Overslaan en naar de inhoud gaan

Milieubewuste Black Friday: 7 tips voor slimme aankopen

black-friday-ecovriendelijk-miliebewust

Black Friday is niet langer een puur ‘Amerikaans’ fenomeen. Ook wij kunnen op de 4e vrijdag in november genieten van vele aanbiedingen. Maar dat hoeft natuurlijk niet te leiden tot overconsumptie of een piek in CO2-uitstoot. Wij geven je 7 tips voor een milieubewuste Black Friday.

1-Je boodschappenlijstje voor Black Friday opstellen

Black Friday hoeft niet gelijk te staan met massaconsumptie. Je hoeft je geld immers niet door ramen en deuren te gooien. Blijf rustig en stel een lijstje op met alleen de voorwerpen en producten die je echt nodig hebt. Maak voor het opstellen van deze lijst gebruik van de BISOU-methode en waarom niet de aankopen rangschikken op prioriteit? Dringende aankoop, minder dringende aankoop, ... 

Budget Black Friday

2- Een budget opmaken

De beste manier om impulsaankopen te vermijden? Een budget opmaken en het niet overschrijden! Zo geef je automatisch voorrang aan de producten die je echt nodig hebt. Met een vast bedrag voor Black Friday geef je je geld op een verstandige manier uit. 

3-Je aankopen voorbereiden en promoties vooraf opvolgen

Flashverkoop, afprijzingen: bepaalde solden lijken op het eerste zicht interessant. Maar wees voorzichtig. Sommige merken verhogen een paar weken eerder hun prijzen om tijdens de solden hogere kortingen te kunnen aanbieden! Je betaalt dus exact dezelfde prijs en soms zelfs meer... Volg de producten die je interesseren daarom al vóór de lancering van de Black Friday-campagne op. Zo zie je of de aankoop wel echt de moeite waard is.

4-Kiezen voor kwaliteitsproducten en zo duurzaam mogelijk consumeren

Koop niet teveel maar koop kwaliteit, anders riskeer je de rekening gedurende meerdere maanden te betalen. Ga voor kwaliteitsproducten met een jarenlange levensduur. Vermijd namaakproducten die naar aanleiding van Black Friday vaak in de kijker worden gezet en geef de voorkeur aan lokale en Belgische leveranciers.

5- De oorsprong van het product controleren

Informeer je over het merk en de ecologische positionering ervan voordat je een product aankoopt! Dit zegt al veel over het productieproces van de producten van dit merk. Zet geen oogkleppen op en stel jezelf de juiste vragen: productieomstandigheden, gevolgen voor de gezondheid van de werknemers, impact op het milieu, energievereisten om dit product te leveren, respect voor de natuurlijke hulpbronnen, enz.

leverpunt pakje black friday

6- Alternatieve leveringsmethode

Nog een goede tip? Laat je bestelling leveren in aan afhaalpunt en vermijd een express-levering thuis. Door te kiezen voor de thuislevering vergroot je wel degelijk je ecologische voetafdruk! Waarom? Omdat je de verkoper niet de kans biedt de logistiek te organiseren en aan verschillende klanten tegelijk te leveren. Bij een express-levering levert de transporteur slechts één product per keer. Denk eraan: hoe korter de leveringstermijn, hoe meer je vervuilt! 

vervang black friday door green friday

7- Kiezen voor Green Friday, de ecologische Black Friday

Ben je volledig tegen Black Friday gekant? Weet dan dat er geleidelijk aan een tegenbeweging op gang komt: Green Friday. Sinds 2017 zetten sommige bedrijven, verenigingen en merken zich in om consumenten aan te sporen anders te consumeren. Elk bedrijf dat zich bij deze beweging aansluit, verbindt zich ertoe geen promoties aan te bieden op Black Friday en een deel van zijn inkomsten te schenken aan verenigingen die zich inzetten voor een verantwoorde consumptie. 

 Vertrouw dit jaar op je gezond verstand: consumeer met mate en zorg voor een milieubewuste Black Friday. Lees onze gids en dan is het aan jou!   

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen