Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe energielabels in 2021: wat verandert er?

Energielabels helpen om een duurzame keuze te maken voor je energiefactuur én het milieu. Om het je gemakkelijker te maken, zijn er sinds begin dit jaar nieuwe energielabels. Wij zetten voor jou op een rijtje wat er precies verandert.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
niewe energielabels 2021

Let jij ook op het energielabel wanneer je een nieuwe koelkast of wasmachine koopt? Groot gelijk! Want naast de aankoopprijs bepaalt ook het verbruik het totale prijskaartje van een elektrotoestel. Energielabels helpen dus om een duurzame keuze te maken voor je energiefactuur én het milieu. En om het je nog makkelijker te maken, zijn er sinds begin dit jaar nieuwe energielabels. Wij zetten voor jou op een rijtje wat er precies verandert.

Oude en nieuwe labels: wat zijn de verschillen?

A+, A++ en A+++ verdwijnen

Elektrische toestellen hebben sinds de jaren negentig een energielabel. Dit label drukt de energiescore uit in zogenaamde energie-efficiëntieklassen. Deze klassen gaan van ‘zeer energiezuinig’ (A) tot ‘zeer energieverspillend’ (G). Maar in de loop der jaren verschenen steeds meer energiezuinige toestellen op de markt. En dus kwamen er nieuwe labels bij: van A+ over A++ tot A+++. Die extra categorieën vonden consumenten vaak te verwarrend. Daarom besloot de EU om die oude labels te vervangen door eenvoudigere maar strengere labels die lopen van A tot en met G.

Aanvullende verbruiksinformatie

Voor wasmachines en vaatwassers zal bovendien extra productinformatie worden gegeven, zoals de gemiddelde duur van het zuinige programma, een geluidscategorie (A tot D) of het waterverbruik per cyclus.

Een QR-code voor meer informatie

Weldra zal er ook een QR-code worden toegevoegd aan het energielabel dat je doorverwijst naar aanvullende informatie van de fabrikant. 

Niewe energielabel 2021

De EU promoot energiezuinigheid           

De nieuwe A-klasse zal in het begin weinig toestellen bevatten. De EU verwijderde namelijk niet alleen 'de plusjes' maar ging ook over tot nieuwe en strengere testcriteria voor elektrotoestellen. Hiermee anticipeert de EU op toekomstige toestellen die nog zuiniger zullen zijn in energieverbruik. Het is duidelijk dat de EU met deze aanpassingen volop gaat voor de promotie van energiezuinigheid. Niet alleen wordt het gemakkelijker voor de consument om het meest duurzame toestel te kiezen, maar ook fabrikanten zien deze nieuwe regels als een aanmoediging om zuinigere toestellen te ontwikkelen.

 Dubbele labels bij aankoop tijdens de overgangsperiode

De overgang naar de nieuwe energielabels, werd voorafgegaan door een overgangsperiode. Volgens de FOD Economie, moest het nieuwe energielabel pas vanaf 1 maart 2021 zichtbaar geafficheerd worden in winkels en webshops. De reden hiervoor? Het risico op misverstanden bij de consument. Met andere woorden, het kon tijdens de overgangsperiode perfect dat er 2 verschillende energielabels bij hetzelfde product hoorden. Om logistieke redenen hadden veel fabrikanten het nieuwe energielabel al in de verpakking van de apparaten toegevoegd. Pas nu is het verplicht geworden het nieuwe energielabel zichtbaar te afficheren in winkelruimtes wat betreft wasmachines, droogmachines, vaatwastoestellen, koelkasten, diepvriezers en wijnkoelers. Vanaf 1 september 2021 is het de beurt aan de verlichtingsapparatuur om dit voorbeeld te volgen.

Ga niet zomaar je oude toestellen vervangen!

Door het nieuwe, strengere systeem kan het lijken dat je toestellen niet meer energiezuinig zijn. Zo kan een A++ label plots een B-label worden. Dat betekent uiteraard niet dat je meteen tot nieuwe aankopen moet overgaan. De productie van nieuwe elektrotoestellen is namelijk ook belastend voor het milieu. Kan je gerust nog even verder met je toestel? Doe dat dan zeker!