Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonnepanelen: het nieuwe injectietarief in Vlaanderen

injectietarief zonnepanelen vlaanderen

De laatste jaren werden verschillende veranderingen doorgevoerd voor de eigenaars van zonnepanelen. Denk maar aan de invoering van het prosumententarief, de slimme meter, … Maar ook dit jaar doet een nieuw systeem met injectietarief zijn intrede in Vlaanderen. Zoals steeds zetten wij graag alles wat je moet weten op een rijtje.

Overstap in Vlaanderen naar een nieuw systeem met injectietarief

In Vlaanderen stappen eigenaars van bepaalde zonnepaneleninstallaties vanaf 1 januari 2021 over op een nieuw systeem met injectietarief. Dit betekent dat ze een vergoeding zullen ontvangen voor de overtollige elektriciteit die ze terug in het net injecteren: het injectietarief. Eigenaars van zonnepanelen verbruiken immers niet altijd de elektriciteit die ze zelf opwekken. De overtollige elektriciteit, die ze niet verbruiken, injecteren ze terug in het net. Daardoor zijn eigenaars van zonnepanelen niet enkel ‘consument’ maar ook ‘producent’ van energie en worden ze ook wel eens ‘prosumenten’ genoemd. Hiervoor zullen zij dus nu een vergoeding ontvangen.

Op welke installaties is dit nieuwe systeem van toepassing?

Dit nieuwe systeem is enkel geldig in Vlaanderen voor installaties ≤ 10 kVA die sinds 1 januari 2021 15 jaar of ouder zijn. Ook nieuw geplaatste zonnepaneleninstallaties ≤ 10 kVA in Vlaanderen vallen sinds die datum onder het nieuwe systeem.  Eigenaars van dergelijke installaties ontvangen vanaf 2021 een vergoeding voor de elektriciteit die ze produceren maar niet zelf verbruiken en bijgevolg terug in het net injecteren. Die vergoeding wordt betaald door hun energieleverancier. Wensen ze dit niet? Dan wordt de overtollige energie door Fluvius beheerd, maar in dat geval ontvangen ze hiervoor geen vergoeding.

Voor alle andere installaties blijft voorlopig het oude systeem van kracht tenzij de eigenaar van zonnepanelen expliciet een aanvraag doet om over te schakelen naar dit nieuwe tarief. Eens de eigenaar dit heeft beslist, kan er niet meer teruggekeerd worden naar het oude systeem.    

zonnepanelen vergoeding injectietarief

De teller draait niet meer terug

Waar zit nu precies het grootste verschil tussen het nieuwe systeem met injectietarief en het oude systeem? Wel, in het oude systeem kunnen eigenaars van zonnepanelen genieten van een terugdraaiende teller. Wanneer energie verbruikt wordt, draait de teller vooruit. Maar wanneer er overtollige energie is en deze terug in het net wordt geïnjecteerd, draait de teller terug. Voor het gebruik van het net betalen eigenaars in het oude systeem een prosumentenvergoeding. 

In het nieuwe systeem is er geen sprake meer van een terugdraaiende teller en valt ook de prosumentenvergoeding weg. Dankzij een digitale meter kan immers precies berekend worden hoeveel elektriciteit er verbruikt wordt en hoeveel elektriciteit terug geïnjecteerd wordt. De verbruikte elektriciteit wordt gewoon door de eigenaars betaald (netwerkkosten inbegrepen) en voor de elektriciteit die ze injecteren krijgen ze een vergoeding: het injectietarief.  

Injectietarief: Voordeliger of niet?

Is dit nieuwe systeem nu voordeliger of niet voor de eigenaars van zonnepanelen? Daarop bestaat helaas geen eenduidig antwoord, gezien veel afhankelijk is van je verbruik. Wanneer je alle elektriciteit die je opwekt, onmiddellijk verbruikt – doordat je bijvoorbeeld veel thuis bent of thuis werkt – zal het nieuwe systeem voordelig zijn. Via deze simulator van de VREG krijg je inzicht in je zelfconsumptie.

Hoe dan ook blijven zonnepanelen een uitstekende investering. De prijs van zonnepanelen daalde de afgelopen jaren spectaculair. Bovendien wordt in Vlaanderen in 2021 een premie van maximaal €1500 (max. 40% van het totale bedrag) toegekend voor de installatie van je zonnepanelen. Een handig duwtje in de rug.   

Meer weten over het nieuwe injectietarief?

Lees onze FAQ-rubriek

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen