Overslaan en naar de inhoud gaan

Een welgemeende dankjewel van de natuur!

chemin s'enfonçant dans la foret

Het vooropgestelde doel van de campagne was een totaal van 25 hectare natuur beschermen in België. Om je een idee te geven, het gaat hier over een oppervlakte die overeenkomt met 50 voetbalvelden! Dankzij jullie zijn we daar grandioos in geslaagd! 

Wij willen bij deze dan ook een welgemeende dankjewel uitsturen naar al onze nieuwe klanten, zonder wie dit doel niet bereikt zou zijn, maar ook naar onze trouwe klanten, zonder wie we dit soort initiatieven niet zouden kunnen nemen!

In Vlaanderen werd er reeds een aankoop gemaakt van 20 hectare in het Turnhouts Vennengebied, waarvan 15 hectare gefinancierd werden door de opbrengt van deze campagne. De overige 10 hectare werden besteed aan een gebied in Wallonië, gekozen door Natagora.

Chris Steenwegen, algemeen directeur van Natuurpunt, nodigde ons uit om het Turnhouts Vennengebied te bezoeken en enkele beelden te maken van het terrein dat werd aangekocht. 

 

Hoe gaat het met de natuur in Vlaanderen?

Chris Steenwegen legt uit ons dat, ondanks de grote inzet van honderden vrijwilligers bij Natuurpunt en verschillende kleinere natuurverenigingen, het toch niet zo goed gaat met de natuur in Vlaanderen. 

“Natuurpunt koopt jaarlijks ongeveer 500 hectare en neemt daarbovenop ook nog eens ongeveer 500 hectare in beheer. Maar dit soort initiatieven kunnen de achteruitgang enkel afremmen. Eigenlijk is er veel meer nodig om de natuur in Vlaanderen terug in goeie staat te krijgen. De oplossing? Natuurgebieden zouden verder moeten worden uitgebreid, maar ook in landbouwgebieden en in steden moeten we meer natuur creëren, zodat er een robuuste structuur ontstaat die sterk genoeg is om belangrijke natuursoorten en habitats overeind te houden op lange termijn.”

 

Hoe kan jij de natuur nog verder helpen? 

Als je weet dat ongeveer 8% van alle open ruimtes in Vlaanderen tuinen zijn, dan kan je hier zelf ook zeker je steentje bijdragen. Je kan hier alvast wat meer ruimte creëren voor biodiversiteit door je tuin wat wilder te laten of elementen toe te voegen die dieren aantrekken.

Maar als je toch nog net iets meer voor de natuur wil betekenen, kan je je best aansluiten bij een vrijwilligersorganisatie zoals Natuurpunt. Zij beheren intussen 23.000 ha natuur in Vlaanderen, een volledige strook van één kilometer breed die van De Panne tot in Limburg gaat. “Natuurpunt is aanwezig in alle gemeentes, waar we goed samenwerken met de lokale overheden, en we proberen ook op andere beleidsniveaus (provinciaal en gewestelijk) zoveel mogelijk inspraak te krijgen en te ijveren voor meer middelen om de juiste maatregelen te kunnen nemen. De aankoop en het juiste beheer van de Vlaamse natuur is en blijft uiteraard de beste garantie opdat de natuur op lange termijn gevrijwaard blijft!”

Aanvullend op onze campagne, houdt Lampiris dan ook graag een bijkomende actie waarbij alle klanten lid kunnen worden bij Natuurpunt aan halve prijs!

Bezorgd om het milieu?

Lid van Natuurpunt worden

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen