Overslaan en naar de inhoud gaan

Je elektrische fiets opladen: even gemakkelijk als 1-2-3!

elektrische fiets opladen batterij accu

Hoe werkt de accu van een elektrische fiets precies? Een elektrische fiets is zo ontworpen dat je als gebruiker zelf je snelheid en energiegebruik kiest. Als je met een elektrische fiets rijdt, kies je zelf hoeveel moeite je doet om zelf te trappen en of de accu dus meer of minder snel ontlaadt. 

Een elektrische fiets opladen

Na een mooi fietsritje kom je thuis en de accu is leeg. Wat te doen?

1. Laat de accu niet volledig leeglopen

Eentje om te onthouden: het is het beste om de accu nooit volledig te laten leeglopen zoals je zou doen met een smartphone of laptop. Je laadt je accu het best op tussen 10% en 50%. Opgelet: enkel de eerste vijf keren kan je de accu volledig laten leeglopen. 

2. Gebruik de originele oplader

Om kortsluiting te voorkomen gebruik je best de originele oplader die bij je aankoop zat. Je hoeft de accu voor je elektrische fiets niet altijd 100% op te laden, maar het wordt wel aangeraden om dit af en toe te doen. Daarmee verleng je de levensduur van je accu. Laat de accu ook minstens twee uur afkoelen vooraleer je hem gebruikt. 

3. Let op de oplaadtijd

De accu heeft ongeveer 3 à 5 uur nodig om op te laden. Vergeet niet om de laadstatus regelmatig te controleren. Zo voorkom je dat de accu oververhit raakt. 

4. Laad de accu op in een aangename omgevingstemperatuur

De kamer waarin je de accu oplaadt mag niet te koud of te warm zijn. De ideale temperatuur is tussen de 10°C en 30°C. Zo voorkom je oververhitting of een langzamere accu. Laad je fiets dus liever niet op in de zon, de sneeuw of de regen. Als je net een lange rit hebt gefietst, wacht je best even vooraleer je de accu opnieuw oplaadt. 

5. Onderhoud de accu van je elektrische fiets

Geef je accu de beste zorgen. Maak hem regelmatig schoon met een droge doek. Vermijd water en andere chemische schoonmaakmiddelen. Geen fervente fietser in de winter? Haal de accu uit de fiets. Gebruik je je elektrische fiets door weer en wind? Vergeet dan niet om de accu te beschermen tijdens je rit. Neem de accu uit je fiets als je die voor een langere tijd niet gebruikt. 

6. Schakel de accu uit

Steek de stekker van de oplader in het stopcontact en plaats dan pas de accu in de lader. Meestal gaat er een indicatielampje branden wanneer de accu voldoende is opgeladen. Sommige accu's moet je uit de elektrische fiets verwijderen, andere weer niet. Zorg er altijd voor dat de accu is uitgeschakeld wanneer je deze aansluit of uit de oplader haalt. Verwijder de accu als je je elektrische fiets verplaatst. 

7. Een laadpaal voor je elektrische fiets

Jammer genoeg zijn er nog niet zoveel laadpalen voor elektrische fietsen als voor elektrische auto's. Daarom kan je het best je accu meenemen als dat mogelijk is. 

 

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen