Overslaan en naar de inhoud gaan

Het einde van de verwarmingsketel met stookolie is in zicht

Vanaf 2035 zal ons land verwarmingsketels met stookolie verbieden. Hoe zullen we dan onze huizen verwarmen?

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris_chauffage_confort

Een op drie huishoudens in België verwarmt zich met stookolie Het merendeel daarvan bevindt zich in Wallonië waar 50 % van de huishoudens zich verwarmt met dit type verwarmingsketel. In het kader van het Energiepact heeft de federale overheid beslist nieuwe stookolie-installaties vanaf 2035 te verbieden. Deze maatregel betreft enkel de verkoop. Je kunt je bestaande verwarmingsketel met stookolie dus blijven gebruiken. Maar je zult een alternatief moeten zoeken als je na deze datum je verwarmingsketel moet vervangen. 

Wat zijn mogelijke alternatieve oplossingen? 

Collectieve verwarming

Een oplossing voor de toekomst is de collectieve verwarming waarmee meerdere huizen of zelfs een hele wijk kan worden verwarmd. Deze “warmtenetwerken” worden reeds in meerdere steden en gemeenten getest.

Een warmtenetwerk gaat uit van een gecentraliseerde warmteproductie, bv. in een fabriek of door een verbrandingsoven. De “residuele warmte” die eruit voortkomt wordt dan verdeeld via ondergrondse leidingen. Individuele woningen kunnen zich aansluiten op een warmtenetwerk. De duurzaamheid van zo’n warmtenetwerk hangt dus af van de warmtebron.

Voor de particulier is het enige nadeel dat je afhankelijk bent. Als je stad of gemeente geen plannen heeft voor dergelijke oplossing, zal je dus zelf voor een alternatief moeten zorgen.

 

De klassieke verwarmingsoplossingen

De meest evidente oplossing is omschakelen van stookolie naar aardgas. Daarmee kan je zelfs tot 300 euro per jaar besparen! Een gemiddeld huishouden dat zich met aardgas verwarmt, betaalt jaarlijks 1180 euro. Ter vergelijking, de gemiddelde factuur voor stookolie loopt op tot 1480 euro. Bovendien stel je een goede daad voor het milieu want de CO2-uitstoot van stookolie ligt 25 % hoger dan die van aardgas.

Enige voorwaarde is dat je woning wordt aangesloten op een distributienetwerk van aardgas en dat kan soms al eens duur blijken. Maar het gaat om een eenmalige uitgave én je kunt genieten van premies.

Ook een zonneboiler kan interessant zijn. Eén klein voorbehoud: hiermee kan je niet je hele huis verwarmen maar slechts de helft van het water voor bad of douche. Aanvullend zal je dus nog een tweede verwarmingssysteem moeten voorzien. Voor een optimaal rendement moeten de collectoren op het zuidoosten/zuidwesten gericht zijn, onder een hoek van 20 tot 60°.

Een pelletketel is een volledig automatisch centraal verwarmingssysteem met pellets, houtkorrels. Het systeem benut minstens 90 % van de geproduceerde warmte. De ketel regelt de aanvoer van pellets vanuit een speciale voorraadruimte in functie van de buitentemperatuur. In België mogen enkel pellets worden gebruikt die gemaakt zijn van onbehandeld hout uit duurzaam beheerde bossen.

Met een warmtepomp kun je je hele huis verwarmen met elektriciteit. Een warmtepomp lijkt een beetje op een “gewone” centrale verwarmingsketel, maar ze werkt anders. De pomp gebruikt warmte uit de bodem, ondergronds water of de lucht om water te verwarmen. De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met die van een ijskast maar dan met het omgekeerde principe.

 

Wil je nu overschakelen naar een verwarming met gas?

Ik vraag een offerte