Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat verandert er voor energie in 2020?

Minder steun voor zonnepanelen, het prosumententarief in Wallonië, een verplicht EPC en strenge regels in isolatie. Het zijn maar enkele van de nieuwigheden die zijn voorgesteld met de start van het nieuwe jaar.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Een huisje met berekeningen

Goedkopere energieprijzen

Beginnen doen we met goed nieuws: de distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas zijn gedaald. Dit betekent dat je in 2020 gemiddeld 31 euro minder aan distributienettarieven zal betalen voor elektriciteit en 10 euro voor aardgas. In hoeverre we deze prijsdaling zullen voelen, hangt natuurlijk af van de prijsevolutie doorheen het jaar.

Wil je overschakelen naar een digitale meter? Ook dan kan je profiteren van een tariefverlaging. Het vervangen van een bestaande door een digitale meter op vraag van de klant is gedaald van 274 euro in 2019 naar 88 euro.

Zonnepanelen en het prosumententarief

In Vlaanderen is het prosumententarief al enkele jaren actief en dit jaar zou er een daling van het prosumententarief zijn van gemiddeld 5 procent in Vlaanderen. 2020 is ook het laatste jaar dat de Vlaming kan kiezen: doorgaan met het prosumententarief of niet. Vanaf 2021 zal Fluvius overal digitale meters installeren en zullen prosumenten gefactureerd worden voor de werkelijke afname van het net.

In Brussel daalt de steun voor zonnepanelen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is nog de enige die groenestroomcertificaten uitreikt, maar de tarieven zullen verlaagd worden in de loop van 2020 voor nieuwe installaties. Er is een daling van 3 naar 2,4 per geproduceerde MWh. Installaties die al geplaatst zijn, zullen geen effect hiervan ondervinden. Ondanks deze daling blijft er wel gegarandeerde steun voor de volgende 7 jaar in Brussel. Vergeet zeker niet om aan ons te denken wanneer je de groenestroomcertificaten verkoopt. TotalEnergies neemt ze van je over en betaalt je hiervoor € 93,5.

Zonnepanelen blijven een interessante investering

Vraag jouw offerte

Strengere regels voor dakisolatie

Vanaf 2020 zullen ook alle huurwoningen die voor 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, in orde moeten zijn met de dakisolatienorm. Dit betekent dat de isolatie een R-waarde van 0,75m²K/W (vierkante meter kelvin per watt) als minimum moet bedragen. De dakisolatienorm kan ook voldoen als de energiescore van de woning (EPC) lager ligt dan de grenswaarde in Vlaanderen. Deze zijn:

600 kWh/m²

Open bebouwing

550 kWh/m² Halfopen bebouwing
500 kWh/m² Gesloten bebouwing
400 kWh/m² Appartement

 

Overweeg je dakisolatie?

We helpen je op weg!