Overslaan en naar de inhoud gaan

Stap voor stap naar een groenere keuken

Cuisine durable

Als we het over de 'groene keuken' hebben, dan gaat dat natuurlijk niet over de kleur van je muren (alhoewel die groene tegeltjes nu wel superhip zijn). Toen een beroemde Franse kok werd gevraagd ‘Hoe ziet koken er in de toekomst uit?’ antwoordde hij:

 

"We moeten nadenken over de milieu-impact van gastronomie, of ze heeft geen toekomst meer. Haute cuisine of streetfood? We zullen in ieder geval rekening moeten houden met onze planeet. De korte keten en kwaliteitsvolle producten worden onze eerste keuze, en we moeten ons afvragen waar die producten vandaan komen en hoe ze worden geproduceerd. We ontdekken hoe belangrijk het is om te koken met lokale seizoensproducten, in plaats van heel ver te gaan zoeken naar datgene waar we toevallig zin in hebben. We moeten zowel de bodem als de landbouwers proberen te beschermen. Onze keuken wordt steeds flexitarischer en dierlijke proteïnen ruimen baan voor plantaardige eiwitten. Groenten krijgen de hoofdrol."

De eerste stap naar een antwoord. Stel de juiste vragen

Genieten zonder vernielen. Oké, maar hoe doe je dat? Hoe haal je het beste uit elk voedingsmiddel? Kip is meer dan een filet. Lamsvlees is meer dan de kroon. En dat gaat ook op voor groenten. Welk deel van het ‘groenteafval’ is vaak nog perfect eetbaar? Als we de groenten al niet hebben weggegooid omdat we ze te lang lieten liggen … Wat als we nu gewoon eens vertrouwden op onze smaakpapillen, en wat meer zouden proeven? Van een verlepte groente maak je een heerlijke bouillon. Beeld je ook eens in wat we met al dat fruit uit onze tuinen zouden kunnen doen als we fruitlovers en eigenaars van fruitbomen samenbrengen? En hoe verbruiken we minder energie? Zien we water wel als de kostbare grondstof die het is? Neen, een schuldgevoel hoeft niet. Gewoon even stilstaan bij onze gewoontes is al veel. Want we willen toch allemaal het beste voor onze planeet?

cuisine durable

Kleine stappen die een groot verschil maken

Een groene en duurzame keuken is ook een keuken die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Een paar tips & tricks.

Laat die spierballen rollen

Eiwit opkloppen, appelsienen persen of groenten snijden. Het kan allemaal perfect zonder dat legertje aan elektrische toestellen. Wortelen raspen? Gebruikt een rasp. Mayonaise maken? Met een klopper. Uien in ringen snijden? Ga voor de mandoline. Work those muscles! Zo doe je meteen ook aan sport, bespaar je geld én hou je je ecologische voetafdruk klein!

Duurzaam koken: dat betekent ook kiezen voor groene energie

Bespaar tot 100€ per jaar op uw energie!

Vergeet het deksel niet

Water koken? Zet het deksel op de pot. Je doet er drie keer minder lang over en gebruikt maar een derde van de energie.

Snelkookpan

Herontdek dit wonderlijke stukje technologie uit grootmoeders tijd! Met de snelkookpan gaat koken 40 tot 70% sneller, en je bespaart tot 70% energie.

Een degelijke bodem

Gebruik een pan of kookpot met een dikke bodem. Dit materiaal houdt de hitte goed vast, waardoor je het vuur 5 minuten vroeger kunt uitzetten.

Ontdooi de avond voordien

Leg je diepgevroren producten die je wilt ontdooien de avond voordien in het minst koude deel van de koelkast, in de originele verpakking. Haal je voeding ook een kwartier vóór je ze gaat gebruiken al uit de koelkast. Ook zo bespaar je energie.

Kies je oven slim uit

Een heteluchtoven is sneller op temperatuur. Alweer tijd en energie bespaard!

Ogen open, ovendeur dicht

Gebruik het licht in je oven om te controleren of je gerecht klaar is, zonder de deur te openen. Zo voorkom je warmteverlies.

Good waves

Een microgolfoven kan je gebruiken voor 3/4 van je dagelijkse taken in de keuken. Bovendien verbruikt hij 75% minder energie dan een traditionele oven. Zelfs je aardappelen koken doet je microgolfoven met 3 keer minder energie dan op een fornuis!

LED it go!

Heb je nog halogeenlampen in je keuken? Schakel over op ledlampen. Technisch zijn die een pak eenvoudiger (bye-bye, transformators!), je hebt evenveel licht én je verbruikt beduidend minder. Als je bedenkt hoeveel tijd we in de keuken doorbrengen, maakt dat in één jaar tijd een groot verschil!

Een glasheldere keuze

Plastic is vaak nog alomtegenwoordig in de keuken. Maar duurzaam is het zeker niet. Ook op dit vlak kunnen we veel veranderen.

Glazen potten

Plastic bewaardozen hebben hun beste tijd nu wel gehad. Glazen potten staan prachtig op je keukenplanken en zijn ook handig om voedsel in te bewaren in de koelkast. Je kunt er ook je restjes in opwarmen! Je hebt er in alle maten en vormen, voor elke smaak en portemonnee.

Cuisiner écolo grâce au bees bag

Wasdoek

Misschien doet de naam 'bees wrap' wel een belletje rinkelen? Het is een lapje stof dat werd gecoat met bijenwas en dat je ook heel gemakkelijk zelf kunt maken. Was hecht heel goed aan ondergronden (bv. borden en kommen) en aan zichzelf (als je het als verpakking wilt gebruiken). Een bord afdekken, een boterham inpakken of al versneden fruit beschermen … De bewaarkracht van dit materiaal is echt fenomenaal! Huishoudfolie of aluminiumfolie? Overbodig.

Vaisse en bambou pour cuisiner durable

Stoffen zakjes

Ze houden je voeding vers en zijn een groen alternatief voor plastic boodschappentasjes. Ze zijn wasbaar en herbruikbaar, en vaak gemaakt van biologisch, onbehandeld en ongebleekt katoen. Je kunt er in de winkel je fruit en groenten en zelfs deegwaren in steken!

Vaatwerk van bamboe

De grote trend op tafel! Het is mooi, natuurlijk, licht … en vriendelijk voor onze planeet. Bamboe is niet alleen een prachtig alternatief voor plastic, het geeft je borden, kommetjes en ander servies ook een heel elegante zen touch.

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen