Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe besparen op verwarming? Het belang van ketelonderhoud!

Miniatuurvoorbeeld

Verwarmingsketels op gas en stookolie zijn natuurlijk verantwoordelijk voor het verwarming van de woningen. Maar wat we soms vergeten, is dat ze ook verantwoordelijk zijn voor het verwarmen van ons water. Als je dit weet, begrijp je meteen dat het gaat om een van de grootste energieverbruikers in jouw huis. Met een grote energieverbruiker heb je misschien wel een opportuniteit om makkelijk te besparen op jouw verwarming.

Daarnaast is het onderhoud van jouw verwarmingsketel verplicht in Brussel en Vlaanderen. Niemand kan er aan ontsnappen. Zie het daarom als een kans om niet zomaar de euro’s aan jouw ramen te zien ontsnappen!

Het tweede goede nieuws? Het is heel eenvoudig te organiseren. Contacteer ons en onze experts nemen het voor hun rekening.

Kies voor zekerheid!

Plan jouw onderhoud

Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van de verwarmingsketel: huurder of eigenaar? 

De verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de verwarmingsketel ligt bij de persoon die woont in het huis waar de ketel zich bevindt. Dit betekent dat als je huurder bent, jij de verantwoordelijkheid moet nemen. Het zou kunnen dat er specifieke voorwaarden hierover genoteerd staan in de huurovereenkomst. Weet echter dat het standaard de bewoner van de woning is die het initiatief moet nemen om het ketelonderhoud uit te laten voeren.

Wie voert het ketelonderhoud uit? 

Beroep doen op een erkend technieker verzekert het correct volgen van de wettelijke voorschriften terwijl je profiteert van een expertise over de prestaties van jouw verwarmingsinstallatie.

Het ketelonderhoud volgt verschillende stappen en loopt af met het ontvangen van een wettelijk attest dat je bewaart voor verzekeringen en eventueel de eigenaar van de woning.

Hoeveel kost een ketelonderhoud?

De tarieven van een ketelonderhoud zijn variabel volgens de verschillende dienstverleners. Je kan rekenen op een minimumkost van € 159

Wanneer je vergelijkt, let je best op het pakket van diensten aangeboden voor dat tarief: onderhoudsprotocol, controles, reiniging, vervanging van onderdelen, afstellen van onderdelen, controle van de levensduur, 24/24 pechverhelping…

Na het ketelonderhoud overhandigt de erkende technieker jou een wettelijk attest dat je goed moet bewaren.

Check-up van de verwarmingsketel: opportuniteit of futiliteit?

Opportuniteit natuurlijk. Een check-up van jouw verwarmingsketel zorgt voor een duidelijke visie op de prestaties van jouw verwarmingsinstallatie.

Door het rendement, de levensduur, kans op pannes… te vergelijken, kan je meteen een eventuele vervanging of onderhoud van jouw verwarmingsketel plannen. Je zal ook een betere zichtbaarheid hebben op de besparingen van jouw verwarming dankzij deze acties. Deze besparingen kunnen tot wel 12% van jouw verwarmingskost bedragen, een niet te onderschatten bedrag. Dit resultaat is belangrijk vanuit een economisch standpunt, maar ook vanuit een ecologisch standpunt.

De 4 sleutelpunten van een ketelonderhoud

  1. Jouw gezondheid: Een slecht onderhouden verwarmingsketel stoot meer koolstofmonoxide uit. Bij hoge concentratie kan dit kleurloze en geurloze gas zorgen voor intoxicatie.
  2. Jouw portemonnee: Energiebesparing tot wel 12%, een lagere kans op pannes en een betere inschatting van de levensverwachting van jouw installatie. 
  3. Respecteren van de wet: in Vlaanderen is het onderhoud van een centraal stooktoestel jaarlijks verplicht. Het onderhoud van het centraal stooktoestel op gas moet 2-jaarlijkers gebeuren.
  4. Het milieu: Een goed beheer van energieverbruik zorgt voor minder vervuiling.

Kort samengevat zijn het de 4 redenen waarom je zou je moeten glimlachen telkens je een telefoontje ontvangt om jouw ketelonderhoud in te plannen. Wil je ontdekken hoe je kan besparen op jouw verwarming dankzij onze andere tips? Ontdek snel onze andere artikels!

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen