ons, gaat het gewoonlijk niet alleen maar om een lader die in het stopcontact blijft zitten, maar om een hele reeks toestellen die aangesloten blijven.

En als je denkt aan apparaten die in stand-by blijven, dan denk je meteen aan de televisie. Dus jawel, God heeft de afstandsbediening uitgevonden zodat je niet meer hoeft recht te staan, maar als je klaar bent met televisie kijken, dan sta je toch maar beter op om de "power"-knop uit te zetten in plaats van de televisie elektriciteit te laten verbruiken.

Laten we een voorbeeld nemen:

Een gewone decoder (Proximus) verbruikt 13 W in stand-bymodus (als je de stekker niet uitgetrokken hebt). We maken de berekening: 13 x 24 uur x 365 dagen x € 0,25 = € 28,5. Dat kan tellen, toch?

Op een jaar tijd bespaar je zo al snel tientallen euro's door gewoon je laders uit het stopcontact te halen wanneer je klaar bent met ze te gebruiken en door je apparaten uit te schakelen. Dat motiveert je toch, niet?

Je zult merken dat eenvoudige handelingen in het dagelijke leven jou heel wat energie per jaar doen besparen. De klopjacht op energie-intensieve apparaten is dus begonnen!

Hoe bereken je het elektriciteitsverbruik van je toestellen?

Meer weten

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen