Overslaan en naar de inhoud gaan

Treinen op zonne-energie? Binnen 10 jaar is het zo ver!

train arrivant sur le quai avec soleil

In India rijden er vandaag al treinen met zonnepanelen op het dak. Maar de opgewekte elektriciteit dient alleen voor de verlichting en de koeling van de rijtuigen. Een trein rechtstreeks op zonne-energie laten rijden: dat lukt voorlopig niet. Britse onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het over tien jaar wél kan.

Zonde

Het idee ontstond in Balcombe, een dorpje met amper 1800 inwoners in het zuiden van Engeland. Het plaatselijke zonnepark produceert er energie die ze niet allemaal op het net kwijt kan. Zonde, vinden de bewoners. Ze vroegen zich luidop af of het mogelijk is om de lokale treinen te laten rijden op zonne-energie. Twee Britse wetenschappers van het Imperial College beten zich vast in het vraagstuk. Hun conclusies zijn verrassend: kleine zonneparken langs de Britse spoorwegen zouden tot tien procent van alle noodzakelijke energie kunnen leveren.

Liverpool, Madrid, Barcelona

De oplossing komt als geroepen. De Britse spoorwegen hebben almaar meer energie nodig. Bovendien zal de kostprijs van zonne-energie in de loop van de jaren dalen. En, niet te vergeten: zonne-energie is nu eenmaal veel schoner. De onderzoekers zien heel wat mogelijkheden voor zon-aangedreven treinen, trams en metro’s in Engeland. In en rond Liverpool bijvoorbeeld zou zonne-energie ruim 20% van het netwerk kunnen aandrijven. Het dichtbebouwde Londen heeft minder potentieel, al is 6% ook niet niks. De grootste winst valt te boeken in zonnige landen. De onderzoekers denken in de eerste plaats aan India. Het land met de grootste zonne-ambities ter wereld én een netwerk van maar liefst 25.000 kilometer. Dichter bij huis zijn steden als Barcelona en Madrid ideale locaties. Met drie miljoen reizigers per dag en … 50% meer zonneschijn dan in Engeland!

In België rijden er nog geen treinen op zonne-energie, maar tegen 2025 rijden er wél nog uitsluitend elektrische taxi’s in Antwerpen!

station de gare à énergie solaire

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen