Overslaan en naar de inhoud gaan

Rekenfoutje wordt rechtgezet: Vlaamse energieconsument krijgt tien euro terug

Miniatuurvoorbeeld

Vlaamse gezinnen en kmo’s hebben tussen 2009 en 2017 te veel taksen betaald op hun energieverbruik. Het bedrag is in de loop der jaren opgelopen tot zowat 85 miljoen euro. Gezinnen en kmo’s krijgen dat geld nu terug onder de vorm van een korting op hun energiefactuur.

 

Rekenfout

De oorzaak van het misverstand is een banale rekenfout. Onze energiefactuur bestaat uit verschillende onderdelen. We betalen niet alleen ons elektriciteitsverbruik, maar ook allerlei heffingen en taksen. Een van die taksen is de federale energiebijdrage. En daar is het misgelopen.

De federale energiebijdrage wordt berekend op de hoeveelheid stroom die wordt getransporteerd over het hoogspanningsnet. Maar sinds de doorbraak van windmolens en zonnepanelen wordt er meer elektriciteit lokaal geproduceerd. En die “lokale” energie komt nooit op het hoogspanningsnet terecht. Vlaamse gezinnen en kmo’s hebben er, ten onrechte, toch een bijdrage voor betaald. Dat geld, alles bij elkaar 85 miljoen euro, vloeit nu naar hen terug.

 

Korting op volgende elektriciteitsfacturen

Verwacht je niet aan een storting op je bankrekening. De te veel betaalde bedragen worden afgetrokken van de volgende elektriciteitsfacturen. Gezinnen en bedrijven krijgen tussen 1 juli 2018 en 31 december 2019 een korting. Een doorsnee gezin met een energieverbruik van 3500 kWh mag zich de komende twee jaar verwachten aan een korting van pakweg tien euro. Al hangt het precieze bedrag af van je woonplaats. Voor zelfstandigen en kmo’s kan de korting oplopen tot enkele duizenden euro’s. Ook Waalse en Brusselse gezinnen en bedrijven hebben jarenlang te veel betaald. Die fout is ondertussen rechtgezet.

 

Bespaar je graag extra op je energiefactuur?

Vijf tips voor een lager energieverbruik

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen