Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra bijdrage voor eigenaars zonnepanelen: dit is waarom

Miniatuurvoorbeeld

Alle netgebruikers betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet een vergoeding die gebaseerd is op de hoeveelheid elektriciteit die ze afnemen. Die bijdrage dient o.a. voor het onderhoud van het net. Maar door een eigenaardigheid betalen eigenaars van zonnepanelen relatief weinig. Om die onrechtvaardigheid weg te werken, introduceerde Vlaanderen in 2015 een prosumentenvergoeding. Ook Wallonië overweegt zo een bijdrage, Brussel wacht voorlopig af.

 

Prosumenten

Eigenaars van zonnepanelen hebben een terugdraaiende elektriciteitsteller: eentje die in twee richtingen draait, met andere woorden. Wanneer ze elektriciteit van het net verbruiken, loopt de meter op. Maar wanneer ze stroom produceren en op het net plaatsen, draait de meter terug. Op zulke momenten zijn ze geen consument meer, maar producent. Vandaar dat eigenaars van zonnepanelen ook wel eens prosumenten genoemd worden.

Tot zo ver niks speciaals aan de hand, denk je dan. Maar het punt is dat prosumenten tot voor kort relatief weinig betaalden voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Hoe dat komt? Voor elke kilowattuur die ze zelf produceren, draait de teller terug. Hoe meer elektriciteit ze zelf opwekken, hoe meer de meter terugdraait dus. En hoe lager hun verbruik, hoe lager hun netvergoeding. Eigenaars van zonnepanelen verbruiken dus wel degelijk energie van het net, maar betalen daar relatief gezien weinig bijdrage op. Wie op jaarbasis evenveel stroom verbruikt als produceert, zou dus helemaal geen bijdrage meer hoeven te betalen. Wat niet echt fair is, omdat je wel degelijk gebruikt maakt van het elektriciteitsnet, maar er niet voor betaalt. Een prosumentenvergoeding wil die onrechtvaardigheid wegwerken.

 

logo installation panneaux solaires vert

Prosumenten

Wie op jaarbasis evenveel stroom verbruikt als produceert, zou dus helemaal geen bijdrage meer hoeven te betalen. Wat niet echt fair is omdat je wel degelijk gebruikt maakt van het elektriciteitsnet.

Prosumentenvergoeding in Vlaanderen

In Vlaanderen moeten eigenaars van zonnepanelen sinds 2015 daarom een prosumentenvergoeding betalen. Het tarief verschilt van netgebied tot netgebied en hangt af van het maximale vermogen van de omvormer(s) van je installatie. Ter herinnering: een omvormer zet de door zonnepanelen opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom, wat nodig is om elektrische toestellen aan te drijven. Hoe groter het vermogen van je omvormer, hoe meer je betaalt.

De formule van de prosumentenvergoeding is simpel:

tarief van de distributienetbeheerder x het totaal geïnstalleerd vermogen van de omvormer(s)

Het bedrag in euro wordt automatisch verrekend op de elektriciteitsfactuur.

 

 

Prosumentenvergoeding in Wallonië en Brussel

De Waalse energieregulator CWaPE heeft de knoop doorgehakt.

Eigenaars van zonnepanelen hebben de keuze. Ofwel kiezen ze voor een forfaitair, ofwel voor een proportioneel tarief.

Forfaitair tarief:

  • Hangt af van de capaciteit van je installatie en wordt uitgedrukt in EUR/kWe
  • Het forfaitair tarief is standaard van toepassing

Proportioneel tarief:

  • Berekend op de elektriciteit die je van het net haalt.
  • Hoe meer zelf opgewekte stroom je zelf verbruikt, hoe minder je betaalt.
  • Kies je voor dit tarief, dan moet je wel een slimme meter of een terugdraaiende teller kopen. Reken op een investering van ongeveer 150 euro.

Ook Brussel had plannen voor een prosumentenvergoeding, maar dat voornemen is ondertussen op de lange baan geschoven.

 

Zonnepanelen bljven uitstekende investering

Prosumententarief of niet: zonnepanelen zijn en blijven een uitstekende investering. Elke kilowattuur die je zelf produceert, hoef je niet te betalen. Vergeet ook niet dat de prijs van zonnepanelen de voorbije jaren spectaculair gedaald is. Ook zonder premies kan je aantrekkelijke winsten boeken. Op 25 jaar tijd kunnen zonnepanelen je zelfs meer dan 19.000 euro opleveren.

Maak deel uit van de beweging naar een duurzamere wereld.

Vraag een gratis offerte aan

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen