Overslaan en naar de inhoud gaan

Een vast of variabel energietarief, wat is het verschil?

Thumbnail

Het is belangrijk om goed het verschil te kennen tussen de twee soorten tarieven om de juiste keuze te maken. Allereerst moet je weten of je een vast of variabel tarief hebt

 

Vast of variabel tarief? 

Onze producten: 

Online

TIP

Top

Variabel tarief

Variabel tarief

Vast tarief

Bij een contract voor elektriciteit en/of gas kun je kiezen tussen een vast of een variabel tarief. 

Wat is een vast tarief?

Met een vast tarief blijft je prijs gelijk gedurende de volledige looptijd van je contract. Of je de prijsstijging al dan niet zult voelen hangt af van de ondertekeningsdatum en de looptijd van je contract. 

Bijvoorbeeld: heb je in juli 2018 een contract afgesloten met een looptijd van drie jaar, dan betaal je € 69/MWh gedurende drie jaar in plaats van € 96/MWh vanaf oktober (incl. btw). 

De prijs van het TOP-abonnement (€ 85/jaar), de distributiekosten en de taksen blijven ongewijzigd in die periode. Ze bedragen ongeveer € 175/MWh (simulatie voor ORES Namen). Als we uitgaan van een gemiddeld verbruik van 3500 kWh, dan stemt dat overeen met een stijging van zo'n € 95/jaar.

Slimme tip: Als de prijzen hoog zijn en je voor de zekerheid liever kiest voor een vast tarief, dan opteer je beter voor een kortere looptijd dan drie jaar. We bieden TOP aan met een looptijd van 1, 2 of 3 jaar. Als je een jaarcontract afsluit, wordt je prijs na een jaar herzien. Wanneer de marktprijzen dalen, kun je je vast tarief dus sneller herzien dan bij een contract van drie jaar.

 

Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

Bron: Elexys 

Wat is een variabel tarief?

Met een variabel tarief volgen je prijzen de evolutie op de energiemarkt. Wanneer de prijzen stijgen, loop je het risico een hogere afrekening te krijgen. Je merkt niets van deze prijsschommelingen op je voorschotfacturen, maar wel op je jaarlijkse afrekening. Je kunt er echter wel op anticiperen door het bedrag van je voorschotfactuur online aan te passen in je klantenzone.

Hoe weet je welk type contract je hebt? 

Als Lampiris-klant kom je dit het makkelijkst te weten door je aan te melden bij je klantenzone. Op de startpagina vind je deze informatie terug in het blok ‘Mijn producten’.

 

Miniatuurvoorbeeld

Je kunt ook je meest recente afrekening bekijken. Op pagina twee worden zowel je contracttype als de looptijd van je contact vermeld.

 

Goed om te weten:

  • Als je je thermostaat één graadje lager zet, bespaar je 7% op je energiefactuur.
  • Met een laagje kalkaanslag in je vaatwasser van 3 mm dik verbruik je 25% meer. 
  • 90% van de verbruikte elektriciteit door je wasmachine dient om het water op te warmen. Je bespaart energie door op een lage temperatuur te wassen (40°).
  • Een diepvries met een ijslaag van 2 mm verbruikt 10% meer. 

 

 

Wil je nog meer tips om minder te verbruiken?

Verlaag jouw verbruik!

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen