Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat bedoelt men met energie-intensieve huisvesting?

Verbruikt jouw woning enorm veel energie maar weet je niet waarom? Dan is je woning hoogstwaarschijnlijk energie-intensief! 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
logement qui consomme beaucoup d'énergie

Wat is een energie-intensieve huisvesting?

Zoals de naam het al aangeeft, is een energie-intensieve eigendom een woning die enorm veel energie verbruikt. Zoveel dat dit duidelijk aan jouw facturen te merken is.

Er zijn twee belangrijke indexen om een energie-intensieve woning te identificeren:

  1. Hoge energiefacturen
  2. Een niet-optimaal thermisch comfort.In dat geval duurt het heel lang om een kamer te verwarmen. Bovendien kunnen een aantal zones van jouw woning kouder blijven dan normaal.

Als deze twee indicatoren zich tegelijk voordoen, dan is er geen twijfel meer mogelijk! Je woont in een energie-intensieve huisvesting.

Het EPG-certificaat

Je hoeft helemaal niet op een hoge energiefactuur te wachten om het energieverbruik van je woning te evalueren. Bij aankoop van een onroerend goed wordt het EPG-certificaat immers automatisch overhandigd. Aan de hand hiervan heb je een duidelijk beeld op de energieprestaties van een huis of een appartement.

Je kunt dit certificaat trouwens om het even wanneer verkrijgen. Dit is het geval na een energie-audit, die de noodzaak bepaalt van optimaliseringswerken om jouw verbruik terug te schroeven. 

Oude woningen: hardleerse energieleerlingen

Het is een feit dat oude woningen meer verbruiken dan nieuwe gebouwen. In de jaren '50 waren de bouwmaterialen en de isolatietechnieken helemaal anders in vergelijking met de huidige mogelijkheden. 

Het is bewezen dat woningen die tussen de jaren 1949 en 1975 zijn gebouwd, heuse energieslokkers zijn. Zonder renovatiewerken worden deze woningen zo goed als systematisch in de categorie "energie-intensieve huisvestingen" geclassificeerd.

personne calculant ses factures d'énergie

Hoe kun je jouw verbruik beperken?

Maar hoe kun je dan het verbruik verminderen? Je hebt meerdere opties:

1. De isolatie verbeteren

In eerste instantie moet je ingrijpen op de isolatie van jouw eigendom (link naar artikel renovatie). Waarom? Omdat verwarming een belangrijk deel van jouw facturen uitmaakt en isolatie helpt om de warmte te behouden. Om te vermijden dat je in de winter zit te klappertanden en in de zomer zit te zweten, moet je ervoor zorgen dat je huis correct geïsoleerd is. Controleer daarom het gebruik van goede isolatiematerialen voor:

  • het dak.
  • de gevel
  • de vloeren
  • de muren
  • het frame.

Hoewel deze aanpassingen duur zijn, helpen ze jou om je facturen drastisch te verminderen. Zo bespaar je heel wat en verbetert je levenscomfort. Wat kun je nog meer verlangen?

In Wallonië bestaan er bovendien mooie premies waarmee je renovatiewerken kunt uitvoeren die jou minder geld kosten. Waarom zou je daar dan geen gebruik van maken?

2. Vermijd apparaten en huishoudtoestellen die veel energie verbruiken. 

Al vormt de isolatie van je woning een fundamentele factor, vergeet ook niet om alle energieverslindende apparaten en huishoudtoestellen die je gebruikt op te sporen. Als je die uit je woning bant, kan dit een positieve impact op je energiefactuur hebben.

3. Investeer in zonnepanelen en warmtepompen, voor een groenere energie.

Zonnepanelen en warmtepompen winnen steeds meer terrein. Momenteel worden deze twee systemen erkend als ecologisch maar ook als goedkope oplossingen. Ze doen immers allebei een beroep op hernieuwbare energie. Als je beide systemen combineert, kom je dicht in de buurt van perfecte autonomie.

Dit is pas een mooie manier om energie, ecologie en besparing in één enkele installatie te combineren.

Bent u geïnteresseerd in fotovoltaïsche panelen?

5 goede redenen om fotovoltaïsche panelen te installeren