Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom zijn zonnepanelen een rendabele investering?

Miniatuurvoorbeeld

Als CEO van een projectontwikkelaar heeft u hoge ecologische ambities. Welke rol is hierbij weggelegd voor zonnepanelen?

Mijn bedrijf start duurzame bouwprojecten op en begeleidt ze. Ecologisch engagement en een high-end woonomgeving gaan bij ons hand in hand. Ook persoonlijk ben ik heel erg bekommerd om de toekomst van onze planeet.

De installatie van zonnepanelen kan niet los gezien worden van andere energiebesparende maatregelen bij de bouw van een woning. Gebouwen veroorzaken 20% van onze CO2-uitstoot. De keuze voor zonnepanelen en geothermie, gecombineerd met een goede isolatie van een huis, reduceert de jaarlijkse CO2-uitstoot van een gemiddeld gezin met meer dan 4 ton.

Waarom is investeren in zonnepanelen een goede beslissing?

Los van het ecologisch aspect is de installatie van zonnepanelen een slimme manier om de energiefactuur op een duurzame manier te verlagen. Momenteel zijn er diverse redenen om de stap te zetten. Ik som er enkele op: zonnepanelen zijn nog nooit zo goedkoop geweest, de kwaliteit wordt steeds beter, ze hebben een lange levensduur van ongeveer 25 jaar en ze zijn onderhoudsvriendelijk.

“Ik raad iedereen aan om zeker alle mogelijkheden te bekijken en advies te vragen aan specialisten.”

Chris Holemans, CEO, projectontwikkelaar

Wat zijn de voordelen op financieel vlak?

Bij nieuwbouw of renovatie helpen zonnepanelen om de strenge EPB-eisen van de Vlaamse overheid te behalen. EPB staat voor energieprestatie en binnenklimaat. Heb je een woning die ouder is dan 10 jaar? Dan geniet je bij aankoop van panelen 6% btw in plaats van 21%. Je kan stellen dat zonnepanelen zichzelf binnen 10 jaar hebben terugverdiend, wat zeker de moeite waard is.

Dus ondanks de dalende subsidies vanwege de overheid blijven zonnepanelen een interessante investering?

Dit is zeker zo, omwille van de gunstige prijs en het rendement. Bovendien heeft de Vlaamse regering in maart 2019 een regeling uitgewerkt voor eigenaars van zonnepaneleninstallaties wat de invoering van de digitale meter betreft. Voor alle installaties die geplaatst zijn vóór 1 januari 2021, kun je als eigenaar blijven rekenen op een terugdraaiende teller, zowel op distributiekosten als op elektriciteitskosten. Toch wel een voordeel dat - letterlijk - kan tellen…

Hebt u nog een laatste advies voor de lezers?

Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat we alle mogelijkheden van zonnepanelen volop moeten omarmen. De technologie staat op punt, producenten bieden goede garanties én het is goed voor milieu en portemonnee.

Ik raad iedereen aan - bij interesse in de installatie van zonnepanelen - om zeker alle mogelijkheden te bekijken en advies te vragen aan specialisten, zodat de overstap naar zonnestroom vlot verloopt. Op de teller zal zeker winst verschijnen, in de vorm van een financiële besparing, een schoner milieu en onafhankelijk stroom opwekken.

Meer weten?

Ontdek ons aanbod

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen