Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat zijn de snelheidsbeperkingen van mijn elektrische fiets?

snelheidsbeperking elektrische fiets speed pedelec

Denk je erover na om een elektrische fiets aan te schaffen of heb je al een e-bike gekocht? Goed bezig! Fietsen met een elektrische fiets is alsof je elk fietstochtje de wind in de rug hebt. Een elektrische fiets gebruikt trapondersteuning om jou vooruit te helpen. Gedaan met bezweet op je bestemming aan te komen.

Hoe werkt trapondersteuning?

Elke elektrische fiets maakt gebruik van een sensor. Er zijn twee soorten sensoren: een rotatiesensor en een trapkrachtsensor. 

Rotatiesensor

De rotatiesensor registreert het moment dat je begint te trappen. Hij geeft een signaal naar de motor die dan voor de juiste ondersteuning zorgt. Deze sensor registreert dus niet hoe hard je trapt, maar wel of je trapt of niet. Wanneer je achteruit trapt, schakelt de ondersteuning van de motor vanzelf uit. Ook als je stilstaat, valt de ondersteuning uit.

Trapkrachtsensor

De trapkrachtsensor registreert jouw trapkracht, of de kracht die je zelf op de pedalen zet. Die kracht bepaalt ook in welke mate de motor je zal ondersteunen. Vanaf het moment dat je geen kracht meer op de pedalen uitoefent, valt het systeem uit.

Sommige e-bikes werken met beide sensoren. Dat wordt ook wel de Dual Sensor Technology (DST) genoemd, waarbij je het beste van beide systemen hebt.

speed pedelec snelheidsbeperking snelheid elektrische fiets

Hoe snel mag je wettelijk rijden met een elektrische fiets?

Bij het kopen van een elektrische fiets kan je kiezen uit twee soorten: de fiets met een elektrische hulpmotor of de autonome elektrische fiets, ook wel een speed pedelec genoemd. Wat is het verschil tussen deze twee fietsen? Met de fiets met een elektrische hulpmotor ga je tot 25km/u. Deze e-bike helpt pas als je begint te trappen, dus de motor zal nooit ‘vanzelf’ aanslaan. De speed pedelec daarentegen gaat een heel stuk sneller. Zo kan je snelheden tot 45km/u halen. Daarom wordt deze fiets ook weleens een high speed e-bike genoemd. 

Met een fiets met een elektrische hulpmotor

Zoals eerder vermeld, ondersteunt de hulpmotor van de ‘gewone’ elektrische fiets niet meer zodra je sneller dan 25km/u rijdt. Dit is ook wettelijk vastgelegd door Europa, in de EN-15194-norm voor EPAC (Electrically Power Assisted Cycle). Waarom heeft Europa gekozen voor de snelheid van 25km/u en niet bijvoorbeeld 30km/u? Andere weggebruikers zoals wandelaars en joggers verwachten niet dat een fietser sneller dan 26km/u fietst. Hierdoor kunnen zij de juiste inschattingen maken en verkleint de kans op ongevallen met een elektrische fiets.

Met een speed pedelec

Deze elektrische fiets gaat sneller dan 25km/u. Hierdoor is de speed pedelec erg populair bij mensen die graag de e-bike voor hun woon-werkverkeer gebruiken. De speed pedelec heeft een maximaal vermogen van 4000W en een sterke elektrische motor die ondersteuning mag bieden tot maximaal 45km/u. Daarom wordt een speed pedelec door de wet niet meer beschouwd als een fiets in het verkeer. Volgens de Europese regelgeving valt de speed pedelec onder de categorie van bromfiets. België heeft zelfs een nieuwe categorie van bromfietsen in het leven geroepen voor deze high speed e-bike, namelijk de bromfiets klasse P.

fietshelm elektrische fiets snelheid

Aangepaste regelgeving

Omdat de speed pedelec in de categorie van bromfiets valt, zijn de regels van een bromfiets ook van toepassing. Zo moet je een kleine nummerplaat (met de afmetingen 10 cm x 12 cm) aanvragen. Je moet dus ook je speed pedelec inschrijven bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen én je moet een fietsverzekering hebben afgesloten. Over het kiezen van een fietsverzekering lees je hier meer. 

Daarnaast moet je een rijbewijs A of AM (voor de bromfiets) of een rijbewijs B (voor de auto) op zak hebben en moet je verplicht een helm dragen. Let erop dat je bij de aankoop van je fietshelm de helm Europees is goedgekeurd en dat je slapen en achterhoofd beschermd zijn. Tenslotte moet je minstens 16 jaar oud zijn om met een speed pedelec te fietsen.

Goed werkende remmen en een fietsbel zijn niet verplicht, maar wel erg aan te raden. Met goed werkende remmen kan je snel tot stilstand komen. Een fietsbel kan je helpen om voetgangers langzamere fietsers te waarschuwen. Zo kunnen zij op tijd uitwijken als je hen voorbij zoeft.

Snelheidsbeperkingen

De meeste fietsers met een speed pedelec rijden binnen de bebouwde kom op het fietspad. Buiten de bebouwde kom wordt er meestal gereden op de rijbaan. Hou er rekening mee dat de Fietsersbond de aanbevolen snelheid van maximaal 30km/u aanraadt binnen de bebouwde kom. Pas buiten de bebouwde kom kan je letterlijk de remmen losgooien en je snelheidslimiet van 45km/u halen!

Nog meer elektrisch fietsplezier?

Fiets nu 12.000 km gratis met Lampiris!

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen