Overslaan en naar de inhoud gaan

Transparante zonnepanelen? Niet zo futuristisch als het lijkt.

Miniatuurvoorbeeld

Aan de universiteit in Michigan is een bijzondere doorbraak tot stand gekomen: een nieuwe vorm van technologie die een zonnepaneel compleet doorzichtig kan maken. In het verleden werden er verscheidene pogingen gewaagd, maar compleet transparant waren deze vernieuwde panelen nooit. Daar komt nu dus verandering in!

 

Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk?

In plaats van de technologie in zonnepanelen die licht opvangen te verkleinen, wordt er hier gebruik gemaakt van een nieuwe techniek om licht te absorberen. Door het zichtbaar licht gewoon door te laten, en in plaats daarvan de onzichtbare deeltjes in het lichtspectrum te gebruiken - denk aan ultraviolet en infrarood licht - blijft je zonnepaneel compleet doorzichtig. Die onzichtbare licht deeltjes worden dan doorgegeven naar de zonnecellen aan de rand van de panelen, waarna ze omgezet kunnen worden in groene energie.

 

Zelf zonne-energie produceren?

Dat kan bij Lampiris

Zeker nog niet perfect.

Efficiënt zijn deze panelen echter nog niet helemaal. Gemiddeld geven ze slechts tussen de 1 en de 7% capaciteit van een normaal zonnepaneel, maar onderzoekers hopen dit getal op te krikken naar 10%. Dit cijfer laat natuurlijk nog geen harten slaan op een kleine schaal, maar er wordt gehoopt dat ze in de toekomst toch een bijdrage kunnen leveren in grote aantallen. Toekomstige kantoorgebouwen bestaande uit deze transparante zonnepanelen kunnen zeker een tandje bijsteken bij het verkleinen van energiefacturen. Misschien is het frequent opladen van je smartphone binnenkort ook een verhaal van het verleden?

 

De onderzoekers willen met deze zonnepanelen een groot struikelblok omzeilen, namelijk hoe het uiterlijk van hedendaagse panelen veel mensen ervan weerhoudt ze te installeren. Ondanks het feit dat er nog veel werk aan de winkel is, kunnen deze nieuwe zonnepanelen misschien binnenkort geïntegreerd worden in ons dagelijks leven.

Denk maar eens aan alle mogelijkheden:

  • Kantoorgebouwen
  • Je smartphone
  • E-readers
  • Gewoon in je eigen huis!

Kies jij ook voor zonnepanelen?

Vraag gratis een offerte!

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen