Overslaan en naar de inhoud gaan

Je energiecontract: kiezen voor een vast of variabel tarief?

choisir entre tarif fixe ou variable pour son contrat energie

Wat is een energiecontract met een vast tarief?

Als je voor een gas- of elektriciteitscontract met een vast tarief kiest, wil dat zeggen dat de prijs per kilowattuur (kWh) constant blijft tijdens de duur van je contract (vaak éénn jaar of drie jaar). Met die keuze speel je op veilig. Een voorbeeld om het wat duidelijker te maken ...

Als je in december 2020 een contract afsluit en de elektriciteit dan €69/MWh kost, betaal je hetzelfde bedrag tot 2023 met het contract TOP. Er is geen prijsschommeling mogelijk.

Het voordeel van een vaste prijs: stabiliteit

Het grote voordeel van een vaste prijs? Stabiliteit! Aangezien de prijzen constant blijven, heb je geen onaangename verrassingen op je voorschotfactuur! De prijssschommelingen op de markt zijn niet van tel! Hou er wel rekening mee dat andere onderdelen van je factuur kunnen schommelen, zoals belastingen en dergelijke. Als je klant van Lampiris bent, bieden wij je de mogelijkheid om je prijs één keer per jaar te laten wijzigen!

Het nadeel: een duurder contract

Wanneer je voor dit soort contract kiest, dien je te beseffen dat je leverancier, in ruil voor de zekerheid, je een grotere marge kan vragen.

Slimme tip: Als de prijzen dalen, is het de moeite waard om je prijs voor 3 jaar vast te zetten om te profiteren van de lage prijzen in die periode. Omgekeerd, als de prijzen stijgen, kies je het best voor een vaste prijs voor één jaar. Op die manier kan je de situatie binnen de 12 maanden evalueren en het type contract indien nodig wijzigen. 

 

 

Miniatuurvoorbeeld

Wat is een energiecontract met een variabel tarief?

Met een variabel tarief wordt de prijs per kilowattuur om de maand of om de drie maanden geïndexeerd op basis van een bepaalde index. Dat betekent dat het tarief de evolutie op de energiemarkt volgt.

Het voordeel: een mogelijk lagere prijs

Aangezien de prijs die je voor je energie betaalt, schommelt in functie van de tarieven op de markt kun je van voordelige tarieven profiteren als de prijs van elektriciteit of gas daalt.

Het nadeel: meer onzekerheid over je factuur

Wanneer de prijzen stijgen, loop je het risico een hogere afrekening te krijgen. Je merkt niets van die prijsschommelingen op je voorschotfacturen, maar wel op je jaarlijkse eindrekening.

Onze tip: Je kunt er echter wel op anticiperen door het bedrag van je voorschotfactuur online aan te passen in je klantenzone.

Hoe kun je de energiemarkt gebruiken om je contract te kiezen?

Je kunt je contract als een echte pro kiezen door de economische situatie in het oog te houden. Een crisis, een specifieke gebeurtenis ... Er zijn hele wat factoren die de prijs van gas en elektriciteit kunnen doen schommelen. Als dat het geval is, kun je een contract met een vast tarief afsluiten. Zo profiteer je drie jaar lang van een vaste en interessante energieprijs!

 

Contrat à tarif variable

Hoe weet je welk type contract je hebt?

Als Lampiris-klant kom je dit het gemakkelijkst te weten door je aan te melden bij je MyLampiris-klantenzone. Dat doe je als volgt:

  1. Meld je aan
  2. Klik in de menubalk op 'Contracten'
  3. Bekijk de beschikbare informatie: Online (variabel tarief), Tip (variabel tarief) of TOP (vast tarief)

Een andere oplossing? Bekijk je laatste afrekening. Op de tweede pagina vind je het type contract dat je afgesloten hebt en de duur ervan. Simpel, toch?

Conclusie

Wat is beter: een vast of variabel tarief? Geen van beide! Het beste contract moet vooral bij jou passen! Daarom hebben we een persoonlijkheidstest gemaakt om je bij je keuze te helpen! Dus, kies je voor stabiliteit of durf?

 

 

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen