Overslaan en naar de inhoud gaan

Een besparende en efficiënte elektrische verwarming

Miniatuurvoorbeeld

Er bestaan vandaag zelfs thuisbatterijen die je de kans geven om stroom die overdag geproduceerd werd, later te verbruiken. Zonnepanelen zijn dus een must om een besparende en efficiënte manier van verwarming te verzekeren.

Maar wat als we geen zonnepanelen hebben?

1. Spoor energieverlies op en isoleer

Onze mening? De beste energie is energie die we niet gebruiken!

Daarom is het belangrijk om, net als bij elk verwarmingssysteem, problemen op te sporen om zo energieverlies te vermijden en te besparen op jouw verwarming: slechte isolatie, luchtstroom, gezond organisatorisch verstand (bijvoorbeeld de frigo plaatsen in de koelste kamer van het huis).

Wanneer je denkt aan het isoleren van jouw woning, zouden de prioriteiten voor ons muur- en dakisolatie zijn. Waarom? Het zijn samen de twee belangrijkste factoren die een effect kunnen hebben op jouw besparing op verwarming. Jouw energieaudit kan je helpen om andere gebieden aan te wijzen die een prioriteit kunnen zijn. Vergeet niet dat elk gebaar telt. Enkele acties kunnen al een grote invloed hebben op jouw comfort, portemonnee en het milieu.

2. Gebruik een elektrische back-upverwarming enkel wanneer het nuttig is

Als je een back-up elektrisch verwarmingssysteem hebt, kan je ‘m in de zomer wel opbergen. Zo kom je niet in de verleiding om er toch nog beroep op te doen. Een eenvoudig gebaar om je energieverbruik te verlagen.

3. Accumulatieverwarming

Bij elektrische verwarming, denken we ook aan accumulatieverwarming. Ze hebben een grote invloed op de mogelijkheid tot het besparen op jouw verwarming. Het systeem vangt warmte op tijdens het nachttarief om deze vervolgens langzaam af te geven. Dit kan een besparing betekenen tot wel 35% De installatiekost kan tellen, maar als het goed inspeelt op jouw woning, kan het een interessante investering zijn.

Dit elektrische verwarmingssysteem neemt haar tijd om op te warmen, je zal het dus wel moeten programmeren. Als je levensstijl vraagt om een actievere vorm van comfort, kan je kiezen voor de radiatoren die besparender ingesteld zijn. De meest recente radiatoren zijn minder massief en de technologie werkt vaak ook met andere tarieven (dag- en nachttarief). Ze kunnen een energiebesparing opleveren van 45% en zorgen voor meer comfort in vergelijking met de elektrische accumulatieverwarming.  

4. Elektrische centrale verwarming

Elektrische centrale verwarming geeft je de mogelijkheid om de temperatuur te regelen dankzij een thermostaat en zelfs via de smartphone : Deze intelligente oplossing zorgt voor een perfect beheer van warmte en zorgt dus ook voor een besparing van je verwarming.

5. Neem jouw ecoverantwoordelijkheid

Of je nu gebruik maakt van elektrische radiatoren of niet, een ecoverantwoordelijke houding is vaak al een winstgevende manier om te besparen op jouw verwarming:

  • Verlucht je kamers
  • Stel jouw thermostaat af om te besparen
  • Zoek warmteverlies en slechte isolatie op
  • Onderhoud je materiaal
  • ...

Gezond verstand natuurlijk, maar we proberen je steeds weer te helpen!

Wil je ontdekken hoe je kan besparen op jouw verwarming dankzij andere tips & tricks ? Ontdek snel onze artikels over dit onderwerp!

Bij Lampiris geniet je van 100% duurzame energie

Ontdek onze manier van werken

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen