Overslaan en naar de inhoud gaan

Groepsaankoop energie: nieuwe wet stelt orde op zaken

Miniatuurvoorbeeld

De organisator houdt alleen rekening met de gemiddelde marktprijs van jouw huidige leverancier, maar niet met jouw persoonlijke contract. Gevolg: het bedrag dat je kan besparen wordt vaak te hoog ingeschat.

Groepsaankopen voor energie zijn razend populair. Volgens de Vlaamse energieregulator VREG hebben ruim 900.000 gezinnen de voorbije twee jaar ingetekend op een groepsaankoop. Maar uit een rapport van de CREG, de Federale energieregulator, blijkt dat groepsaankopen niet altijd het goedkoopste alternatief zijn. Je bespaart soms minder dan de organisatoren van de groepsaankoop je willen doen geloven. Heel wat consumenten voelen zich achteraf bekocht en dienen een klacht in. Een nieuwe wet moet daar verandering in brengen. De CREG zal dan de manier waarop de groepsaankopen georganiseerd worden, kunnen controleren.

Een groepsaankoop?

Hoe zo een groepsaankoop precies werkt? Simpel:

  • Een initiatiefnemer benadert een groep klanten om een groepsaankoop te doen. Dat kan de provincie of de gemeente zijn maar ook een krant, een vakbond of een ziekenfonds.
  • Als er voldoende geïnteresseerden zijn, komt de organisator in actie. Dat is een bedrijf dat de groepsaankoop verder uitwerkt.
  • De organisator organiseert een veiling. Geïnteresseerde energieleveranciers kunnen een bod doen om de groepsaankoop binnen te rijven.
  • De leverancier met het beste bod, wint de deal.
  • Alle deelnemers krijgen een voorstel van de organisator.
  • Je kan het voorstel weigeren.

Als je het aanbod aanvaardt, dan bezorgt de organisator je gegevens aan de leverancier, waarna je klant wordt.

Zelf energieprijzen vergelijken? Gebruik deze tool!

Nieuwe wet groepsaankoop

Dat ziet er op het eerste zicht allemaal veelbelovend uit, maar toch zijn er best wat pijnpunten:

  • De organisator houdt alleen rekening met de gemiddelde marktprijs van jouw huidige leverancier, maar niet met jouw persoonlijke contract. Gevolg: het bedrag dat je kan besparen wordt vaak te hoog ingeschat.
  • Ook raar: de voorstellen van een groepsaankoop moeten wettelijk gezien niet goedkoper zijn dan het individueel voorstel dat je van de leverancier in kwestie kunt krijgen. Gevolg: soms ben je voordeliger af door op eigen houtje een contract af te sluiten.

Door de nieuwe wet kan de CREG orde op zaken stellen in de groepsaankopen. De energieregulator gaat o.a. de selectiecriteria van de organisatoren controleren, iets wat vroeger niet mocht. Kiezen de organisatoren voor leveranciers met de beste prijs of voor leveranciers die hen de beste vergoeding uitbetalen?

Ter info: volgens de CREG verdient een organisator van een groepsaankoop tussen 9 en 20 euro per aangebrachte klant.

De CREG gaat er bij de organisatoren ook op aandringen om duidelijker te communiceren over de verwachte opbrengst. Klanten zullen dus beter geïnformeerd kunnen kiezen en minder voor verrassingen komen te staan.

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen