Overslaan en naar de inhoud gaan

Is het installeren van zonnepanelen in 2021 rendabel?

Installer des panneaux photovoltaïques : toujours rentable ?

Zonnepanelen zijn zelfs zonder premie rendabel!

Goed nieuws: ja, zonnepanelen zijn in 2021 nog steeds rendabel, zelfs zonder premies! De reden: 

  1. De laatste jaren is de prijs van een installatie tot 50% gedaald. Hierdoor zijn ze betaalbaar voor alle gezinnen.
  2. De levensduur van zonnepanelen is drastisch toegenomen: +10 jaar in slechts tien jaar tijd. Tegenwoordig moet een installatie pas na 30 jaar vervangen worden! Aangezien een installatie zichzelf tussen de 6 en 9 jaar terugbetaalt, profiteer je dus 20 jaar lang van gratis energie! 
  3. Door de energie die je produceert te verbruiken, kun je voor een deel (30 tot 40%) onafhankelijk zijn van het net en zo ook van de schommelende energieprijs!
  4. Je elektriciteitsfacturen kunnen volledig worden gedekt door je installatie. Deze zullen afhangen van de productie van je installatie en je verbruik.
  5. Als je in Vlaanderen woont, heb je recht op een installatiepremie die kan oplopen tot € 1.500. Deze waardevolle premie zorgt ervoor dat je installatie nog sneller rendabel wordt.
  6. In welk type woning je ook woont, dankzij je zonnepanelen zul je gemakkelijker een EPB-certificaat bekomen! De productie van hernieuwbare energie wordt immers sterk beloond!  

 

Wil je zonnepanelen installeren?

Vraag nu je offerte aan!

Voorbeeld 1: hoe rendabel is een zonnepaneleninstallatie in Vlaanderen?

Voor een investering van € 4.200 voor 8 op het zuiden gerichte panelen en een jaarlijks verbruik van 3000 kWh, bedraagt je return-on-investment 7 tot 8 jaar. Je bespaart ongeveer € 10.000 in 25 jaar. Je ontvangt steunpremies ter waarde van € 900.

Rendabiliteitsberekening van een zonnepaneleninstallatie in Vlaanderen

Zonnepanelen: overzicht van de premies en taksen in Vlaanderen.

Een aankoopsteun van maximaal 1500€. 

Goed nieuws: als je in Vlaanderen woont, profiteer je van een aankooppremie voor je zonnepanelen. Maar opgelet: deze premie kan niet hoger zijn dan 40% van je investering (plafondbedrag van € 1.500 incl. btw) en geldt enkel voor gebouwen die vóór 1 januari 2014 werden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Het injectietarief vervangt de terugdraaiende teller

In Vlaanderen draait de meter niet meer terug! Dit systeem werd vervangen door het injectietarief en zorgt ervoor dat je de energie betaalt die je daadwerkelijk verbruikt. Wanneer je je zelfgeproduceerde elektriciteit niet kunt verbruiken, wordt deze op het net geïnjecteerd.  Je ontvangt dan een vergoeding voor de geproduceerde elektriciteit. Wanneer je elektriciteit van het net afneemt, word je als een gewone consument beschouwd. In dit geval raden we je aan om zoveel mogelijk zelfgeproduceerde energie te verbruiken.

Voorbeeld 2: hoe rendabel is een zonnepaneleninstallatie in Wallonië

Niets is duidelijker dan een voorbeeld! Voor een investering van € 4.200 met een installatie van 8 op het zuiden gerichte panelen en een jaarlijks verbruik van 3000 kWh, bedraagt je return-on-investment 5 tot 6 jaar. Je zult in 25 jaar € 19.000 besparen en je zult slechts € 195 aan prosumententarief betalen.

Rendabiliteitsberekening van een zonnepaneleninstallatie in Wallonië

Zonnepanelen: overzicht van de premies en taksen in Wallonië

Momenteel zijn er in Wallonië geen steun- of aankooppremies meer. Maar je hebt hier nog steeds het voordeel dat de teller terugdraait

Tot slot moet je in Wallonië voortaan het prosumententarief betalen dat sinds 1 oktober 2020 van kracht is. Gelukkig heeft de Waalse regering, om de overgang naar deze nieuwe belasting te vergemakkelijken, besloten dit tarief voor 2020-2021 voor 100% te vergoeden. In 2022-2023 zal dit tarief voor 54% vergoed worden om uiteindelijk vanaf 2024 het prosumententarief volledig toe te passen.

Voorbeeld 2: hoe rendabel is een zonnepaneleninstallatie in Brussel?

Voor een investering van € 5.200 voor 8 op het zuiden gerichte zonnepanelen, met een jaarlijks verbruik van 3000 kWh, bedraagt je return-on-investment 7 tot 8 jaar.

Rendabiliteitsberekening van een zonnepaneleninstallatie in brussel

Overzicht van de premies en taksen In Brussel:

In Brussel geldt het beginsel van gedeeltelijke compensatie, met name dat:

  • Je je netkosten betaalt op basis van wat je daadwerkelijk van het net afneemt.
  • Op je factuur wordt het verschil aangerekend tussen de afgenomen elektriciteit en de elektriciteit die je hebt geïnjecteerd op het net.

Wat de groenestroomcertificaten betreft, is Brussel het enige gewest waar deze nog worden aangeboden. Je hebt recht op 2,4 groenestroomcertificaten per geproduceerde Mwh voor een nieuwe installatie en gedurende 10 jaar. De waarde van een groenestroomcertificaat bedraagt € 93.

Je zult het begrepen hebben: ja, de installatie van zonnepanelen is altijd rendabel, zelfs zonder premies of aankoopsubsidies!

Je zonnepanelen rendabel maken? Het is makkelijk

Ontdek hoe je jouw zelfconsumptie kunt verhogen

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen