Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigenaars zonnepanelen behouden voordeel ook met digitale meter

Miniatuurvoorbeeld

De invoering van de digitale meter heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Aan de – vaak terechte – vrees van eigenaars van zonnepanelen dat een digitale meter hen zou benadelen heeft de Vlaamse regering een eind gemaakt. Iedereen kan nu kiezen of hij nog vijftien jaar gebruik maakt van de bestaande voordelen of niet.

Voordelen terugdraaiende meter

Het dossier van de digitale stroommeter zat al maanden vast. Eigenaars van zonnepanelen vreesden dat ze de voordelen van de analoge, terugdraaiende meter zouden verliezen. De VREG wil dan weer dat eigenaars van zonnepanelen hun stroom zoveel mogelijk zelf gebruiken. Een politiek akkoord biedt nu een antwoord uit de patstelling.

Het goede nieuws is dat iedereen die al over zonnepanelen beschikt of zonnepanelen plaatst voor 2021 kan kiezen welke regeling voor hem het meest voordelig is.

In een aantal gevallen is het interessanter om bij de oude regeling te blijven en dus te kiezen voor een fictief terugdraaiende digitale meter. Dat is bijvoorbeeld meestal het geval voor mensen die zich in een of meer van de volgende situaties herkennen:

  • Je produceert op jaarbasis meer stroom dan je zelf verbruikt
  • Je hebt een hoog stroomverbruik in de winter (bijvoorbeeld omdat je verwarmt op elektriciteit of met een warmtepomp)
  • Je verbruikt relatief weinig stroom in de zomer
  • Je hebt een hoog stroomverbruik ’s nachts

Een digitale meter, hoe werkt dat praktisch?

Bekijk hier het filmpje

...of liever de nieuwe digitale meter?

Slaag je er wel in om je zonnestroom grotendeels zelf te verbruiken, dan ben je wellicht beter af met de nieuwe regeling. Dat kan bijvoorbeeld omdat je installatie eerder klein gedimensioneerd is. Of omdat je al over slimme toestellen beschikt die stroom verbruiken wanneer de productie van je zonnepanelen piekt. Denk aan een droogkast of (vaat)wasmachine, een warmwaterboiler of de warmtepomp van je zwembad. Steeds meer merken bieden systemen aan die het aan- en uitschakelen van slimme verbruikers voor hun rekening nemen.

Nog beter is het als je een elektrisch voertuig hebt dat je overdag kunt laden. Een thuisbatterij klinkt ook goed, maar daar is dan weer een aanzienlijke kost aan verbonden. Omdat er veel parameters mee gemoeid zijn, is het best om een simulatie uit te voeren. Zo zie je onmiddellijk welke optie de beste is voor je situatie.

Ook zin om van de zon te genieten?

Dan is dit het perfecte moment om de stap te zetten. De digitale meter was zeker een aspect dat veel mensen deed twijfelen, maar door de voordelen van een terugdraaiende teller te behouden kan je de komende jaren nog op twee oren slapen. Wil je weten wat de investering je zal kosten en wanneer je deze kan terugverdienen? Wij hebben de rekensom al onder de loep genomen.

Van plan om zonnepanelen te installeren?

Vraag een gratis offerte!

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen