Overslaan en naar de inhoud gaan

Goed nieuws, de distributiekosten voor energie worden goedkoper in 2019!

Miniatuurvoorbeeld

Het nieuwe jaar kan meteen goed beginnen! De prijzen voor zowel elektriciteit als aardgas zullen dalen in 2019. Dit is te danken aan een beslissen van de Vreg, de Vlaamse energieregulator, die voorstellen voor lagere tarieven voor distributienetbeheerders heeft goedgekeurd. Distributienetbeheerders staan in voor de verdeling van de elektriciteit en aardgas tot bij individuele installaties, dit wil zeggen van het hoogspanningsnet or hogedruknet tot in jouw woning, of elk ander gebouw.

Dit is goed nieuws, zeker na de eerdere daling van elektriciteit vorig jaar. Voor aardgas is dit een eerste daling na de stijging in 2018.

 

Wat zijn distributienettarieven eigenlijk?

Distributienettarieven zijn de kosten die je als consument betaalt voor de aanleg en het onderhoud van het net dat elektriciteit en aardgas tot in jouw woning of bedrijf brengt. Andere aspecten zoals extra diensten zijn ook inbegrepen in deze prijs. Via de factuur van je energieleveranciers, worden die dan naar jou doorberekend. Distributienettarieven waren dus altijd al een onderdeel van je factuur, vandaar dat je het verschil dus meteen zal merken in 2019.

 

Hoeveel kan ik besparen?

Een gezin met een geïnstalleerde tweevoudige meter en een elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh/jaar betaalt gemiddeld 413 euro (inclusief BTW) in 2019. Dat is dus ongeveer 46 euro minder voor elektriciteit, en 25 euro minder voor aardgas. Samengeteld kan een gezin in totaal tot wel 71 euro besparen. Ook eigenaars van zonnepanelen kunnen meegenieten van deze prijsdaling: het prosumententarief gaat namelijk 8% naar beneden. Dat is niet niks!

Wel moet je opletten, want ondanks het feit dat de kosten dalen, zal je factuur waarschijnlijk niet naar beneden gaan. Hier zitten de stijgende energieprijzen voor tussen. Je betaalt dus in principe minder, ook al zie je dat dus niet meteen op je eindafrekening verschijnen. Ook spreken deze cijfers natuurlijk over gemiddeldes. Welk prijsverschil je zal ondervinden hangt af van de regio waarin je woont en de distributienetbeheerders die daar je energie leveren. Zo zal een West-Vlaamse inwoner bij Gaselwest meer besparen dan een Brabander bij PBE. De infografiek hieronder zetten ze allemaal even op een rijtje.

 

Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

Bron grafieken: Vreg

 

Je aansluittarieven zijn ook al vastgelegd voor 2019.

De Vreg heeft zich niet enkel bezig gehouden met de jaarlijkse distributienettarieven voor 2019, maar ook je aansluittarieven, waaronder de tarieven in verband met je digitale meter. Een tariefwissel (zoals een wissel van een tweevoudig naar een enkelvoudig uurtarief, en omgekeerd) zal vanaf 2019 10 euro bedragen bij een digitale meter. Natuurlijk zal de prijs variëren als je zelf een digitale meter aanvraagt. Als je distributienetbeheerder ervoor kiest om je bestaande meter te vervangen door een digitale meter, dan zal dit je helemaal niets kosten.

 

Voor Vreg is dit nog niet voldoende.

De Vreg heeft een verdere daling van de distributietarieven op het oog. Ze pleiten voor andere financieringsvormen voor de steun voor hernieuwbare energie. Deze worden voornamelijk doorgerekend via de distributienettarieven voor elektriciteit. Dit plan kan dus, wanneer het uiteindelijk wordt goedgekeurd, leiden tot een verdere daling van de elektriciteitsdistributienettarieven.

 

Wij helpen je bij het vergelijken van prijzen

Contacteer ons

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen