Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe evolueert de energieproductie van zonnepanelen in de winter?

Thumbnail

Winter is coming … En vorig jaar kregen we een wel heel sombere Belgische winter voorgeschoteld. Toch leveren je zonnepanelen je jaarlijks een mooi rendement op, zelfs bij een winter zonder veel zon. Hoe dat komt? Omdat je tijdens de zomermaanden veel meer elektriciteit produceert dan je verbruikt. Tijdens die lange, zonnige zomerdagen draait je meter letterlijk terug. Dankzij die extra productie ga je dus met een gerust gemoed de winter tegemoet.

Thumbnail

Een voorbeeldje?

Mijnheer Canet heeft een vrijstaande woning in Brussel. We hebben bij hem een omvormer geïnstalleerd en twintig Viessman-zonnepanelen van 260 Wc op zijn dak geplaatst. Hij wilde voldoende produceren om zijn verbruik van 4800 kWh te compenseren. De grafiek toont het verloop van zijn energieproductie in 2017. Je ziet duidelijk dat de energieproductie van zonnepanelen in de winter lager ligt. Zeker in december 2017. Het was toen ook wel een maand met extreem weinig zon.

Ondanks die donkere wintermaanden staat zijn meter toch bijna op nul. Tijdens de zomermaanden is zijn teller immers teruggedraaid. Je productie tijdens de zomermaanden is dus cruciaal voor het globale jaarlijkse rendement van je zonnepanelen.

 

Zonnepanelen reageren op licht

Wie graag zelf groene energie wil produceren, moet de werking van zonnepanelen goed begrijpen. Er wordt weleens gedacht dat zonnecellen geactiveerd worden door zonneschijn of warmte. Onterecht, want in werkelijkheid speelt vooral de lichtsterkte een rol. Het mag dus gerust bewolkt of koud zijn, zolang er maar voldoende licht is.

 

Sneeuw

Sneeuw komt je energieproductie eigenlijk alleen maar ten goede (zolang je zonnepanelen niet bedolven zijn onder een sneeuwtapijt). Het zorgt immers voor een weerkaatsing van het licht, waardoor de lichtsterkte toeneemt. En aangezien zonnepanelen licht nodig hebben, produceren ze meer energie als het sneeuwt.

‘Winter is coming’ hoeft dus helemaal niet angstaanjagend te klinken als je zonnepanelen hebt. Integendeel zelfs!

 

Bespaar zelf ook op je energiefactuur

Vraag een offerte

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen