Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimme brandstofcel zorgt voor elektriciteit én warmte

Een brandstofcel voorziet je woning van elektriciteit en warmte. Het toestel beperkt je stroomkosten tot een minimum. Hoe kan dat?

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris-brandstofcel-elektriciteit-warmte

Even kennismaken! Brandstofcelverwarming bestaat uit twee verschillende toestellen: een standaard hoogrendementsketel op aardgas en de eigenlijke brandstofcel. Die brandstofcel krijgt aardgas binnen via de verwarmingsketel en zet dat gas vervolgens om in waterstof. Eigenlijk gaat het om een chemische reactie, die zowel elektriciteit als warmte genereert. De stroom kan meteen gebruikt worden in huis: voor verlichting, je koelkast, je tv, noem maar op. De warmte die bij het proces vrijkomt, wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het buffervat van de CV-ketel. Je kan er je huis mee verwarmen of er leidingwater mee opwarmen.

 

Brandstofcel: prijzig in aankoop, zuinig in gebruik

Een brandstofcel is niet voor elk gezin geschikt, omdat de aankoopprijs best pittig is. Je moet flink wat gas en elektriciteit verbruiken om uit de kosten te komen. Reken op minstens 900 m3 aardgas per jaar en een stroomverbruik van meer dan 3.500 kWh. Bovendien moet je verwarmingsketel aan vervanging toe zijn. Je kan een brandstofcel onmogelijk aan een bestaande ketel koppelen.

Reken op ongeveer 20.000 euro voor een toestel. Met installatiekosten erbij, kan de eindfactuur oplopen tot 23.000 euro. Houd ook rekening met een iets hogere onderhoudskost van pakweg 350 euro per jaar.

Wat zo een brandstofcel je uiteindelijk oplevert? Een lagere energiefactuur natuurlijk! De installateurs schermen met een besparing van 40%, maar dat cijfer is wel heel optimistisch. 25% is een pak realistischer. Houd er ook rekening mee dat je in aanmerking komt voor subsidies. Dat maakt de investering een stuk aantrekkelijker. Denk eraan dat ook het milieu een mooie winst boekt: een brandstofcel vermindert je CO2-uitstoot met 2 ton per jaar.

 

Komt jouw installatie in aanmerking voor een premie?

Check het hier!

Niet afkoppelen van het distributienet

Met een brandstofcel haal je je persoonlijke warmte- en elektriciteitscentrale in huis, maar dat betekent niet dat je je kunt afkoppelen van het distributienet. Net als bij zonnepanelen blijf je dus afhankelijk van het elektriciteitsnet. Een brandstofcel heeft een piekvermogen van 750 Wp, goed voor bijvoorbeeld een oven, inductiekookplaat of wasmachine.

Het leuke is dat je een brandstofcel prima kunt combineren met zonnepanelen. De twee versterken elkaar zelfs. Een brandstofcel hangt niet af van de zon, ook op donkere dagen kan je dus zelf elektriciteit produceren. Vooral bij een hoog elektriciteitsverbruik is zo een combinatie een goed idee.

 

Wat zijn jouw zonnepaneel plannen?

Vertel het ons!