Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws uit de windenergiesector: VWEA investeert 1 miljard euro

windenergie-investering-1-miljard

VWEA staat voor de Vlaamse Windenergie Associatie.  Hierin zetelen alle belangrijke spelers van de windenergiesector, zoals studiebureaus, windparkuitbaters, projectontwikkelaars en de toeleveringsindustrie. Hierdoor vormt VWEA een aanspreekpunt voor de overheid en bedrijven die interesse hebben in windenergie.

Vorige maand kondigde VWEA aan dat ze maar liefst 1 miljard euro gaat investeren in windenergie in België en Vlaanderen. Deze investering wordt gespreid over 10 jaar. Dat zou een jaarlijkse groei van 100MW aan geïnstalleerd vermogen betekenen. Hierdoor wordt windenergie een grotere speler in het Vlaamse energieveld.

Wat gaat er met het geld gebeuren?

VWEA wilt het geld investeren in zowel nieuwe windparken als het vervangen van oudere windturbines, zoals beschreven staat in het regeerakkoord van de huidige Vlaamse regering. Dat staat beschreven in het Vlaamse regeerakkoord. Daarin staat dat Vlaanderen naar een klimaatneutrale samenleving wilt gaan. Hernieuwbare energiebronnen, waaronder windenergie, zijn hiervoor de aangewezen oplossing. In het regeerakkoord staat ook duidelijk beschreven dat Vlaanderen meer investeringen wilt doen in innovatie.

Toch wil VWEA niet zonder voorwaarden 1 miljard euro investeren. Zo wilt de sector een gegarandeerde investeringszekerheid en maximale steun via groene stroomcertificaten.

Het nieuws van de windenergiesector is ook bepalend voor heropleving van de economie in Vlaanderen. De economie viel immers in een zwart gat na de coronalockdown in maart. De sector van windenergie zorgt immers voor meer dan 3000 jobs in Vlaanderen. Met deze investering kan de sector de werkgelegenheid versterken en zelfs uitbreiden.

Waarom windenergie?

Windenergie zorgt ervoor dat we minder afhankelijk zijn van primaire grondsoorten zoals stookolie en helpt actief tegen de klimaatverandering. Daarnaast is er minder waterverbruik nodig om energie op te wekken. Tenslotte draagt windenergie bij aan een lokale en duurzame elektriciteitsbevoorrading, dat we bij Lampiris alleen maar toejuichen.

Bij Lampiris maken we gebruik van het derde grootste windpark in België, Rentel. Dit windpark heeft maar liefst 42 turbines en voorziet 300.000 Belgische gezinnen van stroom.

Positief nieuws vanuit de windenergiesector klinkt bij ons als muziek in de oren. Samen met jou gaan wij naar de vooruitgang in groene en duurzame energie!

Ontdek onze lokale producenten!

100% groene energie

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen