Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe ruim je je woning op? 5 tips

vrouw ademen in een gezond interieur

Wat is binnenluchtvervuiling?

Wanneer je aan vervuiling denkt, dan denk je meteen aan grote steden, de uitlaatgassen van auto's, fabrieken, ... Maar in tegenstelling tot wat je verwacht, is de lucht binnen meer vervuild dan de lucht buiten. Wat bedoelen we dan met "binnenluchtvervuiling"? Deze vervuiling is in feite het gevolg van de stagnatie van bepaalde stoffen en deeltjes in de lucht in een afgesloten ruimte. Hoewel ze onzichtbaar zijn, hebben ze een verwoestend langetermijneffect op de gezondheid. Laten we deze vervuilende stoffen eens bekijken: de tijd dringt!

5 dagelijkse vervuilers binnen

Er is een veelheid aan vervuilende stoffen binnenshuis waarvan je het bestaan niet eens van zou vermoeden! Het is erg belangrijk om ze te identificeren aangezien sommige deskundigen schatten dat we bijna 80% van onze tijd thuis doorbrengen, opgesloten in hun aanwezigheid. Hier is een lijst van verontreinigende stoffen binnen die je kan terugvinden in je huis:

  1. Huishoudproducten
  2. Interieurparfum
  3. Verf
  4. Oplosmiddelen
  5. Vochtigheid
persoon die een mobiele applicatie surft

Hoe meet je de luchtkwaliteit in je huis?

1-Gebruik slimme objecten

Wees gerust, er zijn tal van oplossingen om verontreinigde binnenlucht van slechte kwaliteit te identificeren. Het eerste wat je kan helpen zijn slimme objecten. Of het nu gaat om Footboot, Withings Home, Sowee, Blue air of Aube, deze apparaten houden voortdurend je omgeving in de gaten en informeren je zodra de luchtkwaliteit slecht is via hun toepassing. Maar pas op, slimme objecten genereren een andere vorm van vervuiling die net zo gevaarlijk is: digitale vervuiling.

2-Doe beroep op experten

Er bestaan echter andere, meer traditionele oplossingen om vervuiling binnenshuis te identificeren. Je kan bijvoorbeeld een beroep doen op luchtkwaliteitsdeskundigen om betrouwbare metingen te doen van de toestand van je omgevingslucht. Weet trouwens ook dat er veel kits online worden verkocht die het mogelijk maken om deze metingen zelf uit te voeren en terug te sturen naar gespecialiseerde laboratoria.

3-Volg je instinct

Volg in ieder geval je instincten! Als je ogen geïrriteerd zijn, als je uitslag hebt, een gevoel van benauwdheid, een verstopte neus, niesaanvallen of astma, dan is het verstandig om de luchtkwaliteit te controleren. Deze symptomen kunnen er inderdaad op wijzen dat de lucht slecht wordt vernieuwd en vervuild is. Neem deze effecten niet licht op, want op lange termijn is het jouw gezondheid die in gevaar komt!

Chlorophytum of spinplant die de lucht zuivert

Goede gewoonten om je huis te zuiveren

Sommige eenvoudige gewoonten in het dagelijkse leven kunnen helpen om de lucht in je huis te zuiveren.

1-Denk eraan om te verluchten

Open de ramen 10 tot 15 minuten per dag. Dit zal helpen om je huis te verluchten, maar let op: verluchten is niet hetzelfde als ventileren. Je huis verluchten komt er eigenlijk op neer de lucht tijdelijk te verversen door bijvoorbeeld de ramen te openen. Ventileren bestaat erin de lucht permanent te verversen dankzij een ventilatiesysteem.

2-Stofzuig je interieur regelmatig

Zoals je vast weet, zijn stof en huismijt twee grote bronnen van allergieën. Daarom stofzuig je best regelmatig, om te vermijden dat deze boosdoeners jouw gezondheid kunnen aantasten.

3-Kies voor "groene" huishoudproducten

Ontsmet jouw woning vooral niet met agressieve en geparfumeerde producten die 99% van de bacteriën doden. Zij hebben namelijk de neiging om de vervuiling van je interieur te versterken. Hoewel er uitzonderlijke situaties bestaan waarvoor ze wel nuttig zijn, doe je hiermee meestal meer kwaad dan goed. Kies daarom voor meer ecologische producten zoals azijn, natriumbicarbonaat, citroen, bruine zeep, ... of reinig met stoom.

4-Laat je auto afkoelen vooraleer die in de garage te parkeren

Als je de motor van je auto laat afkoelen, laat je ook de giftige gassen ontsnappen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Als je garage met je woning verbonden is, laat dan jouw auto beter eerst buiten afkoelen. Je wacht best 30 minuten tot 1 uur voordat je je wagen in je garage zet.

5-Zeg STOP tegen interieurparfums

Omgevingsparfums (geurkaarsen, luchtverfrissers, ...) zijn ontegensprekelijk bronnen van vervuiling voor jouw woning. Hoewel ze de indruk van frisse lucht opwekken, vullen ze de omgeving met giftige deeltjes.

6- Investeer in luchtreinigende planten

Het zal je misschien verbazen, maar sommige groene planten hebben een nogal indrukwekkende luchtreinigende kracht! Hiermee kan je dagelijks de lucht in je huis schoonmaken. Bovendien is een plantenmuur, dankzij de luchtzuiverende voordelen, erg populair! Enkele planten die je huis "zuiveren" zijn:

  • De spinnenplant
  • De lepelplant
  • Klimop
  • Aloë vera

Als je dus jouw interieur met een vleugje groen wilt opsmukken, dan kan je meteen ook opteren voor mooie planten die helpen om de lucht in je huis te zuiveren.

 

Purificateur air en marche dans un salon

En wat met luchtzuiveraars?

Het behoeft geen betoog dat een luchtzuiveraar de lucht van je leefruimte zuivert. Waarom? Omdat hij schadelijke vervuilende stoffen tegengaat door ze uit de lucht te filteren. Om zeer efficiënt te zijn, moet je er echter eigenlijk in elke kamer één hebben. De investering blijft dus aanzienlijk. Tot slot, voor de meer ongeruste mensen, vergeet niet dat deze luchtzuiveraars worden gebruikt door medisch personeel. Het gebruik ervan heeft dus geen nadelige gevolgen voor de gezondheid. Integendeel! Voordat je dus gaat investeren in materiaal dat voor ziekenhuizen is bedoeld, kan je beginnen met je woning regelmatig te verluchten en kleine gewoonten aan te nemen die ook helpen om te zuiveren zonder je spaarcentjes te hoeven aanspreken.

Nu je alle sleutels in handen hebt, kan je op jacht gaan naar vervuilende en andere giftige producten. Je zal zien dat je comfort alleen maar kan worden verbeterd.

 

Ben je geïnteresseerd in digitale vervuiling ?

8 tips om digitale vervuiling te bestrijden.

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen