Overslaan en naar de inhoud gaan

Zomeruur 2021 in België: bespaar je nog energie dankzij het zomeruur?

changement d'heure d'été 2021 et économies d'énergie

Waarom de klok verzetten? Economische redenen

In 1977 besloot de Belgische regering de zomertijd in te voeren als reactie op de oliecrisis en de stijging van de stookolieprijs. Door onze dagen korter te maken, zorgde de regering ervoor dat we onze lichten konden doven om energie te besparen en onze energiefactuur te verlagen. Er lagen dus economische redenen aan de grondslag van deze beslissing. Maar heeft de klok verzetten nog wel zin in 2021?

Heeft de klok verzetten nog wel een voordeel?

Dankzij de overgang naar de zomertijd, lukte het ons lange tijd om ons energieverbruik te verminderen en zo geld te besparen. Maar vandaag zijn onze consumptiepatronen grondig veranderd. De overgang van wintertijd naar zomertijd maakt dus niet meer echt een verschil...

Lagere elektriciteitsbesparing

Volgens een studie over de impact van de uurwijziging, die in 2017 werd uitgevoerd door de Onderzoeksdienst van het Europees Parlement (EPRS), zou de energiebesparing tijdens de zomertijd minimaal zijn in vergelijking met de wintertijd.

De energiewinst bedraagt amper tussen de 0,5% en 2,5% van je totale verbruik. Volgens een rapport van de ADEME bedraagt de besparing op elektriciteit tijdens de zomertijd 440 GWH in woningen en tertiaire gebouwen. Dit is een energiewinst van 0,07% op het totale verbruik.

Led-lampen veranderden de zaak

De openbare straatverlichting en de verlichting bij mensen thuis bestond vroeger voornamelijk uit gloeilampen, die zeer veel energie opslorpten. Daarom zorgden de kortere dagen automatisch voor een hogere elektriciteitsrekening. Maar dankzij het succes van led-lampen, die 90% minder verbruiken dan gloeilampen, is vandaag de impact tussen winter- en zomertijd verwaarloosbaar of zelfs bijna nul geworden!

Efficiëntere huishoudapparaten

Bovendien kiezen we, waar het kan, steeds bewuster voor efficiëntere huishoudapparaten. De betrouwbare energie-efficiëntie-ranglijst (zie nieuwe energielabels) is daar een handig hulpmiddel voor. We zeggen dus definitief vaarwel tegen energieverslindende apparaten!

Onder het motto van ‘energiebesparing’, is de overgang van wintertijd naar zomertijd vandaag de dag dus niet meer echt relevant. Een betere strategie is om dagelijks goede gewoonten aan te nemen en energieverslindende apparaten het hele jaar door bannen!

TIPS: hoe kan ik het hele jaar door energie besparen?

In de keuken

  • Kies voor inductiekookplaten in plaats van keramische of traditionele kookplaten: zo kun je 30 tot 50% energie besparen.
  • Kies voor de heteluchtfunctie van je oven om de kooktijd van je gerechten te verminderen.
  • Bereid je maaltijden in potten en pannen van hetzelfde formaat als je kookplaat.
  • Zet het deksel op je kookpotten om energieverlies te voorkomen.

Voor je (vaat)wasmachine

  • Kies de "eco"-modus om je vaatwasser te laten draaien
  • Draai je was op 30°.

Zet energieverslindende apparaten aan de deur

  • Kies huishoudapparaten van klasse A (lees ons artikel over de nieuwe energielabels voor 2021 voor meer info).
  • Schakel je apparaten volledig uit in plaats van ze op stand by te laten.
  • Vervang je lampen door led-lampen.
  • Laat je verwarmingsketel onderhouden in het voorjaar. Je factuur en verbruik zullen met 12% dalen.

Met deze tips, zal je snel een daling van je energieverbruik - merken, en dit het hele jaar door!

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen