Overslaan en naar de inhoud gaan

Groepsaankopen, wees altijd op je hoede.

Groepsaankopen werden in het verleden altijd gelijk gesteld aan goede deals op het vlak van besparen op je energietarief. Maar recente studies tonen aan dat dit niet altijd het geval is.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris-achats-groupes

Groepsaankopen, je kent ze misschien wel. Ze worden meestal gepland door verscheidene organisaties binnen je provincie. Het doel is altijd zoveel mogelijk mensen te laten deelnemen om samen energie aan te kopen aan verlaagde tarieven. Hoe groter de groep, hoe goedkoper de offertes die worden aangeboden door de elektriciteitsleveranciers kunnen zijn.

Enkele jaren geleden was er al enorm veel publiciteit rond dit fenomeen dat deels voor meer dynamiek in de energiemarkt zorgde. Maar een nieuwe studie uitgevoerd door CREG toont aan dat je toch niet altijd de laagste prijzen krijgt die op de energiemarkt te vinden zijn. Besparingen van een groepsaankoop compenseren niet altijd de besparingen die je zou hebben verdiend door rechtstreeks contact op te nemen met energieleveranciers.

Hoe zit de vork nu in de steel, en gelden dezelfde resultaten voor alle groepsaankopen? Wij zetten de nieuwe feiten even op een rijtje.

 

Wat is een groepsaankoop precies?

Energieleveranciers geven via dit initiatief de mogelijkheid om een aankoop te doen in de vorm van een groepsofferte, waarbij prijzen meestal vergeleken worden met wat de marktleiders aanbieden. Het doel van een georganiseerde groepsaankoop is vooral de consumenten actief te laten deelnemen aan de energiemarkt, in plaats van passief bij 1 leverancier te blijven. Zo zou de overstap maken naar een betere prijs makkelijker zijn via een groepsaankoop dan wanneer je er alleen voor staat.

De nieuwe studie vertelt ons echter dat 13% van aardgasklanten en 18% van energieklanten nog nooit van leverancier veranderd zijn, ondanks de grote populariteit van provinciale groepsaankopen.

Maar waarom zijn ze dan niet goedkoper? Dit is vooral te wijten aan het feit dat niet iedere energieleverancier hieraan wenst deel te nemen. Zo wordt de golf van concurrentie kleiner, met als gevolg dat de opgegeven prijzen amper een idee geven over wat zich er echt afspeelt in de hedendaagse markt van energieprijzen.

 

Waarom is een groepsaankoop niet zo voordelig?

Een ander element is het feit dat een groepsaankoop geen rekening houdt met je huidige energietarief, die in het verleden werd vastgelegd toen de energieprijzen waarschijnlijk een stuk lager waren. Je vergelijkt dus een beetje appelen met peren.

De situatie aan het einde van je contract is tevens vaak onbekend. Prijzen blijven zelden hetzelfde bij verlenging van je contract.

Een verontrustend gegeven binnen dit alles is dat het merendeel van de deelnemers aan groepsaankopen zich niet bewust is van wat er zich afspeelt op de energiemarkt, maar in plaats daarvan altijd blind lijken te vertrouwen op een groepsaankoop en wat deze vertellen. Hierdoor krijgen zij nog steeds niet de beste prijzen op de markt, ondanks het feit dat zij meerdere malen van leverancier veranderen.

Voordat je meedoet aan een groepsaankoop, houd je best rekening met deze pointers:

  • Is het een vast tarief of variabel?
  • Beslaat de groepsaankoop elektriciteit, gas of beide ?
  • Vanaf wanneer gaat de aanbieding in ?
  • Wat is de duur van je contract en de duur van de promotie?
  • Past de groepsaankoop wel bij je werkelijke behoeften qua energieverbruik?
  • Welke diensten zijn inbegrepen?
  • Wat gebeurt erop het einde van je contract?

 

    We helpen je vergelijken

    Contacteer ons