Overslaan en naar de inhoud gaan

Je energiecontract: kiezen voor een vast of variabel tarief?

choisir entre tarif fixe ou variable pour son contrat energie

Wat is een energiecontract tegen vaste prijs?

Als je kiest voor een energiecontract voor gas en elektriciteit tegen vast tarief, betekent dit dat de prijs die je per kilowattuur (kWh) betaalt, constant blijft gedurende de volledige looptijd van je contract (vaak één of drie jaar). Dit is de veilige keuze. Laten we een voorbeeld nemen voor een beter begrip...

Als je een contract ondertekent in december 2020, zul je met het TOP-contract tot 2023 deze zelfde som betalen.

Het voordeel van een vaste prijs: stabiliteit

Het grote voordeel van een vaste prijs? Stabiliteit! Aangezien de prijzen stabiel blijven, zul je nooit voor een onaangename verrassing komen te staan! Je bent niet onderhevig aan prijsschommelingen op de markt. Houd er echter rekening mee dat de andere componenten van je factuur wel degelijk kunnen schommelen (taksen, enz.). Bij Lampiris bieden we je de mogelijkheid om je tarief één keer per jaar te wijzigen.

Het nadeel: een duurder contract

Wanneer je een dergelijk energiecontract voor gas of elektriciteit afsluit, moet je er echter rekening mee houden dat je leverancier je in ruil voor deze veiligheid op dit type van contracten een hogere marge kan aanrekenen.

Tip: Als de prijzen dalen, is het de moeite waard om je prijs over 3 jaar vast te leggen zodat je gedurende deze periode kunt profiteren van lage prijzen. En andersom? Wat moet je doen als de prijzen stijgen?  Als je dan kiest voor een vast contract, loop je het risico dat je gedurende de looptijd van je contract een hoge prijs voor je elektriciteit en gas blijft betalen.

Miniatuurvoorbeeld

Wat is een energiecontract tegen variabele prijs?

Met het variabele tarief wordt de prijs per kilowattuur elke maand of elke drie maanden geïndexeerd op basis van een vastgestelde index. Dit betekent dat je prijs de schommelingen van de energiemarkt volgt.

Het voordeel: lagere tarieven mogelijk

Aangezien de prijs die je betaalt voor je energie schommelt op basis van de markttarieven, kun je mogelijk profiteren van lagere tarieven als de prijs van elektriciteit of gas daalt.

Het nadeel: meer risico’s met betrekking tot de factuur

Als de marktprijs van energie daarentegen stijgt, loop je het risico dat ook je afrekeningsfactuur stijgt. Merk op dat de prijsvariaties niet te zien zijn op je voorschotfacturen maar wel degelijk op je jaarlijkse afrekeningsfactuur.

Onze tip: Als je het bedrag van je voorschotfacturen wenst te wijzigen om te anticiperen op de eventuele variaties, kun je dit online doen in je klantenzone.

Hoe kun je de energiemarkt benutten om je contract te kiezen?

Je kunt je contract als een echte professional kiezen door de economische situatie in de gaten te houden. Een crisis of een specifieke gebeurtenis kan de prijs van elektriciteit en gas fors doen dalen. Als dit het geval is, overweeg dan om een contract tegen vaste prijs af te sluiten. Zo leg je je energiecontract vast tegen een zeer aantrekkelijke prijs en dit gedurende 3 jaar!

Contrat à tarif variable

 

Hoe weet ik of mijn energiecontract een vast of variabel tarief heeft?

Als je klant bent bij Lampiris, kun je voor alles terecht in je MyLampiris-klantenzone. Het enige wat je moet doen, is:

  1. Je aanmelden
  2. In de menubalk op 'Contracten' klikken
  3. De informatie lezen die beschikbaar is in Online (variabel tarief) Tip (variabel tarief) of Top (vast tarief)

Een andere oplossing? Lees je laatste afrekeningsfactuur. Op de tweede bladzijde vind je welk type contract je hebt afgesloten en de looptijd ervan. Echt wel eenvoudig, niet?

Conclusie

De beste oplossing tussen vast of variabel tarief? Geen enkele! Het beste contract moet vooral bij je passen en aangepast zijn aan de schommelingen van de marktprijs! Daarom hebben wij een persoonlijkheidstest opgesteld om je te helpen bij je keuze! Welke keuze ga je maken?

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen