Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra bijdrage voor eigenaars zonnepanelen: dit is waarom

hulp-premie-zonnepanelen-vlaanderen-prosumententarief

Alle netgebruikers betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet een vergoeding die gebaseerd is op de hoeveelheid elektriciteit die ze afnemen. Die bijdrage dient o.a. voor het onderhoud van het net. Maar door een eigenaardigheid betalen eigenaars van zonnepanelen relatief weinig. Om die onrechtvaardigheid weg te werken, introduceerde Vlaanderen in 2015 een prosumententarief.  Voor zonnepanelen die geplaatst werden voor 30 december 2020 krijgen prosumenten normaal gezien 15 jaar lang een prosumententarief van de Vlaamse overheid. Maar omdat die regeling momenteel bij het Grondwettelijk Hof voorkomt, is dat niet meer zeker. Wat wel zeker is, is dat er vanaf 1 januari 2021 een investeringspremie zal komen die tot €1500 kan bedragen. Ook Wallonië heeft beslist om een prosumententarief in te voeren, Brussel wacht voorlopig af.

logo installation panneaux solaires vert

Prosumenten

Wie op jaarbasis evenveel stroom verbruikt als produceert, zou dus helemaal geen bijdrage meer hoeven te betalen. Wat niet echt fair is omdat je wel degelijk gebruikt maakt van het elektriciteitsnet.

Prosumententarief in Vlaanderen

In Vlaanderen moeten eigenaars van zonnepanelen sinds 2015 een prosumententarief betalen. Het tarief verschilt van netgebied tot netgebied en hangt af van het maximale vermogen van de omvormer(s) van je installatie. 

Ter herinnering: een omvormer zet de door zonnepanelen opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom, wat nodig is om elektrische toestellen aan te drijven. Hoe groter het vermogen van je omvormer, hoe meer je betaalt.

De formule van de prosumententarief is simpel:

tarief van de distributienetbeheerder x het totaal geïnstalleerd vermogen van de omvormer(s)

Het bedrag in euro wordt automatisch verrekend op de elektriciteitsfactuur.

De vorige Vlaamse regering besliste dat de eigenaars van zonnepanelen maximaal 15 jaar kunnen genieten van de terugdraaiende teller én de betaling van het prosumenttarief. Dat systeem geldt enkel voor nieuwe eigenaars die zonnepanelen laten installeren voor 31 december 2020. Om het wegvallen van die premie te compenseren, stelde de Vlaamse regering op 5 juni 2020 een nieuwe premie voor. Dit is een eenmalige investeringspremie voor eigenaars die zonnepanelen installeren vanaf 1 januari 2021. De premie bedraagt maximaal €1 500 en is enkel geldig voor gebouwen die voor 1 januari 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet van Fluvius en die een omvormersvermogen kleiner dan of gelijk aan 10 kVa hebben. 

Het feit dat eigenaars van zonnepanelen 15 jaar lang recht hebben op een terugdraaiende teller, is een doorn in het oog van de Vlaamse energieregulator, VREG. Zij zijn de regeling van de vorige Vlaamse regering voor het Grondwettelijk Hof aan het aanvechten op de grond van discriminatie voor consumenten zonder zonnepanelen. VREG staat niet alleen en wordt gesteund door CREG en de federale overheid.

Op 9 juli 2020 riep Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir op om niet te overhaast zonnepanelen te plaatsen voor 31 december 2020. Veel mensen verkeren nog in de waan dat ze gegarandeerd 15 jaar lang na installatie van zonnepanelen de terugdraaiende teller kunnen gebruiken. Door de aanvechting bij het Grondwettelijke Hof is het onzeker of het systeem zal blijven bestaan.

 

Maak deel uit van de beweging naar een duurzamere wereld.

Vraag een gratis offerte aan

Wat is ook al weer een prosument?

Eigenaars van zonnepanelen hebben een terugdraaiende elektriciteitsteller: eentje die in twee richtingen draait, met andere woorden. Wanneer ze elektriciteit van het net verbruiken, loopt de meter op. Maar wanneer ze stroom produceren en op het net plaatsen, draait de meter terug. Op zulke momenten zijn ze geen consument meer, maar producent. Vandaar dat eigenaars van zonnepanelen ook wel eens prosumenten genoemd worden.

Voor elke kilowattuur die ze zelf produceren, draait de teller terug. Hoe meer elektriciteit ze zelf opwekken, hoe meer de meter terugdraait dus. En hoe lager hun verbruik, hoe lager hun netvergoeding. Eigenaars van zonnepanelen verbruiken dus wel degelijk energie van het net, maar betalen daar relatief gezien weinig bijdrage op. Wie op jaarbasis evenveel stroom verbruikt als produceert, zou dus helemaal geen bijdrage meer hoeven te betalen. Wat niet echt fair is, omdat je wel degelijk gebruikt maakt van het elektriciteitsnet, maar er niet voor betaalt. Een prosumententarief wil die onrechtvaardigheid wegwerken.

premie zonnepanelen vlaanderen prosumententarief

Prosumententarief in Wallonië en Brussel

De Waalse regering heeft op 6 juli beloofd om het prosumententarief voor 100% te financiëren tot en met 2021. Deze maatregel had veel voeten in de aarde. Laten we even kijken wat er allemaal voorafging. 

Op 31 december 2019 werd het decreet voor het uitstel van de toepassing van het prosumententarief voor 1 mei 2020 goedgekeurd. Dit betekende dat de Waalse regering maar liefst 4 maanden de tijd had om het eens te worden.

Maar door gebrek aan een akkoord werd het decreet niet verlengd. Daardoor heeft de CWaPE, de Waalse Energiecommissie, besloten dat de eigenaars van de zonnepanelen wettelijk verplicht waren op de prosumententarief te betalen. 

Op 2 mei 2020 bereikte de PS-MR-Ecolo-coaltie een akkoord. Het eerste waarover ze het eens werden, was de begeleidende maatregel voor de prosumenten die "de energiebesparing en zelfconsumptie door prosumenten moet bevorderen". Ook werden ze het eens over het gelijktijdig toepassen van het prosumententarief en de begeleidende maatregelen voor de factuur van de eigenaars van de fotovoltaïsche panelen. Enkel de financiële steun ter compensatie van de komst van het prosumententarief moest nog verder uitgewerkt worden.

Toch besloot de Waalse regering op 7 mei de toepassing van het prosumententarief uit te stellen. Door deze zoveelste wijziging zouden de eigenaars van de fotovoltaïsche panelen pas op 1 oktober 2020 gefactureerd worden. De begeleidende maatregelen zouden in de loop van de maand juni 2020 opnieuw besproken worden.

Op 6 juli 2020 heeft de Waalse minister van Energie, Philippe Henry, zijn tekst over de maatregelen gepresenteerd. Die maatregelen zijn ook goedgekeurd door de regering. Zo heeft de Waalse prosument recht op hulp voor elektriciteit die niet zelf wordt verbruikt. Tot 2021 zal de financiële steun voor de niet-verbruikte elektriciteit 100% van het prosumententarief bedragen. Daarna zal die steun langzaam worden afgebouwd. Vanaf 2022 daalt de compensatie voor niet-verbruikte elektriciteit tot 54%, totdat de eigenaars van de fotovoltaïsche panelen hun niet-verbruikte elektriciteit kunnen doorverkopen in 2024.

Daarnaast heeft de Waalse prosument ook recht op financiële steun voor de installatie van de dubbele meter om de niet-verbruikte elektriciteit te berekenen. De kosten van de installatie en de vergoeding worden door het Waalse Gewest betaald. 

Eigenaars van zonnepanelen hebben de keuze tussen een forfaitair of propotioneel tarief.

Forfaitair tarief:

  • Hangt af van de capaciteit van je installatie en wordt uitgedrukt in EUR/kWe
  • Het forfaitair tarief is standaard van toepassing

Proportioneel tarief:

  • Berekend op de elektriciteit die je van het net haalt.
  • Hoe meer zelf opgewekte stroom je zelf verbruikt, hoe minder je betaalt.
  • Kies je voor dit tarief, dan moet je wel een slimme meter of een terugdraaiende teller kopen. Reken op een investering van ongeveer 150 euro.

Ook Brussel had plannen voor een prosumententarief, maar dat voornemen is ondertussen op de lange baan geschoven.

Zonnepanelen bljven uitstekende investering

Prosumententarief of niet: zonnepanelen zijn en blijven een uitstekende investering. Elke kilowattuur die je zelf produceert, hoef je niet te betalen. Vergeet ook niet dat de prijs van zonnepanelen de voorbije jaren spectaculair gedaald is. Ook zonder premies kan je aantrekkelijke winsten boeken. Op 25 jaar tijd kunnen zonnepanelen je zelfs meer dan 19.000 euro opleveren.

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen