Overslaan en naar de inhoud gaan

Energie besparen: 4 ideeën die goed zijn voor je portemonnee én werken

De stijgende energieprijzen maken ons op een minder fijne manier – om niet te zeggen onaangename wijze - bewust van ons energieverbruik. Slim omspringen met onze energie is de boodschap. Wat je niet verbruikt, hoeft ook niet betaald te worden. We hoorden, lazen en zagen tal van bruikbare tips. We sommen enkele eenvoudige en goedkope trucs op. 

 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Organiseer elke week een Dikke Truiendag

1. Organiseer een wedstrijd “De snelste doucher van de Week”

Minder lang douchen, bespaart niet enkel water, maar dus ook verwarmingskosten voor wie met gas verwarmt. Maar liefst 20% van je gasverbruik gaat naar het opwarmen van water!

Maak afspraken met je gezin om maar kort te douchen. Houd een wedstrijd “De snelste doucher van de Week”, of schaf een douche-zandloper aan. Die heb je al voor een 2-tal EUR. Door één minuut minder lang te douchen, kan je al snel 12 liter warm water besparen.

Een waterbesparende douchekop is ook een optie. Er zijn modellen op de markt waarmee je tot wel 60% water kan besparen ten opzichte van een gemiddelde niet-waterbesparende douchekop.

2. Warm of koud? Verlaag of verhoog de temperatuur!

De regels zijn simpel. Wat warm moet zijn, zet je een graad lager. Wat koud moet zijn, zet je een graad hoger. 1 graad verschil doet je verbruik al dalen, én dat voel je ook op je factuur. Door je verwarming 1 graad lager te plaatsen, bespaar je effectief 7% energie. Een hoogrendementsketel doet het ook beter dan een gewone ketel. Die gebruiken tot een kwart minder energie.

We weten niet hoeveel je exact bespaart door de koelkast 1 graad hoger te zetten. Maar een koelkast van 4° houdt de groenten, yoghurt en maaltijden vers. De koelkast lager zetten, verbruikt enkel meer energie. Ook je vriezer naar de kelder verhuizen, helpt. In een koele kelder moet de vriezer minder werken, dan in een warme keuken. Geen kelder? -18° volstaat om je waren veilig te bewaren.

3. Organiseer elke week een Dikke Truiendag

De Dikke Truiendag valt volgend jaar pas op donderdag 17 februari. De Dikke Truiendag? Die dag zetten we toch allemaal de verwarming lager we trekken dan toch allemaal een dikke trui aan om CO2 te besparen? Waarom niet elke donderdag een Dikke Truiendag organiseren? Frank Deboosere zal content zijn.

4. Dicht ook de kleine kieren en spleten aan ramen en deuren

Nu we toch onze truien hebben boven gehaald, check of je tocht voelt aan de ramen en deuren. Je trui op het vensterbank draperen is een supersnelle oplossing om die kleine zaken ook aan te pakken. Het kan een snelle oplossing zijn om je huis extra te isoleren. Nu heb je ook voor weinig geld ook al tochtstrippen in elke doe-het-zelfzaak.

tips om energie besparen