Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe verhuis je met je kat? Ons advies

verhuizen met een kat

Voor de verhuizing: verander zijn gewoontes niet

Voor dat je met je kat verhuist, is het belangrijk om niets te laten zien van de komende veranderingen. Verander niets van de gewoontes van je kat en vooral: blijf kalm en zen. Je huisdier is een echte emotionele spons. Dus zelfbeheersing is nodig om angstig gedrag bij je kat te vermijden. Maak van de kartonnen dozen liever een moment van spelen. Katten houden van verstoppertje spelen of opkrullen in de dozen. Laat hem lekker doen!

Verhuizen met een kat: op de verhuisdag zelf

Sluit je kat op in een kamer

Laat je kat niet tussen de verhuizers en de dozen dwalen als je zelf verhuist. Je kitten kan zich wel eens gestresst voelen door al dat gedoe. Zet hem voor zijn veiligheid in een kamer waar je zijn volgende spullen neerzet:

 1. Zijn transportmand
 2. Zijn mandje
 3. Zijn eetbakken
 4. Zijn kattenbak
 5. Zijn favoriete speeltjes

Laat de verhuizers weten dat je kat zich in deze kamer bevindt. Of ze nu professionelen zijn of je eigen familieleden of vrienden, vraag hen om deze deur onder geen enkele omstandigheid te openen. Laat de ramen dicht. Het enige wat nodig is om je kat in paniek te laten ontsnappen, is een plots geluid. Vermijd vooral ramen die op een kiertje staan, want je kat kan er met zijn hoofd in vast komen te zitten. En dat is een dramasituatie die je liever wilt vermijden.

Omring je kat met bekende geuren

Het idee is om een gezellig nestje te maken voor je kat in een rustig hoekje. Dat kan je doen door hem te omringen met bekende geuren. Je kan altijd kalmerende sprays of bachbloemensprays toevoegen om je kat gerust te stellen. Maar voordat je dat doet, vraag je het best advies aan je dierenarts.

Verplaats zijn spullen als laatste

Pas als alle kamers in je huis leeg zijn, kan je beginnen met het verplaatsen van de spullen van je kat. En om dat goed te doen, moet je je kat in zijn transportmand stoppen… En daar wordt het lastig.

Hoe lok je je kat in zijn transportmand en vervoer je hem veilig?

Als je kat niet gewend is om vervoerd te worden, kan hij bang worden of zelfs onhandelbaar! Dus hoe krijg je je kat in zijn transportmand voor de reis?

 • Ten eerste, maak niet de fout om zijn kattenhoofd als eerste in deze kleine afgesloten ruimte te plaatsen! Hij kan er niet tegen en het zet hem onder grote druk. Zet in plaats daarvan de transportmand rechtop, zodat je zijn achterwerk er als eerste in te brengen.
 • Als die pogingen tot niets leiden, kan je de oude methode gebruiken. Doe wat eten of kattensnoepjes in zijn transportmand. Wacht tot hij honger heeft en bingo! Hij is er veilig en vrijwillig in geraakt en geniet van zijn beloning.
 • Het kan ook zijn dat je kat er weigert in te gaan. Hou er dan maar mee op. Neem contact op met je dierenarts om hem te kalmeren met een slaapmiddel. Het is nooit leuk om je kat te zien wankelen zodra hij wakker wordt, maar het is voor zijn eigen bestwil.

Eenmaal in zijn kooi plaats je hem op de passagiersstoel van je auto en maak je hem vast met een veiligheidsgordel. Een ongeluk is immers snel gebeurd! Blijf bij hem in de buurt, draai de mand zo dat je kat je kan zien en praat tegen hem zodat hij gerustgesteld wordt. Zo kan je hem al het comfort geven dat hij nodig heeft.

Installeer als eerste de kamer voor je kat

Het transport van je kat is voltooid. Phew, het moeilijkste deel is achter de rug. Om je kat herkenningspunten te geven in zijn nieuwe omgeving, is het belangrijk om in de kamer waar je kat zal zijn tijdens de verhuizing, zijn spulletjes te plaatsen. Zodra de kamer netjes en klaar is voor je kat, kan je zijn spullen herschikken in ongeveer dezelfde opstelling als je vorige woning. Ondanks je beste inspanningen zal je kat de veranderingen in de omgeving aanvoelen. Vraag aan een lid van je familie om een paar minuten bij je kat te blijven om met hem te spelen en hem te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving.

een kat in een transportmand plaatsen

Na de verhuizing

Laat je kat zijn nieuwe omgeving ontdekken

Is de verhuizing achter de rug? Tijd om je kat binnen los te laten. Je kan hem doorheen de kamers van het huis volgen om zijn ontdekkingsreis. Let goed op zijn gedrag. Lijkt hij angstig of is hij ontspannen? Sommige tekenen van angst kan je gemakkelijk herkennen:

 • Zijn behoeftes doen
 • Zichzelf pijn doen
 • Zich niet willen verroeren
 • Agressief gedrag
 • Slechte eetlust

Het acclimatiseren van je kat draait allemaal om geuren!

Het is moeilijk voor ons mensen om ons voor te stellen hoeveel de geur onze huisdieren beïnvloeden en hoeveel ze deel uitmaken van zijn leven. Zodra je verhuisd bent, kan je een doek gebruiken om de wangen en je hoofd van je kat mee in te wrijven. Het doel hiervan is zijn geur te absorberen. Zodra dat gedaan is, kan je het doekje op de hoeken van de deuren en de onderkant van je meubels wrijven. Het lijkt een vies werkje, maar deze stap is noodzakelijk voor je kat.

Wanneer neem je je kat mee naar buiten nadat je verhuisd bent? Niet te snel!

Idealiter laat je je kat niet te snel naar buiten gaan. Reken op ongeveer 2 weken voordat je hem loslaat. Hij moet wennen aan zijn omgeving voordat hij de tuin kan gaan verkennen. Onze kattenvrienden hebben immers de neiging om terug te willen keren naar hun oude territorium. Wees dus dubbel waakzaam door ramen in de gaten te houden en op de hoede te zijn voor stiekeme ontsnappingen door een open deur! Om te weten te komen of je kat volledig gewend is aan zijn nieuwe thuis, kan je hem observeren. Als hij tegen de meubels wrijft en geen tekenen van angst meer vertoont, is de verhuizing van je huisdier geslaagd! Je kan beginnen met hem uit te laten. Maar niet te lang. Een paar minuten per dag zijn voldoende en het liefst onder toezicht. Het is geen slecht idee om hem aan de leiband te laten zodat hij op zijn gemak de tuin kan leren kennen.

Weenect: een app om al de bewegingen van uw kat te volgen!

Je moet er niet beschaamd over doen, je huisdier is een deel van je en een volwaardig lid van je gezin! Het is niet meer dan normaal om bang te zijn je kat te verliezen tijdens of na een verhuizing. Wat als er een app bestond waarmee je zijn bewegingen in real time kunt volgen? Geen zorgen en geen stress meer. Dankzij de verbonden halsbanden kan je de bewegingen van je huisdier volgen via een applicatie. En dit, in real time! Onze favoriet? De Weenect GPS-toepassing.

De voordelen van Weenect Cats

Er zijn verschillende interessante functies op deze applicatie. Maar wij vatten het even voor je samen:

 1. Je kan de route van je huisdier in real time en op een kaart volgen. Zijn escapades zullen geen geheimen meer voor je hebben!
 2. Je kunt een zone instellen waarin je trouwe metgezel moet blijven. Als hij deze grens overschrijdt, krijg je een waarschuwing die je vermeldt dat er een ontsnapping plaatsvindt. Handig toch?
 3. Een kompas helpt je om de juiste weg te volgen waar je huisdier zich bevindt. En ja, als het donker is wanneer je huisdier besluit om verstoppertje te spelen, kan dit heel nuttig zijn!

Door het volgen van al deze tips verloopt de verhuizing van je kat soepel en veilig. Voel je vrij om deze tips toe te voegen aan onze speciale verhuischecklist!

je kat buitenlaten na een verhuizing

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen